Τι κι αν ξεκίνησε δειλά δειλά ως ένα μεγάλο ραντεβού με το εγχώριο δρομικό κίνημα, ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας επιστρέφει την Κυριακή 18 Μαρτίου για έβδομη χρονιά, έχοντας πια εδραιωθεί ως ο σημαντικότερος αγώνας της άνοιξης στο είδος του. Το μαρτυρά και ο όγκος των συμμετεχόντων δρομέων, που φέτος αγγίζει τις 25.000, αριθμός-ρεκόρ για τα δεδομένα της διοργάνωσης. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως ανάμεσα σε εκείνους που θα βρεθούν στην εκκίνηση των αγώνων στο κέντρο της πρωτεύουσας θα είναι και 500 δρομείς από το εξωτερικό, οι οποίοι θα επισκεφτούν τη χώρα μας για τον συγκεκριμένο λόγο.

Ο βασικός αγώνας της ημέρας, που φέρει τη σφραγίδα του ΣΕΓΑΣ ως διοργανωτή και συνδιοργανωτές τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, είναι ο Ημιμαραθώνιος. Παράλληλα θα διεξαχθεί και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου Δρόμου. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 09.00 την Κυριακή, μπροστά από την Πλατεία Συντάγματος (Μνημείο Αγνωστου Στρατιώτη), επί της Λεωφόρου Αμαλίας με κατεύθυνση προς τη Λεωφόρο Πανεπιστημίου. Δεδομένου του μεγάλου όγκου των συμμετεχόντων, θα δοθούν διαδοχικά τρεις εκκινήσεις με το σύστημα κατά κύματα ώστε να αποφευχθεί η συμφόρηση. Οι δρομείς θα τοποθετηθούν σε τέσσερα διαφορετικά blocks. Οι αθλητές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος θα καταλάβουν την πρώτη σειρά στη γραμμή μαζί με τους ερασιτέχνες δρομείς με τις 1.000 καλύτερες επιδόσεις. Ενα λεπτό αργότερα θα ακολουθήσουν οι επόμενες 2.800 καλύτερες επιδόσεις και τέλος, στις 09.04, θα ξεκινήσουν οι επόμενες 3.000 καλύτερες επιδόσεις και οι εγγραφές χωρίς επίδοση.

Οι διαδρομές

Η διαδρομή των 21 χλμ. περνά από τις οδούς Aιόλου, Σταδίου, Φιλελλήνων, Αμαλίας, Βασιλίσσης Ολγας, ΒασιλέωςΚωνσταντίνου μέχρι Ερατοσθένους, Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, Λεωφόρο Αλεξάνδρας, Πατησίων και Αρδηττού. Οι αθλητές θα τερματίσουν επί της Λεωφόρου Αμαλίας, στο ύψος της Πλατείας Συντάγματος, έπειτα από δύο γύρους, ερχόμενοι από τη Λεωφόρο Πανεπιστημίου. Στην Πλατεία Συντάγματος, στο ύψος της Οδού Οθωνος με κατεύθυνση προς την Οδό Φιλελλήνων, θα στηθεί το σημείο εκκίνησης του αγώνα των 5 χλμ., του αγώνα με τη μαζικότερη συμμετοχή. Για τον λόγο αυτόν θα δοθούν οκτώ διαφορετικές εκκινήσεις με τους αθλητές να είναι χωρισμένοι σε εννέα blocks. Οι πρώτοι δρομείς θα ξεκινήσουν στις 11.45 και οι τελευταίοι στις 12.09 για να τρέξουν τις οδούς Φιλελλήνων, Αμαλίας, Βασιλίσσης Ολγας, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Κόμβος Χίλτον, Ακαδημίας, Χαριλάου Τρικούπη και Πανεπιστημίου. Ολοι θα τερματίσουν στο ίδιο σημείο με τους δρομείς του Ημιμαραθωνίου, επί της Λεωφόρου Αμαλίας. Εκεί, νωρίτερα θα έχουν τερματίσει οι συμμετέχοντες στον αγώνα των 3 χλμ. Η δική τους εκκίνηση, ωστόσο, χωρισμένη σε τρία blocks θα δοθεί στις 09.10, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος της οδού Νεοφύτου Δούκα. Για να καλύψουν τη διαδρομή θα πρέπει να κινηθούν επί των οδών Βασιλίσσης Σοφίας, Ακαδημίας, Χαλκοκονδύλη, Πατησιών, Πανεπιστημίου και Αμαλίας. Το πρόγραμμα θα κλείσει ο αγώνας των 1.000 μέτρων που απευθύνεται σε ΑμεΑ και αθλητές των Special Olympics μαζί με μαθητές Δημοτικού της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης. Ως ώρα εκκίνησης έχει ορισθεί η 09.35.

Κατά μήκος των διαδρομών θα υπάρχουν σταθμοί υποστήριξης των δρομέων. Εμφιαλωμένο νερό διατίθεται σε όλους τους συμμετέχοντες στην εκκίνηση, στον τερματισμό, καθώς και στους ενδιάμεσους σταθμούς υποστήριξης των μεγάλων διαδρομών. Στους συμμετέχοντες δρομείς του Ημιμαραθωνίου Δρόμου διατίθεται επίσης ισοτονικό ποτό σε έναν ενδιάμεσο σταθμό και στον τερματισμό.

Στη Ρηγίλλης η Expo

Οι εγγραφές σε όλους τους αγώνες της εκδήλωσης ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 5 Μαρτίου. Η οργανωτική επιτροπή δεν έδωσε κάποια παράταση ενώ την ημέρα του αγώνα και τις προηγούμενες δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιτόπου εγγραφής για όσους επιθυμούν να τρέξουν χρονομετρημένα τελευταία στιγμή. Οι οικονομικά ενήμεροι δρομείς θα λάβουν μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που δήλωσαν κατά την εγγραφή τους με τις σχετικές οδηγίες για την παραλαβή των ειδικών πακέτων συμμετοχής. Αυτά θα διανέμονται από την Πέμπτη 15 Μαρτίου (13.00-20.00) έως το Σάββατο 17 Μαρτίου (10.00-20.00) στο κέντρο εγγραφών. Φέτος το κέντρο εγγραφών θα φιλοξενηθεί στον χώρο του Ωδείου Αθηνών (Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17-19, Αθήνα). Τις ίδιες ημέρες και ώρες, εκεί θα έχει ανοιχτές τις πόρτες της η Athens Half Marathon Expo με τη συμμετοχή των μεγάλων εταιρειών αθλητικής ένδυσης και υπόδησης, αθλητικής διατροφής, αθλητικού εξοπλισμού και αξεσουάρ, προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, ενεργειακών ποτών, οργάνων γυμναστικής, καθώς και εργομετρικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης, εταιρείες αθλητικού τουρισμού και τεχνολογίας.

Οσοι δεν θα φορέσουν τα αθλητικά τους παπούτσια για να τρέξουν στο κέντρο της πρωτεύουσας έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή της πόλης ως θεατές. Αν μάλιστα διαθέτουν φίλους ανάμεσα στους δρομείς που θα δοκιμαστούν σε κάποια από τις διαδρομές της διοργάνωσης, μπορούν να παρακολουθούν την πορεία τους σε πραγματικό χρόνο. Μέσω της σχετικής δωρεάν εφαρμογής Athens HM powered by MyLaps θα βλέπουν από το κινητό τους, το tablet ή και τον υπολογιστή τα περάσματα όλων των δρομέων. Παράλληλα θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τους προπορευόμενους συμμετέχοντες σε κάθε διαδρομή. Στα ιδιαίτερα της εφαρμογής είναι η δυνατότητα διαμοιρασμού των επιδόσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και η δημοσίευση selfies με τα λογότυπα του αγώνα. Εκεί θα υπάρχει συνεχής πρόγνωση του καιρού, αλλά και μετά το τέλος κάθε αγώνα η δυνατότητα παρακολούθησης εκ νέου της προσπάθειας όλων των αθλητών χάρη στη λειτουργία Live Tracking Replay.

Το κοινωνικό πρόσωπο

Η διοργάνωση πέρα από την αθλητική πλευρά έχει και κοινωνική, αφού συνεργάζεται με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και κοινωφελή ιδρύματα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο τον αγώνα τόσο ως μέσο για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού αναφορικά με τους σκοπούς και το έργο τους, όσο και ως πλατφόρμα συγκέντρωσης χρημάτων και πόρων για την υλοποίηση των στόχων τους.Ετσι, στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης του Ημιμαραθωνίου Αθήνας 2018 συμμετέχουν το WWF Ελλάς, η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Μελετώνκαι η σχολή σκύλων – οδηγών Λάρα.