Αποτελεί παράδοση πια, μετά τις εορταστικές περιόδους να κυκλοφορούν κείμενα με τον χαρακτηριστικό –και πολλά υποσχόμενο –τίτλο «Πώς να χάσετε τα κιλά των γιορτών». Λογικό. Ωραία τα τρίγωνα, ωραία τα κάλαντα, μα ακόμη πιο ωραία η βασιλόπιτα και οι κουραμπιέδες. Οι μέρες περιλαμβάνουν μαραθωνίους εορταστικών τραπεζωμάτων. Κι ένας μαραθώνιος είναι πάντα αξιοσέβαστος! Είναι φυσικό κι εμείς οι δρομείς που αυτήν την περίοδο διανύουμε περίοδο επαναπροσδιορισμού στόχων, να χαλαρώσουμε λίγο τα λουριά. Ιδανικά, χωρίς να αποκτήσουμε επιπλέον κιλά. Γίνεται όμως; «Φυσικά και μπορείς να χαρείς τις λιχουδιές των γιορτών, αρκεί να τις απολαμβάνεις έξυπνα» τονίζει η αμερικανίδα προπονήτρια και δρομέας Κρίστα Οστιν, διδάκτωρ Φυσιολογίας της Ασκησης και Αθλητική Διατροφολόγος. «Αν ο επόμενός σου αγώνας είναι σχετικά σύντομα, τότε σίγουρα δεν θέλεις να παχύνεις! Για τους περισσότερους δρομείς όμως οι επόμενοι αγώνες είναι την άνοιξη, οπότε μερικές έξτρα γιορτινές θερμίδες δεν είναι σημαντικό πρόβλημα».

Να έχεις στρατηγική

Χρησιμοποίησε τις γιορτινές λιχουδιές σαν υποκατάστατα άλλων τροφών κι όχι ως κάτι επιπλέον. Για παράδειγμα αντί για μια ενεργειακή μπάρα προτιμήστε ένα-δύο μελομακάρονα! Η αθλητική διατροφολόγος Νάνσι Κλαρκ (www. nancyclarkrd.com) συμφωνεί με αυτή τη λογική: «Ας έχεις κατά νου πως χρειάζεσαι τέσσερα γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό, απογευματινό και δείπνο, όλα γύρω στις 500 θερμίδες κατά μέσο όρο» συμβουλεύει. «Αντικατάστησε τις συνηθισμένες τροφές σου με κάποιες γιορτινές κι εποχικές. Η κουζίνα των γιορτών είναι πλούσια και πρωτότυπη οπότε διάλεξε με «γκουρμέ» κριτήρια. Μη σπαταλήσεις τις θερμίδες σου π.χ. σε μια καρμπονάρα που μπορείς να έχεις οποιαδήποτε εποχή του χρόνου!».

Να έχεις σχέδιο

«Είναι απαραίτητο να έχεις συγκεκριμένο πλάνο προκειμένου να αντιμετωπίσεις τον κατακλυσμό θερμιδογόνων λιχουδιών» σημειώνει η Νάνσι Κλαρκ στο περιοδικό «Competitor Running». «Δεν είναι μόνο τα συγγενικά ή φιλικά τραπεζώματα, αλλά όλα τα γιορτινά κεράσματα σε καταστήματα, στη δουλειά, ακόμη και στον δρόμο. Ξεκαθάρισε αν θέλεις να χάσεις βάρος, να πάρεις βάρος ή να το κρατήσεις σταθερό. Αν έχεις αποφασίσει να του δώσεις να καταλάβει, κι αυτό μια χαρά είναι. Απλά να το κάνεις συνειδητά». Η αμερικανίδα διατροφολόγος δίνει μια σημαντική συμβουλή: «Φάε κανονικά πριν πας στο γιορτινό τραπέζι. Είναι πολλοί αυτοί που δεν τρώνε τίποτα όλη μέρα ώστε να γλιτώσουν θερμίδες. Τελικά όμως όταν έρθει επιτέλους η ώρα του φαγητού είναι τόσο πεινασμένοι που τρώνε πολύ περισσότερο. Αν βρεθείς σε κάποιο πάρτι κράτα απόσταση ασφαλείας από τον μπουφέ. Κι όταν έρθει η ώρα, δοκίμασε νέες γεύσεις και προτίμησε μικρές, νόστιμες, ποιοτικές μερίδες».

Να είσαι «ψαγµένος»

Είναι σημαντικό να ξέρεις τι είναι αυτό που τρως. Σίγουρα το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς είναι σταθερή αξία, αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν θα περιλαμβάνει ούτε γάλα με χαμηλά λιπαρά ούτε στέβια! «Είναι μια καλή ιδέα να μπεις κι εσύ στην κουζίνα και να φτιάξεις τις δικές σου υγιεινότερες συνταγές ή να προτείνεις κάποια λιγότερο παχυντικά υλικά σε αυτούς που έχουν αναλάβει την προετοιμασία των εδεσμάτων. Αυτό είναι κι ένας όμορφος τρόπος, συγγενείς και φίλοι να βρεθούν στην κουζίνα και να περάσουν χρόνο μαζί», συνιστά η κόουτς Κρίστα Οστιν. Με την ίδια λογική, αναζήτησε κάτι εναλλακτικό κι όσον αφορά το αλκοόλ, το οποίο αποτελεί πηγή πολλών «κρυφών» θερμίδων. Εχεις δοκιμάσει μπίρα ή κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ; Αν όχι, ίσως είναι ευκαιρία να το κάνεις.

Να προπονείσαι

Λίγο καθισιό κι επιπλέον χαλάρωση είναι απολύτως κατανοητά χρονιάρες μέρες που είναι. Ομως να ξέρεις πως αν εξακολουθήσεις να τρέχεις συστηματικά, αυτό θα επηρεάσει τη διατροφή σου προς το καλύτερο. Ο Πολ Ουίλιαμς, επικεφαλής ερευνητής στο Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Μπέρκλεϊ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (www. lbl.gov) σε μία από τις μελέτες του σε 100.000 δρομείς συμπέρανε πως οι άνθρωποι που τρέχουν έχουν την τάση να είναι πιο αδύνατοι –κι αυτό όχι μόνο επειδή καίνε τις θερμίδες που καταναλώνουν. «Οι δρομείς ακόμη κι αν ακούσια πάρουν κάποιες επιπλέον θερμίδες, ασυναίσθητα θα τις ισορροπήσουν προσλαμβάνοντας λιγότερες την επόμενη μέρα», αναφέρει. «Επειδή όσο πιο πολύ τρέχεις τόσο πιο καλά συντονισμένος είσαι με το σώμα σου. Γι’ αυτό και οι δρομείς είναι μάλλον περισσότερο υποψιασμένοι σε θέματα διατροφής, κάτι που τους καθιστά ικανότερους στο να διαχειριστούν τις μεγάλες, γιορτινές κραιπάλες».

«Πώς να χάσουμε τα κιλά των γιορτών» ή «Πώς να μην πάρουμε κιλά στις γιορτές»; Ας προτιμήσουμε το δεύτερο. Καλά Χριστούγεννα!