«Ντύσου πρόχειρα και βγάλε τα παπούτσια σου» θα πρέπει μάλλον να τραγουδούν όσοι έχουν κατατάξει το τρέξιμο ανάμεσα στις αγαπημένες τους συνήθειες. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με νέα έρευνα, οι δρομείς που συνηθίζουν να γράφουν χιλιόμετρα ξυπόλυτοι, βήμα βήμα βοηθούν τον εγκέφαλό τους να λειτουργήσει καλύτερα. Ακόμα κι αν ως μέθοδος τρεξίματος είναι αμφιλεγόμενη.
Σύμφωνα με ευρήματα μελετητών από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριδας, το τρέξιμο χωρίς παπούτσια μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της μνήμης και στην ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών. Στην έρευνά τους μελέτησαν 72 εθελοντές από 14 έως 44 ετών στους οποίους ζήτησαν να τρέξουν ξυπόλητοι αλλά και με υποδήματα στον δικό τους ρυθμό για 16 λεπτά. Προκειμένου μάλιστα να προσομοιώσουν οι ειδικοί τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι δρομείς στο ύπαιθρο τοποθέτησαν στο έδαφος επίπεδα αντικείμενα στα οποία οι συμμετέχοντες στο πείραμα έπρεπε κάθε φορά να πατούν πάνω τους με και χωρίς παπούτσια.

Καταγράφοντας τα δεδομένα της σωματικής τους κατάστασης τόσο πριν όσο και μετά τη δοκιμασία, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως περίπου 16% των συμμετεχόντων παρουσίαζαν βελτιωμένα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης όταν είχαν τρέξει με γυμνό πέλμα. Χωρίς ωστόσο να παίζει κάποιο ρόλο όπως αποδείχθηκε η ταχύτητα ή η λειτουργία της καρδιάς. Παρ’ όλα αυτά, οι συναθλητές που είχαν κάνει τη διαδρομή φορώντας παπούτσια δεν παρουσίασαν τις ίδιες ενδείξεις.

Η εξήγηση του φαινομένου αυτού, που περιγράφηκε ενδελεχώς κατά τη δημοσίευσή του στο περιοδικό «Perceptual and motor skills», μπορεί να κρύβεται στο γεγονός πως όταν κάποιος τρέχει ξυπόλυτος είναι πιο προσεκτικός με τα βήματά του και πού τοποθετεί το πόδι του προκειμένου να αποφύγει να πατήσει σε επιφάνειες που προκαλούν τραυματισμό. Το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα και με μεγαλύτερη νοητική διαύγεια αλλά και τη χρήση της μνήμης, κάτι που όταν έτρεχαν εκ του ασφαλούς με τα παπούτσια δεν κατάφεραν να αναπτύξουν.

«Ακόμα και τα πιο μικρά στοιχεία μπορούν να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση. Η έρευνά μας δείχνει ότι μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε το δυναμικό μας και να περάσουμε καλά την ίδια στιγμή» δήλωσε ο Ρος Αλογουεϊ, προϊστάμενος της ομάδας των ερευνητών και καθηγητής στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριδας. Μάλιστα πήγε το σκεπτικό του παραπέρα, σχολιάζοντας πως αν όντως τα ευρήματα έχουν βάση, «αν βγάλουμε τα παπούτσια μας και πάμε για τρέξιμο, θα επιστρέψουμε εξυπνότεροι απ’ όταν αρχίσαμε».