Το πρωινό, μας λένε συχνά, είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Για πολλούς ανθρώπους αυτό θεωρείται δεδομένο –ειδικά όσοι ξυπνούν πολύ νωρίς δύσκολα υποστηρίζουν πως θα άντεχαν ώς το μεσημέρι δίχως να έχουν φάει κάτι το πρωί. Ωστόσο, η βιβλιογραφία δεν φαίνεται να είναι τόσο ξεκάθαρη: πολλές μελέτες έχουν βρει πως όσοι τρώνε σε τακτική βάση πρωινό τείνουν να είναι πιο αδύνατοι, όμως αυτό δεν σημαίνει πως το πρωινό γεύμα είναι αυτό που τους κάνει αδύνατους. Για την ακρίβεια, οι περισσότερες έρευνες βρίσκουν πως το να μην τρώει κανείς πρωινό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων (παρόλο που αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη σωματική δραστηριότητα και έτσι καύση λιγότερων θερμίδων).

Ποια είναι όμως η επίδραση του πρωινού στην αθλητική δραστηριότητα; Είναι ξεκάθαρο πως αν δεν φάει κάποιος πρωινό η επίδοσή του σε μια πρωινή προπόνηση ή αγώνα θα είναι κατώτερη. Οταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος και άλλα ζωτικά όργανα καίνε τους υδατάνθρακες που έχουμε αποθηκευμένους στο σώμα μας, οπότε πρέπει να συμπληρώσουμε το έλλειμμα. Μια νέα μελέτη από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Λόγκμποροου που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στην επιθεώρηση «Ιατρική και Επιστήμη στον Αθλητισμό και στην Ασκηση» (www.acsm-msse.org) κάνει ένα βήμα ακόμη πιο μπροστά. Χρησιμοποίησαν εθελοντές στους οποίους ζητήθηκε να ποδηλατήσουν στις 5 το πρωί πρώτα επί 30 λεπτά σε σταθερό ρυθμό, έπειτα για τα επόμενα 30 λεπτά με όλη τους τη δύναμη. Η απόδοσή τους στο δεύτερο τριαντάλεπτο μετρήθηκε από τους ειδικούς δύο φορές: στη μια οι ποδηλάτες είχαν φάει πριν πρωινό και στη δεύτερη όχι. Κατά μέσον όρο, η απόδοσή τους ήταν 4,5% χειρότερη όταν δεν είχαν φάει πρωινό. Και στις δύο περιπτώσεις οι εθελοντές είχαν φάει το προηγούμενο μεσημέρι όσο ήθελαν, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να καλύψει το έλλειμμα στους υδατάνθρακες!

Βέβαια, παρατηρεί ο Αλεξ Χάτσινσον στο περιοδικό «Runner’s World», οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα στη ζωή τους έπαιρναν πρωινό σε τακτική βάση. Είναι, λοιπόν, πιθανόν οι ρυθμοί του σώματος σε όσους δεν τρώνε τακτικά πρωινό να είναι διαφορετικοί και η ενδεχόμενη απουσία του να μην τους επηρεάζει τόσο. Παρ’ όλα αυτά, η διαφορά στην απόδοση είναι μεγάλη για να αγνοηθεί, ενώ έχει σημασία και το γεγονός ότι το προηγούμενο μεσημεριανό γεύμα δεν στάθηκε ικανό να καλύψει το έλλειμμα στους υδατάνθρακες. Οσον αφορά τη σχέση πρωινού και απώλειας βάρους, οι έρευνες ακόμη δεν έχουν βγάλει ξεκάθαρο συμπέρασμα. Ωστόσο, όσον αφορά την αθλητική επίδοση, το πρωινό δείχνει σίγουρα να είναι αν όχι το πλέον σημαντικό, σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας.