Δεδηλωμένη υποκρισία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/09/2017 08:00 |

Η αρχή της δεδηλωμένης ορίζει ότι μια κυβέρνηση πρέπει να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, στήριξη την οποία χάνει μόνο αν δεν την πετύχει σε ψηφοφορία εμπιστοσύνης. Όμως στο νομοθετικό της έργο, στον μαγικό αριθμό «151» μπορεί κάλλιστα να συμβάλλει και η αντιπολίτευση.

Προς τι τότε η πρόσφατη συζήτηση στο αντικυβερνητικό στρατόπεδο, περί της απόφασης κάποιων αντιπολιτευόμενων κομμάτων να καταψηφίζουν νομοσχέδια που δεν διαθέτουν τη στήριξη αμφότερων των κυβερνητικών κομμάτων; Αρκετοί άνθρωποι που εκτιμώ, ακέραιοι και νοήμονες, υποστηρίζουν με σοβαρά επιχειρήματα το αντίθετο: ότι ένα αντιπολιτευόμενο κόμμα πρέπει να ψηφίζει νόμους αδιαφορώντας για την εσωτερική συμφωνία των κυβερνώντων. Χωρίς ελπίζω να τους αδικώ, πιστεύω ότι το κοινό έδαφος των απόψεών τους αποδίδεται με διατυπώσεις όπως «δε μπορεί να είναι οι ΑΝΕΛ οι ρυθμιστές του νομοθετικού έργου», «δε γίνεται οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις να μένουν πίσω επειδή διαφωνεί ο Καμμένος». Τα επιχειρήματα αυτά έχουν βάση. Αλλά φοβάμαι ότι έχουν βάση μόνο σε μια σωστή δημοκρατία, όπου δηλαδή η κυβέρνηση ασκεί με ευθύνη το πρώτιστο καθήκον της, να προασπίζει τους θεσμούς και να σέβεται τους νόμους.

Περιγράφοντας την ιδανική του πολιτεία, ο Σωκράτης έλεγε ότι δεν τον απασχολεί αν αυτή κάπου υπάρχει, υπήρξε ή θα υπάρξει ποτέ. Το μόνο που έχει έγνοια ο ίδιος είναι να συμπεριφέρεται πάντα σαν πολίτης της, αυτής και καμιάς άλλης. Κι έτσι, ήπιε το κώνειο που του έδωσαν οι Αθηναίοι αδιαμαρτύρητα, αφού οι πολίτες της ιδανικής πολιτείας πρέπει να υπακούν στα δικαστήρια. Μόνο που αυτοί που τον καταδίκασαν δε συμμερίζονταν τις αρχές του. Η Αθήνα του 399 π.Χ. δεν ήταν ιδανική πολιτεία, και οι κατήγοροι-δολοφόνοι του Σωκράτη ήταν άνθρωποι οδηγημένοι από τον φθόνο και τον φόβο στο ανεξάρτητο πνεύμα του.

Για να ακολουθήσεις μια άποψη φιλοσοφικά ανώτερη ως το θάνατο, πρέπει να είσαι ή Σωκράτης ή άγιος. Για εμάς, τους κοινούς θνητούς, όμως, το αξίωμα ότι πρέπει να φερόμαστε πάντα σα να ζούμε στην ιδανική πολιτεία είναι συχνά συνταγή αυτοκαταστροφής: φανταστείτε να θεωρούσαμε ότι όλοι οι οδηγοί τηρούν άψογα τους κανόνες κυκλοφορίας, και έτσι να μην ελέγχαμε, πριν προσπεράσουμε νόμιμα, αν κάποιος έρχεται παράνομα από το αντίθετο ρεύμα του δρόμου, ή να πιστεύαμε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι τίμιοι, και να κοιμόμαστε τα βράδια αφήνοντας τις πόρτες των σπιτιών μας ανοιχτές. Μια φυσική δόση καχυποψίας, που πάει να πει μια ρεαλιστική δόση της παραδοχής ότι ο κόσμος δεν είναι τέλειος, είναι απαραίτητη στρατηγική επιβίωσης.

Φυσικά, για να είσαι νομοταγής στα κοινά μέτρα δε χρειάζεται να είσαι ο Σωκράτης. Οσοι πιστεύουμε στη δημοκρατία δεν υπακούμε μόνο στους νόμους που είναι της αρεσκείας μας—ιδίως αφού η δημοκρατία δίνει εργαλεία για να πολεμάμε νόμιμα το άδικο. Όμως άλλο οι ισχύοντες νόμοι, άλλο οι μελλοντικοί. Και βάσει αυτής της διαφοράς, η αρχή ότι ένα νομοσχέδιο πρέπει να ψηφίζεται αν κρίνεται σωστό, έστω και αν δεν το στηρίζει η κυβερνητική πλειοψηφία, δεν προκύπτει από κάποιο αξίωμα της δημοκρατίας. Σύμφωνοι, σε μια σωστή δημοκρατία, ο κάθε βουλευτής θα έπρεπε να ψηφίζει με μόνο γνώμονα το σωστό. Όμως η σημερινή Ελλάδα δεν είναι μια σωστή δημοκρατία, κι αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν ασκεί με ευθύνη το πρώτιστο καθήκον της: δεν προασπίζει τους θεσμούς και δε σέβεται τους νόμους. Τουναντίον. Το αλλοπρόσαλλο σχήμα που μάς κυβερνά ανέβηκε στην εξουσία λέγοντας ψέματα, και τη διατηρεί καταστρατηγώντας τις υποσχέσεις του, πράγμα που συχνά το ωθεί να φτύνει τους θεσμούς και να καταστρατηγεί τους νόμους.

Το κύριο πρόβλημα της συγκυβέρνησης Σύριζα-AΝΕΛ δεν είναι ότι η πρώτη δηλώνει ριζοσπαστικά αριστερή και η δεύτερη, τάχα, κεντροδεξιά. Έχουν υπάρξει κι εδώ κι αλλού κυβερνήσεις που συντάχθηκαν προγραμματικά παρά τις ιδεολογικές διαφορές τους, ενίοτε με άριστα αποτελέσματα. Το κύριο πρόβλημα με ετούτους είναι ηθικό: μας κυβερνά ένα ψέμα. Και το ψέμα έχει καλύτερη ασπίδα την υποκρισία, εν προκειμένω τριπλή. Ο Σύριζα και οι ΑΝΕΛ υποκρίνονται αυτόνομα για το τι είναι, και οι δυο μαζί για το τι τους ενώνει. Ο Σύριζα δεν είναι ριζοσπαστική αριστερά, ούτε βέβαια οι ΑΝΕΛ κεντροδεξιά. Ο Σύριζα είναι ένα «τσούρμο» (κατά Βαρουφάκη) που έχει μέσα του τα πάντα, ενώ οι ΑΝΕΛ πουλούν συντηρητική εθνικοφροσύνη στους αφελείς που τους πιστεύουν. Όσο για το γάμο τους, έχει μόνη αιτία τη δίψα για εξουσία, χάρη στην οποία θυσιάζονται τα πάντα, αρχές, κανόνες, πατριωτισμός και ευπρέπεια.

Το μόνο πολιτικό κεφάλαιο που διατηρούν ακόμη οι κυβερνώντες είναι ένα υπόλειμμα αυτού που τους έφερε στην εξουσία, δηλαδή το ψέμα ότι διαθέτουν το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα». Και δυστυχώς αυτό το ψέμα τους βοηθούν να διατηρήσουν ζωντανό, άθελά τους, όσοι καλοπροαίρετοι αντιπολιτευόμενοι στηρίζουν τα νομοσχέδια όπου Σύριζα και ΑΝΕΛ διαφωνούν μεταξύ τους. Οι κυβερνώντες καλόμαθαν με το σύμφωνο συμβίωσης, που εγκρίθηκε χάρη στη στήριξη της αντιπολίτευσης, ενώ το καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ διατηρώντας αλώβητο το ακροδεξιό προφίλ τους, και τώρα αρχίσαν κανονικό κρυφτούλι με τους πολίτες. Οι Συριζαίοι κατεβάζουν νομοσχέδια που θεωρούνται προοδευτικά, υποκρινόμενοι τους αριστερούς, και οι ΑΝΕΛ τα καταψηφίζουν, υποκρινόμενοι τους υπερπατριώτες. Αυτό το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι υπάρχουν κορόιδα στην αντιπολίτευση, που τους βοηθούν να πουλάνε ηθικό πλεονέκτημα με το αζημίωτο.

Φυσικά, οι αντιπολιτευόμενοι που υπερψηφίζουν αυτά τα νομοσχέδια δεν είναι κορόιδα, είναι καλοπροαίρετοι. Αλλά είναι ίδιον των πάσης φύσεως αχρείων να θεωρούν την καλοπιστία ηλιθιότητα, όπως κάνουν και τώρα οι κυβερνώντες. Οι καλοπροαίρετοι αντιπολιτευόμενοι ψηφίζουν σα να ζούμε σε μια σωστή δημοκρατία. Αλλά δυστυχώς δε ζούμε. Κι ο μόνος τρόπος να φανεί το ψέμα που μάς κυβερνά είναι να αφήσουμε τα δύο κόμματα της εξουσίας να αναλάβουν τις ευθύνες που τους ανήκουν. Όλες όμως. Όχι μόνο όσες τους βολεύουν.

Τόσα και τόσα στραβά συμβαίνουν σήμερα, τόσο νόμοι καταστρατηγούνται, τόσοι θεσμοί τσαλαπατιούνται από τη σύμπραξη Σύριζα-ΑΝΕΛ, ε, ας κάνουμε λίγο υπομονή, περιμένοντας να ψηφιστούν κάποιοι σωστοί νόμοι όταν πάψει να μάς κυβερνά το ψέμα. Μέχρι τότε, στηρίζοντας η αντιπολίτευση νομοσχέδια που υποστηρίζει μόνο το πλειοψηφικό κόμμα της συγκυβέρνησης, ενώ κάνει τάχα αντίσταση το μειοψηφικό, δίνει το άλλοθι και στους δυο να κυβερνούν υποκρινόμενοι.

Ψηφίζοντας η αντιπολίτευση νομοσχέδια που διχάζουν εσωτερικά την κυβέρνηση, έστω κι αν το κάνει με τις καλύτερες προθέσεις, ουσιαστικά στηρίζει τη δεδηλωμένη υποκρισία που μας κυβερνά.

*Ο Απόστολος Δοξιάδης είναι συγγραφέας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
9
ΑΧΕΛΩΟΣ
16/10/2017 09:23
ΑΧΕΛΩΟΣ Αγαπητε "συντροφε" Αποστολε, επειδη αγαπας τα μαθηματικα,χωρις να εισαι μαθηματικος,η αριθμητικη της εκλογικης δυναμης του συμφυρματος Συριζα-Ανελ ειναι ΚΑΤΩ του 20% του εκλογικου σωματος!..Αρα,εχουμε δικτατορια με κοινοβουλευτικο ενδυμα.Εντευθεν και οι αλλοκοτες αποφασεις τους.Τα επιχειρηματα σου δεν στεκουν λογικα,γιατι ολες οι υποθεσεις σου ειναι ψευδεις,οποτε τα συμπερασματα σου ειναι αληθη.(Υποθετικος λογος 2ου ειδους=αξιωμα της συμβολικης λογικης:αν p,τοτε q).
Ab
03/10/2017 17:02
Εαν το υπερτατο κριτηριο ειναι το ηθικο τοτε ολοι αλλα και η αντιπολιτευση εχει μεγαλο προβλημα. Παραδειγμα - Στις ερωτησεις------ ειναι ηθικο οι εφοπλιστες να πληρωνουν 3 τοις εκατο φορο και ο φτωχος τα πολλαπλασια? -----ειναι ηθικο τα μνημονια να καταστρατηγουν τις εθνικες συμφωνιες ?------ Ειναι ηθικο να πληρωνουν για την κριση μονο οι φτωχοι δια της εξαθλιωσης τους ?κλπ η απαντηση ειναι απο ολους που υποστηριζουν τα μνημονια κλπ οχι δεν ειναι αλλα στην πολιτικη ισχθυει το δικαιο του ισχυροτερου...... Το ξερετε- Συνεπως το κριτηριο της ηθικης δεν μπορει να ισχυει οποτε μας συμφερει.... Ειτε ισχυει ειτε οχι... Συμφωνειτε αγαπητε κ. Δοξιαδη ????- που μου αρεσουν τοσο πολυ τα βιβλια σας? Ειδικα το Logicomix.
γδ
01/10/2017 22:42
Kαλως η κακώς η βουλή υποτίθεται ότι εκφράζει τους πολίτες. Και αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, και αυτούς που ψηφισαν ΑΝΕΛ, καί αυτούς που ψήφισαν ΝΔ κλπ. Το σωστό είναι ο βουλευτής να ψηφίζει αυτά που έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του και να καταψηφίζει αυτά που είναι αντίθετα με τη βούληση των ψηφοφόρων του. Οτιδήποτε άλλο νοθέυει τη δημοκρατία. Συνεπώς αν οι βουλευτες εκφράζουν ψηφοφόρους που είναι εναντίον ενός νόμου, καλά θα κάνουν να τον καταψηφίσουν. Αν ομως αυτός ο νόμος εκφράζει τους ψηφοφόρους που ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ο βουλευτής, πρέπει να τον υπερψηφίσει. Αυτό ειναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, αλλιώς δεν έχεις δημοκρατία, αλλά ΑΠΑΤΗ, όταν ο εκπροσωπος του πολίτη ψηφίζει αλλα από αυτά που υποσχέθηκε. ΑΥτο ισχύει σε όποιο κόμμα κι αν ανηκουν. Οπως ΑΠΑΤΗ ειναι και το να ψηφίζεις ΜΝΗΜΟΝΙΑ και νόμους που να λένε ότι οι συμφωνίες με τους Ελληνες πολίτες ΔΕΝ ισχύουν. ..
Χ
02/10/2017 11:15
Ξεκινάς λάθος, η σωστή διατύπωση της πραγματικότητας είναι ότι αυτή τη στιγμή ζούμε την ΑΠΑΤΗ που περιγράφεις αφού οι ψεύτες του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν ακριβως τα αντίθετα από ότι είχαν υποσχεθεί στους ψηφοφόρους τους, ακόμα και στο δημοψήφισμα της κωλοτούμπας οι αχρείοι έκαναν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ψήφισε ο λαός (τους ζήτησαν μία καλύτερη συμφωνία και αυτοί έκαναν μία απίστευτα χειρότερη). Όταν λοιπόν ζεις μέσα στην απάτη και σε ένα ανοχύρωτο κράτος που δεν σου επιτρέπει να την πολεμίσεις με νόμιμους τρόπους τότε ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.
τομ
04/10/2017 11:26
Kαι να έρθουν χειρότεροι απατεώνες; Γιατι αν αυτός είναι μοναδικός στόχος, σημαίνει οτι αν φυγουν οι απατεωνες πέτυχες το στόχο, έστω και αν έρθουν χειρότεροι. Αν θες πραγματικά κάτι καλύτερο, μην περιμένεις μεσσίες. Πρέπει να εμπλακείς ο ίδιος.
γδ
02/10/2017 22:14
ακριβως το ιδιο (ο σκοπος αγιαζει τα μεσα) ηταν το επιχειρημα της αλλης πλευρας. Συμφωνα με τη μυθολογια της αντιπολιτευσης ολα ηταν καλα τα τελευταια 40 χρονια και διαλυθηκαν το 2015. Η πραγματικοτητα ειναι βεβαια οτι το χρεος, το πελατειακο κρατος κλπ δεν το δημιουργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ασχετα αν δεν μπορεις να τους κατηγορησεις για ..ικανοτητα. Δεν ειναι ΑΠΑΤΗ το "λεφτα υπάρχουν" που κατεληξε σε μνημονια; Η το "εγω πληρωνόμουν αυτοκρατορικά, ειχα ασυλία, είχα ορκιστει να υπηρετω το δημοσιο συμφερον αλλα ψήφιζα 40 χρονια ελλειματα για τα οποια φταιμε ολοι και πληρώστε ΕΣΕΙΣ"; Η το ¨"δεν συναινω στο λαθος"; Η το γενικά φταιει για ολα η ανικανη κυβερνηση και εγω θα τα διορθωσω αλλα δεν σας λεω τι ακριβως θα κάνω της ΝΔ; Και μαλιστα με δειγματα γραφής οτι πει το ΔΝΤ? Αθετω τα συμβολαια των ελληνων και μαλιστα με ζημια του δημοσιου γιατι μου το ζητα ο υπερμαχος του "να τηρουνται οι συμφωνιες"; Η το "για ολα φταινε ... οι καθαριστριες, τις απολυω και προσλαμβανω ιδιωτική εταιρεια που οπως αποδειχτηκε στο δικαστηριο κοστιζε περισσότερο στο Δημόσιο;" Βλεπεις απατεωνες εχει δυστυχώς παντου. Το θεμα εδω όμως δεν ηταν αυτο. Αν συμφωνω με κατι ειναι ανεξαρτητο του ποιος το λεει. Αν π.χ. η ΧΑ λεει οτι ειναι μερα, θα πρεπει ντε και καλα να διαφωνησω εστω κι α καιει ο ηλιος; Ετσι το ερωτημα ειναι : Πρεπει η αντιπολιτευση να ψηφιζει εναντια στα πιστευω της οταν αυτα συμφωνουν με τα πιστευω της κυβερνησης και αν πρεπει τα συνεργαζομενα κομματα με την κυβερνηση να ψηφιζουν εναντια στα πιστευω και τις υποσχεσεις τους στους ψηφοφορους τους για να στηριξουν την κυβερνηση. Αυτο ειναι το θεμα εδω και οχι ποιος ειναι πιο απατεωνας
τομ
02/10/2017 09:22
Aκριβώς! Κάποιος που ψήφισε ΑΝΕΛ θέλει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατι δε θέλει να βλέπει ούτε ζωγραφιστούς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν συμμερίζεται τις απόψεις της Χριστοφιλοπούλου γιά το μεταναστευτικό η αλλων γιά σύμφωνα συμβίωσης η γιά τζαμί με λεφτά των φορολογουμένων. Αν τα ηθελε ολα αυτα, μπορούσε να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Αρα καλά θα κάνει ο βουλετής των ΑΝΕΛ να καταψηφίσει, εκπροσωπώντας τους ψηφοφόρους τους. Και έτσι ελέγχεται και η κυβέρνηση γιά να μην κάνει βλακείες και για να περνάει νόμους που να έχουν -κατά το δυνατόν- την λαική αποδοχή. Από την άλλη σε μιά στοιχειωδώς σωστή πολιτεία λέει στον κόσμο με τι συμφωνεί και με τι διαφωνεί, ψηφίζει ανάλογα και λέει επίσης τι και πως θα κάνει καλύτερα. Κάτι που στην Ελλάδα δεν γίνεται και το επιχείρημα της αντιπολίτευσης είναι πάντα "ψηφίστε εμάς για να φύγει η κακή κυβέρνηση", χωρίς εγγύηση ότι αυτοί δεν θα είναι χειρότεροι.
γιάννης π.
30/09/2017 16:14
Η άποψη του αρθρογράφου είναι μυωπική. Δηλαδή θα πρέπει οι τα ομόφυλα ζευγάρια να περιμένουν μέχρι να έρθει κάποτε μία σωστή προοδευτική κυβέρνηση που θα φέρει νόμο για τα αυτονόητα δικαιόματά τους; Και πότε περιμένουμε να γίνει κάτι τέτοιο; Με μια νέα Κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει στους κόλπους τους τον Μάκη Βορίδη και τη Σοφία Βούλτεψη ή μήπως τον κύριο Φορτσάκη που καταφέρεται εναντίον του gay pride? Πράγματι η Κυβέρνηση είναι ανήθικη και βολονταριστική, αυτό όμως δεν αφαιρεί από την Αντιπολίτευση τις ευθύνες της, και ευθύνες της δεν είναι μόνο να μας απαλλάξει από αυτή την ανίκανη ιδεοληπτική Κυβέρνηση αλλά και να παράγει νομοθετικό έλεγχο και να βάζει το χέρι της σε περιπτώσεις που κρίνει αναγκαίο. Παρά τη φαιδρή διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τυχόν μή-ψήφιση των εν λογω νομοσχεδίων δεν θα έφερνε ούτε μια μέρα πιο κοντά τις εκλογές, μόνοι χαμένοι οι πολίτες τους οποίους το νομοσχέδιο αφορά. Και εμείς οι υπόλοιποι που δεν μας αφορούν μπορούμε να διασκεδάζουμε από απόσταση με το ευλύγιστο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς ή την πατριδοκαπηλία του Καμμένου;
Απλά
12/10/2017 17:49
όχι δεν είναι καθόλου μυωπική. Η ερμηνεία σου είναι. Η κυβέρνηση προφανώς και δεν την ενδιαφέρει να νομοθετεί για τα σημαντικά προβλήματα αλλά χρησιμοποιεί διάφορες προφάσεις για να σηκώνει σκόνη και να διχάζει τη κοινή γνώμη και έτσι επιβιώνει. Το παιχνίδι αυτό είναι η στρατηγική της, δηλαδή στρατηγικά εμπαίζει τη δημοκρατία και τους κανόνες της για να επιβιώσει στην εξουσία. Είναι πολύ λάθος που η αντιπολίτευση συνολικά δεν έχει μια στρατηγική και αυτή πρέπει να είναι ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ ΤΥΦΛΑ ότι έρχεται στη Βουλή. Γιατί έτσι και η κυβέρνηση θα νομοθετεί καλύτερα αφού θα έχει τουλάχιστο την αποδοχη όλων των βουλευτών της και δεν θα παρατείνεται η ζωή ενός ετερόκλητου τσούρμου που έχει συνασπιστεί για να κρατάει την εξουσία και μόνο και κρύβεται από την αφέλεια των υπολοίπων. Για τα ζόρικα πληρώνεται η κυβέρνηση όχι για τα εύκολα. Όταν τα νομοσχέδια περνάνε από το φίλτρο της κυβερνητικής ομάδας βουλευτών, τότε προφανώς θα είναι βελτιωμένα. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει με τις πιο άθλιες τεχνικές, τις πιο άθλιες διατάξεις και με άπειρες τροπολογίες χωμένες σε άσχετα νομοσχέδια. Όλα αυτά γιατί ποντάρει στα κορόιδα τους άλλους να την ξελασπώνουν. Όταν όμως ήταν αντιπολίτευση το έπαιξε αλλιώς το παραμύθι...