Στην Ελλάδα (και γενικώς στην Ευρώπη) υπάρχουν αυστηρά όρια ηλικίας για τη συμμετοχή σε μεγάλους αγώνες. Στις ΗΠΑ όμως, παρόλο που για να λάβει κανείς μέρος στους περισσότερους Μαραθωνίους πρέπει να έχει κλείσει τα 16 ή τα 18, υπάρχουν αγώνες 42.195 μ. στους οποίους επιτρέπεται η συμμετοχή ακόμη και μικρών παιδιών· στον Μαραθώνιο της Χονολουλού, για παράδειγμα, στη Χαβάη, υπάρχουν μαραθωνοδρόμοι ακόμη και δέκα ετών.

Γιατί υπάρχουν όρια; Οι περισσότεροι ωστόσο εμπειρογνώμονες θα πρότειναν στους νεαρούς δρομείς να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι να περάσουν την εφηβεία πριν τρέξουν έναν Μαραθώνιο. Οι γιατροί συστήνουν συνήθως να αποφεύγεται η υπερβολική απόσταση για παιδιά και εφήβους επειδή η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα οστά που ακόμη αναπτύσσονται. Μα και οι διοργανωτές είναι προσεκτικοί: Φαντάζεστε να συμβεί κάτι, οτιδήποτε, σε έναν ανήλικο πάνω στον αγώνα;

Τι λένε οι έρευνες; Μια μελέτη σε μαραθωνοδρόμους ηλικίας 7-17 ετών που ολοκλήρωσαν τον Μαραθώνιο των Δίδυμων Πόλεων στη Μινεσότα των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι μόνο 4 από τους 310 νεαρούς τερματίσαντες χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα στον αγώνα και μόνο για θέματα δευτερεύουσας σημασίας.

Ωστόσο, η μελέτη αυτή δεν κάλυψε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που είχε τόσο ο αγώνας όσο και η προετοιμασία για αυτόν στα παιδιά, παρατηρεί στο www. verywellfit.com η αμερικανίδα μαραθωνοδρόμος, προπονήτρια και ειδική διατροφολόγος Κριστίν Λαφ. Μία άλλη μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κλινικής Ερευνας σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει σε έναν έφηβο το να τρέξει Μαραθώνιο δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα στο ήπαρ ή στα οστά. Μια άλλη που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας εξέτασε τα επίπεδα καρδιακής τροπονίνης, ένα δείγμα προβλήματος στην καρδιά που μπορεί να παρατηρηθεί στο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αυτά είναι συχνά αυξημένα στους ενήλικους μαραθωνοδρόμους και ήταν παρόμοια αυξημένα στους έφηβους μαραθωνοδρόμους. Επιστρέφουν στο φυσιολογικό όπως συμβαίνει με τους ενηλίκους. Ωστόσο, το γεγονός ότι έχει επίδραση στην καρδιά είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Μαραθώνιος πρέπει να θεωρηθεί ένα εξτρίμ άθλημα. Πόσω μάλλον για ένα παιδί.