Στον Μαραθώνιο υπάρχουν δύο είδη δρομέων. Είναι εκείνοι που στήνονται στην εκκίνηση και περνούν νοερά τα 42,195 χιλιόμετρα καρτερώντας να φτάσουν στον τερματισμό και τίποτε άλλο. Και οι άλλοι που τρελαίνονται με τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στη διαδρομή, απολαμβάνουν το τοπίο, ευχαριστιούνται τον αγώνα βήμα βήμα, όσο δύσκολος κι αν είναι, και τη στιγμή που τους περνούν το μετάλλιο του τερματίσαντος στον λαιμό σχεδιάζουν ήδη την επόμενη πρόκληση. Αυτούς τους δεύτερους είναι εξαιρετικά πιθανόν να τους δεις με μια βαλίτσα στα χέρια να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα και από αγώνα σε αγώνα ώστε να τρέξουν τις πιο ιδιαίτερες κούρσες, να κερδίσουν εμπειρίες και να κάνουν εναλλακτικό δρομικό τουρισμό.

Για όσους τρεχάτους συνηθίζουν ν’ αφήνουν ένα υπόλοιπο άδειας από τη δουλειά για να το αξιοποιήσουν σε δρομικές δοκιμασίες εκτός έδρας, η θερινή περίοδος κατά την οποία η χαλαρότητα των διακοπών δίνει τη θέση της στον προγραμματισμό της νέας σεζόν είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρουν ιδέες για τους επόμενους αγώνες που μπορούν να δώσουν. Μιας και οι δρομείς είναι μάλλον μια φυλή αθλητών που γεννήθηκε για να ξεπερνάει τα όριά της, κάποια από τις αιτήσεις συμμετοχής μπορεί να είναι για μια διοργάνωση που βάζει δύσκολα σε όσους την επιλέξουν. Αλλά ο τερματισμός της ανταμείβει με μεγάλο χαμόγελο κι ένα νοητό παράσημο στη δρομική στολή μάχης. Γι’ αυτό λοιπόν σας παρουσιάζουμε τους πέντε δυσκολότερους Μαραθωνίους σε ολόκληρο τον κόσμο που συνδυάζουν άθληση και ταξίδι ζωής, μήπως επιλέξετε τον προορισμό της επόμενης δρομικής σας περιπέτειας.

Μαραθώνιος του Εβερεστ

O «υψηλότερος» όλων

Αυτός ο αγώνας έχει μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως ο Μαραθώνιος στο μεγαλύτερο υψόμετρο. Γι’ αυτό και προκειμένου να προσαρμοστούν οι δρομείς στις ειδικές συνθήκες της περιοχής καλούνται να παραμείνουν για 26 ημέρες στον ευρύτερο χώρο των βουνών. Στο πακέτο συμμετοχής περιλαμβάνονται ξενάγηση στα αξιοθέατα του Κατμαντού, πρωτεύουσας του Νεπάλ, μια δεκαπενθήμερη ανάβαση υπό ιατρική επίβλεψη στις κορυφές Γκόκιο Ρι και Κάλα Πατάρ και τέλος μία από τις πιο απαιτητικές κούρσες αντοχής στα μέσα Νοεμβρίου του 2017. Στη διαδρομή οι δρομείς θα συναντήσουν χιόνι και πάγο μαζί με κακοτράχαλα εδάφη, με εντυπωσιακή θέα όμως της ορεινής φύσης. Και θα κάνουν και καλό, αφού παράλληλα με τη συμμετοχή τους μπορούν να συγκεντρώσουν χρήματα για φιλανθρωπικές οργανώσεις του Νεπάλ.

Μαραθώνιος του πολικού κύκλου

Μάχη με τον χρόνο και το ψύχος

Χαρακτηρισμένος ως ο πιο κρύος Μαραθώνιος του κόσμου, ο αγώνας συνδυάζει την επίσκεψη σε μία από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη μαζί με μια απαιτητική διαδρομή στην τούντρα. Οι αθλητές εδώ νιώθουν στο παπούτσι τους το απαλό χιόνι, περνούν ανάμεσα από παγόβουνα και απολαμβάνουν ένα τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Εχοντας χρονικό περιορισμό 7 ώρες, οι συμμετέχοντες θα τρέχουν στους -10 βαθμούς Κελσίου τον ερχόμενο Οκτώβριο, αλλά θα ζεσταθούν από τη φιλοξενία των κατοίκων του χωριού Κανγκερλούσουαγκ –αποτελεί τη βάση του πακέτου της πενταήμερης απόδρασης στη Γροιλανδία που προσφέρεται με την εγγραφή.

Μαραθώνιος του Μεγάλου Σινικού Τείχους

Με αντίπαλο τα 5.164 σκαλιά

Μια ευκαιρία για να δει κάποιος τα σημεία του συμβόλου της Κίνας στα οποία οι τουρίστες δεν έχουν συνήθως πρόσβαση, μαζί με απομακρυσμένα χωριά και ιδιαίτερες φυτείες ρυζιού, είναι ο Μαραθώνιος αυτός. Καταρρίπτοντας τη ρήση του Μάο, «αυτοί που δεν έχουν περάσει από το Τείχος δεν είναι πραγματικοί άνδρες». Οι τολμηροί που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση του Μαΐου δεν θα έχουν μια χαλαρή πορεία, μιας και παράλληλα με το τρέξιμο πρέπει να τα βγάλουν πέρα και με την ανάβαση 5.164 σκαλιών. Γι’ αυτό και τους παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι ένας Κλασικός Μαραθώνιος.

Inca Trail

Τρέχοντας στο Μάτσου Πίτσου

Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με υπαίθριες δραστηριότητες που κλιμακώνονται με τον Μαραθώνιο στα χνάρια των αγγελιαφόρων των Ινκας περιλαμβάνει το επταήμερο πακέτο συμμετοχής του συγκεκριμένου αγώνα. Μολονότι η κούρσα είναι Μαραθώνιος ως προς τα χιλιόμετρα, στην προσπάθεια χαρακτηρίζεται Υπερμαραθώνιος γιατί πρόκειται για 42 χιλιόμετρα σε μεγάλο υψόμετρο, στις Ανδεις του Περού. Η γραμμή του τερματισμού είναι μπροστά στον αρχαίο ναό των Ινκας στο Μάτσου Πίτσου. Οσοι θέλουν να δοκιμάσουν ακόμα περισσότερο τις αντοχές τους τον Ιούνιο, μπορούν αν δεν τερματίσουν στις 7 ώρες που δίνονται ως περιθώριο, να κατασκηνώσουν στο βουνό και να τελειώσουν τον αγώνα το επόμενο πρωί.

The Big Five Marathon

Αγώνας – σαφάρι

Στο πλάι τους ζέβρες, αντιλόπες και καμηλοπαρδάλεις θα έχουν οι δρομείς που θα τρέξουν αυτόν τον Μαραθώνιο της Νότιας Αφρικής τον Ιούνιο του 2017. Ο αγώνας δένει την εντυπωσιακή διαδρομή σε αμμώδες έδαφος στην αφρικανική σαβάνα με το σαφάρι, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν φράχτες που να περιορίζουν τα βήματα των αθλητών. Στις καταβάσεις από τους λόφους οι συμμετέχοντες θα νιώσουν την ξερή ατμόσφαιρα πιο έντονα και τη θερμοκρασία των περίπου 20 βαθμών, αλλά η θέα της άγριας φύσης που απλώνεται μπροστά τους θα τους αποζημιώσει. Κι αν τους πλησιάσουν λιοντάρια, οι rangers που είναι διασκορπισμένοι στην περιοχή θα είναι έτοιμοι να επέμβουν.