Πληθαίνουν εκείνοι που επιδιώκουν να συνδυάσουν έναν μαραθώνιο με ταξίδι στο εξωτερικό. Μερικές συμβουλές, όμως, είναι απαραίτητες

Η αποθεραπεία με βόλτες σε αξιοθέατα, το carboloading με νέες ξένες λιχουδιές και η ολιγοήμερη απόδραση από το σκληρό πρόγραμμα προπονήσεων είναι μερικά μόνο από τα μπόνους του δρομικού τουρισμού. Ολοένα και περισσότεροι δρομείς, πια, διαλέγουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε αγώνες εκτός έδρας. Αλλωστε πρόκειται για μια καλή δικαιολογία προκειμένου να εξερευνηθούν νέοι τόποι και να «γραφτούν» χιλιόμετρα που θα συνοδεύονται με διαφορετικές εμπειρίες. Το σωστό ταξίδι, προς μια καλή κούρσα αλλά και διακοπές που θα θυμούνται για πολύ καιρό, ξεκινάει όμως με τη βαλίτσα.

Των φρονίμων… οι δρομείς πρέπει να πακετάρουν όλα τα απαραίτητα είδη που θα τους είναι χρήσιμα όχι μόνο τις στιγμές που θα στήνονται στη γραμμή της εκκίνησης αλλά και πριν από την προπόνηση και το ξεμούδιασμα μετά τον τερματισμό. Αφήνοντας πάντα και λίγο χώρο για τα απαραίτητα αναμνηστικά που θα φορτωθούν κατά την επιστροφή. «Είναι άλλο να πηγαίνεις για τουρισμό κι άλλο για τρέξιμο. Πρέπει όταν ταξιδεύεις να μπορείς να είσαι προετοιμασμένος σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά» αναφέρει ο 36χρονος δρομέας Χρήστος Κακαβάς, ο οποίος έχει βρεθεί εκτός συνόρων για χάρη του αγαπημένου του χόμπι.

Το πρώτο στάδιο, λοιπόν, στην προετοιμασία των αποσκευών είναι τα ρούχα. Εδώ το ευ βρίσκεται εν τω πολλώ. Κοινώς, επιτρέπεται να βάλετε ροδάκια στην ντουλάπα και να την πάρετε μαζί! Αν αυτό δεν επιτρέπεται, δοκιμάστε να έχετε μαζί σας αρκετά ρούχα για όλες τις καιρικές συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίσετε στον προορισμό σας. Δεν έχει τόσο σημασία ο δρομικός εξοπλισμός σας να είναι μοντέρνος (ωραίοι θα δείχνετε όπως και να έχει στις φωτογραφίες με το μετάλλιο του τερματισμού στο στήθος) αλλά να είναι άνετος, χωρίς να δυσκολεύει την προσπάθειά σας. Θυμηθείτε, δε, ότι σε πολλές διοργανώσεις οι δρομείς έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν τον ρουχισμό τους για να διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Οπότε ντυθείτε ανάλογα. Διαφορετικά, ρίξτε στη βαλίτσα και καμιά πλαστική τσάντα. «Φέρνω πάντα μαζί μου ώστε να βάζω τα ιδρωμένα ρούχα μετά την προπόνηση ή τον αγώνα. Είναι έτοιμα έτσι για πλύσιμο και δεν λερώνουν ό,τι άλλο μπαίνει στη βαλίτσα» προσθέτει ο Χρήστος Κακαβάς.

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, όταν επιβιβάζεστε στο αεροπλάνο βάλτε στη χειραποσκευή σας όλα τα ρούχα, τα παπούτσια, τα γυαλιά, το αντηλιακό και τα λοιπά πράγματα που θα χρησιμοποιήσετε την ημέρα του αγώνα. Ετσι, ακόμα κι αν χαθεί η βαλίτσα σας, τουλάχιστον δεν θα ανησυχείτε και για το τρέξιμό σας γιατί θα είστε έτοιμοι για την κούρσα σας. «Τα συμπληρώματα διατροφής, τα σκευάσματα και τα φάρμακα που παίρνω μαζί μου συνηθίζω να τα βάζω σε ξεχωριστό νεσεσέρ ώστε να είμαι σίγουρος ότι δεν θα σπάσουν ή χυθούν στο ταξίδι» λέει ο Κακαβάς, ο οποίος τελευταία φορά που έφυγε εκτός συνόρων για το τρέξιμο ήταν για τον Μαραθώνιο του Βερολίνου πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Μιας και το ταξίδι κάποιες φορές μπορεί να γίνει κουραστικό, μια καλή ιδέα για να μην ταλαιπωρούνται τα πόδια είναι να φοράτε κάλτσες συμπίεσης, όσο πιο μακριές γίνεται. Η πίεση που ασκούν στα κάτω άκρα βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, αποφεύγοντας έτσι τις κράμπες ή τα υπόλοιπα προβλήματα στο βάδισμα και την καθιστική στάση για πολλές ώρες.

Την ίδια τακτική δεν είναι άσχημο να δοκιμάσετε και κατά τις βόλτες σας στην πόλη όπου τα πόδια θα καταπονούνται από το περπάτημα. Ανεση επί ποδός αλλά και επί σώματος, μιας και τα βολικά ρούχα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα για τις προηγούμενες ημέρες του αγώνα για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.

Και μπορεί πάνω στον ενθουσιασμό σας να θέλετε να δείχνετε καλά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεφύγετε από την ήδη δοκιμασμένη και άρα ενδεδειγμένη τακτική σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα. Κοινώς, δεν πρέπει να δοκιμάσετε να φορέσετε νέα παπούτσια ή ρούχα που ενδεχομένως να σας προκαλέσουν αναστάτωση. Με την ίδια λογική καλό είναι να αποφύγετε να δοκιμάσετε τα καινούργια προϊόντα που ψωνίσατε από την Expo του αγώνα.