Πριν από την ψήφιση του επαχθέστατου δεύτερου πακέτου του 3ου Μνημονίου, την Κυριακή που πέρασε, ο πρωθυπουργός αντιλήφθηκε ότι η επιστροφή του ΕΚΑΣ ως… αχρεωστήτως καταβληθέν από όσους και όσες το πήραν, έστω και σε δώδεκα δόσεις, λειτουργούσε ως η γουλιά που ξεχειλίζει το γεμάτο ποτήρι της λαϊκής αγανάκτησης. Παρουσίασε τότε το… Ταμείο Αλληλεγγύης! Από αυτό, υποσχέθηκε, θα εξοικονομηθούν τα 70 εκατ. ευρώ, το ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί στο ΕΚΑΣ το οποίο έχει δοθεί τους 6 μήνες που πέρασαν!

Τι είναι όμως αυτό το Ταμείο; Πώς διαμορφώνεται και, κυρίως, από ποιους πόρους προικοδοτείται; Δεν έχει θεσμοθετηθεί! Θα θεσμοθετηθεί. Δεν έχουν προβλεφθεί πόροι! ΘΑ προβλεφθούν και ΘΑ χρηματοδοτηθεί από την υπεραπόδοση των μέτρων που έχουν ήδη ψηφισθεί!

Ακόμη όμως και αν είναι έτσι τα πράγματα, αφού η ιδέα έλκει την καταγωγή της από την Αξιολόγηση του 2ου Μνημονίου, τον Νοέμβριο του 2012, δεν θα έπρεπε, κατά τη διάρκεια των οκτάμηνων διαπραγματεύσεων, να είχαν φροντίσει τη ρήτρα υπεραπόδοσης να την εντάξουν στο πρώτο ή στο δεύτερο πακέτο των μέτρων της τελευταίας αξιολόγησης;

Εξηγούμαι: Το 2012, με τα 11,5 δισ. ευρώ μέτρων που η τότε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης υποχρεωνόταν να ψηφίσει για να περάσει η αξιολόγηση του 2ου Μνημονίου, προτάθηκε από τη ΔΗΜΑΡ, και έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις πέρασε στη συμφωνία με τους εταίρους, ότι αν υπάρξει πλέονασμα του πλεονάσματος το 2013, αυτό να διατεθεί σε σχέση 70:30 για κοινωνικές δράσεις και αποπληρωμή του χρέους αντιστοίχως!

Έτσι και έγινε το 2014! Εκφεύγει όμως του σκοπού του σημειώματος αυτού να σχολιάσω εδώ πώς αυτό το 70% το διέθεσε η κυβέρνηση το 2014…

Παρέμενε όμως ως δυνατότητα για τις ελληνικές κυβερνήσεις να διεκδικούν τη ρήτρα υπεραπόδοσης των μέτρων.

Στην αξιολόγηση που πέρασε, όμως, αυτό δεν διασφαλίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συζητήσεις με τα κλιμάκια ετέθη το θέμα, αλλά οι προτεινόμενες αναλογίες διάθεσης ήταν, πλέον, 40:30:30, για κοινωνικές δράσεις, για αποπληρωμή χρέους και για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τελικά δεν τελεσφόρησαν και τέτοια ρήτρα δεν ετέθη.

Τώρα, αυτό που μένει δεν είναι να προβάλλεται το Ταμείο Αλληλεγγύης διά… πάσα νόσον. Γιατί τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν πως είναι στον αέρα. Δεν υπάρχει!

Αν δεν θεσμοθετηθεί!

Αν δεν συμφωνηθεί , έστω τον προσεχή Σεπτέμβριο με τους εταίρους…

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης είναι μέλος της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ και του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.