Γραφτήκατε στον Μαραθώνιο! Ωραία! Είστε ενθουσιασμένοι και είναι φυσικό. Πρόκειται για μια μεγάλη δρομική πρόκληση ειδικά αν τρέξετε τα 42.195 μ. για πρώτη φορά. Από την άλλη βέβαια, το στομάχι σας αρχίζει να δένεται σιγά σιγά φιόγκος, μιας και από μπροστά σας περνούν όλες οι δυσκολίες της διαδρομής. Σαν να μην έφτανε που κάθε πτυχή του Μαραθωνίου κρύβει παγίδες από μόνη της, τα στραβοπατήματα μπορούν εύκολα να πολλαπλασιαστούν αν υποκύψετε στα Επτά Θανάσιμα δρομικά Αμαρτήματα, τα οποία βάζουν επιπλέον εμπόδια στον δρόμο σας προς τον τερματισμό. Προσοχή λοιπόν και σύνεση, για να πάρετε άφεση αμαρτιών από τον εαυτό σας και να καταφέρετε εντέλει να ολοκληρώσετε την αποστολή σας!

1. Οκνηρία

Δεν προπονείστε όσο χρειάζεται

Φτιάξατε λοιπόν το σωστό πρόγραμμα προετοιμασίας για τον αγώνα και θέλετε σε 16 εβδομάδες να είστε έτοιμοι να τρέξετε τα χιλιόμετρα και να σκίσετε. Επειτα όμως από μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά, δεν έχετε ούτε τη δύναμη να σηκωθείτε από την πολυθρόνα σας. Αφήστε που όλο λέτε στον εαυτό σας πως έχετε μπόλικο διάστημα για προπόνηση μπροστά σας και –μεταξύ μας –σας περνάει επίσης απ’ το μυαλό πως αυτές οι 16 εβδομάδες ίσως είναι πολλές για να ακολουθείτε συγκεκριμένη ρουτίνα. Ετσι, κόβετε σιγά σιγά μέρες, που τελικά γίνονται εβδομάδες. Φτάνετε στην αρχή στις 12 εβδομάδες, μετά στις 10 και στο τέλος είστε σχεδόν απροετοίμαστοι την ημέρα του Μαραθωνίου. Μην ανησυχείτε!

Θα έχετε κάτι παραπάνω από 42 χιλιόμετρα για να μετανιώσετε για τις λανθασμένες επιλογές σας και να τα βάλετε με τον εαυτό σας!

2. Αλαζονεία

Ξεκινάτε τον αγώνα υπερβολικά γρήγορα

Είστε στην εκκίνηση του Μαραθωνίου και περιμένετε τον αφέτη να δώσει το έναυσμα για να φύγετε. Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει και η αδρεναλίνη σας χτυπάει κόκκινο. Το μυαλό σας σάς λέει να ξεχυθείτε μπροστά με όλες σας τις δυνάμεις και να σπάσετε το προσωπικό σας ρεκόρ. Εσείς όμως πρέπει να τιθασεύετε αυτό το αίσθημα και να είστε πειθαρχημένοι στο τρέξιμό σας. Αν τα δώσετε όλα από την αρχή, θα ξεμείνετε από δυνάμεις σύντομα. Γι’αυτό λοιπόν κινηθείτε μετρημένα και δεν θα το μετανιώσετε.

3. Λαιμαργία

Τρώτε ό,τι βρίσκετε μπροστά σας

Τι είναι αυτό που ακούγεται από το στομάχι σας; Γουργούρισμα; Λογικό, εφόσον πεινάτε όλη την ώρα. Η διατροφή στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον Μαραθώνιο είναι δύσκολη αποστολή. Γι’ αυτό πρέπει να την τηρείτε ευλαβικά. «Αν θέλετε να τρέχετε στο φουλ των δυνατοτήτων σας, το σώμα σας πρέπει να έχει τις απαραίτητες ουσίες ώστε να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις» λέει η Κιλέιν Κονόσαν, γυμνάστρια και αρχισυντάκτρια του περιοδικού «The Prompt» στο Runner’s World. «Δεν είναι και πολύ εύκολο ν’ αφήσετε στην άκρη τις μικρές γευστικές αμαρτίες, αλλά πρέπει να βάλετε ένα μέτρο οπωσδήποτε». Αποχαιρετήστε λοιπόν τα σουβλάκια και τα μπέργκερ, και κλειδώσετε στο ντουλάπι τις σοκολάτες και τα μπισκότα. Πείτε «ναι» στα λαχανικά και –τις τελευταίες ημέρες του φορμαρίσματος –στα ζυμαρικά και θα δείτε πως στην κρίσιμη στιγμή το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί.

4. Λαγνεία

Ξεχνάτε το… λιπαντικό!

Προπονηθήκατε καλά, φάγατε σωστά κι ετοιμάζεστε να μπείτε στα πούλμαν για τον Μαραθώνα με την ελπίδα ότι θα κάνετε τον αγώνα της ζωής σας. Ξεχάσατε όμως μια λεπτομέρεια που είναι κομματάκι σημαντική στην πορεία των χιλιομέτρων. Το τρίψιμο των σημείων του σώματός σας ένα ένα. Κάθε ραφή, τσάκιση και ελάττωμα του υφάσματος είναι ευκαιρία για το δέρμα σας να ερεθιστεί. Αν δεν προσέξετε αρκετά, ευαίσθητα σημεία σας θα γίνουν πολύ κόκκινα, θα τσούζουν και θα πονάνε. Ευτυχώς για σας υπάρχουν λύσεις για να προστατευτείτε από την τριβή. Μη διστάσετε ν’ απλώσετε σε όλο σας το σώμα βαζελίνη, κρέμα ή αντίστοιχη λιπαντική ουσία. Στον τερματισμό, οι θηλές σας, οι μασχάλες, τα οπίσθιά σας και το εσωτερικό των μηρών σας σας θα σας ευχαριστούν.

5. Απληστία

Αγοράζετε διαρκώς νέο εξοπλισμό

Μιας και πληρώσατε ήδη αρκετά χρήματα για να κλείσετε μια θέση στην εκκίνηση του Μαραθωνίου, οι εμπορικοί εκπρόσωποι του αγώνα θέλουν να εκμεταλλευτούν ακόμα περισσότερο την εγγραφή σας ώστε να πλουτίσουν από τη συμμετοχή σας. Μην τσιμπάτε όμως! Δεν χρειάζεται να αποκτήσετε ένα νέο Fitbit αν στο χέρι σας φοράτε ήδη ένα ρολόι Garmin. Ούτε πρέπει να επενδύσετε πάνω σε μια καινούργια ζώνη για τα τζελάκια σας εφόσον η παλιά με τις θήκες για υγρά και τα προσωπικά σας αντικείμενα σάς κάνει μια χαρά. Τα μόνα που πραγματικά χρειάζεστε για να ξεκινήσετε για τον Μαραθώνα είναι ένα ζευγάρι παπούτσια και η αποφασιστικότητά σας.

6. Οργή

Θυμώνετε με τον εαυτό σας

Τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλατε. Κάτι πήγε στραβά, ξεχάσατε να πάρετε το τζελάκι σε ένα κρίσιμο σημείο, η ζέστη σάς χτύπησε κατακούτελα, οι κράμπες σας τσάκισαν μετά το 30ό χιλιόμετρο. Τερματίσατε στο Καλλιμάρμαρο, είστε πιασμένοι παντού και ρίχνετε το φταίξιμο στον εαυτό σας. Οχι. Σε έναν αγώνα πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά και δεν φταίει πάντα η ελλιπής προπόνηση. Γυρίστε σπίτι λοιπόν μετά το απαραίτητο γεύμα αποκατάστασης και γεμίσετε την μπανιέρα με πάγο και κρύο νερό. Μπείτε μέσα και καθήστε εκεί ακόμα κι αν ανατριχιάζετε από τη χαμηλή θερμοκρασία και θέλετε να πεταχτείτε αμέσως έξω. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεθυμάνετε. Το σώμα σας θα απολαύσει την κρυοθεραπεία και θα κάνει το πρώτο βήμα προς τη σωστή αποκατάσταση. Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία αυτή μπορείτε στη συνέχεια να καθαριστείτε, να βάλετε άνετα ρούχα και να ξαπλώσετε στον καναπέ σας για να χαλαρώσετε. Ο Μαραθώνιος αυτός πια θα έχει τελειώσει οριστικά κι εσείς μπορείτε να σκεφτείτε ψύχραιμα τι μπορεί να πήγε στραβά και να αρχίσετε τα νέα όνειρα.

7. Ζηλοφθονία

Ζηλεύετε τους καλύτερους χρόνους φίλων σας

Το να τερματίσετε στον Μαραθώνιο είναι από μόνο του ένα επίτευγμα σημαντικό, που δεν μπορούν να πετύχουν όλοι οι άνθρωποι γύρω σας. Θα σας δώσει συναισθήματα δυνατά, που δεν ξέρατε καν ότι είχατε. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι βέβαια η περηφάνια για ό,τι καταφέρατε. Στον τερματισμό θα συναντήσετε και άλλους δρομείς φίλους που τα κατάφεραν μια χαρά στην πορεία τους. Μετά τα συγχαρητήρια και τα τυπικά χάι φάιβ, κοιτάτε τον χρόνο τους και νιώθετε το αίμα σας ν’ αρχίζει να βράζει. Αν θέλετε ν’ αφήσετε τη λεπτομέρεια αυτή να σας χαλάσει τη μεγάλη σας ημέρα, αρχίσετε να συγκρίνετε τις επιδόσεις σας με των άλλων και να νιώθετε άσχημα. Ναι, ίσως να είστε πιο αργοί από τους άλλους, αλλά αυτό είναι απλά μια λεπτομέρεια. Το σημαντικό είναι πως είστε μαραθωνοδρόμοι και δεν χρειάζεται να ζηλεύετε τα επιτεύγματα των υπολοίπων. Εστιάστε την προσοχή σας στον εαυτό σας και μόνο!