Μπήκε πλέον ο Αύγουστος, οι θερμοκρασίες έχουν χτυπήσει κόκκινο και παρά τον δύσκολο Ιούλιο που επιτέλους έφυγε, οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να ξεκλέψουν μία ή δύο εβδομάδες για χαλάρωση. Ομως όταν κάποιος βγαίνει από την καθημερινή του ρουτίνα είναι δύσκολο να μείνει πιστός σε ένα προπονητικό πρόγραμμα.
«Ε, και;» θα πουν κάποιοι. «Αυτό σημαίνει διακοπές». Σωστό και αυτό. Ωστόσο πολλοί, παρά τη ζέστη, έχουν ήδη αρχίσει προετοιμασία για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, οπότε δεν θα ήταν καλό να τη διακόψουν τελείως. Επίσης είναι χρήσιμο, ακόμη και στις διακοπές σας, να κάνετε κάτι για να αντισταθμίσετε τις έξτρα θερμίδες που θα πάρετε από όσα (πολλά) θα φάτε και θα πιείτε αυτές τις ημέρες.

Ετσι δεν είναι; Χώρια που οι ενδορφίνες που παράγονται από την άσκηση σάς κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα, σας βοηθούν να χαλαρώσετε και άρα να είστε καλύτερη παρέα! Ακόμη και στις διακοπές, λοιπόν, μπορείτε να κάνετε τρεις εβδομαδιαίες προπονήσεις ώστε να συντηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση. Αλλωστε ένα από τα καλά του τρεξίματος είναι ότι δεν χρειάζεται να κουβαλάτε μαζί τόνους εξειδικευμένου εξοπλισμού. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση. Και μερικές χρήσιμες συμβουλές για τρεξίματα εκτός έδρας:

Ενημερώστε τους δικούς σας

Θα πάτε ταξίδι με οικογένεια ή με παρέα; Φροντίστε να τους έχετε ενημερώσει ότι θα τρέχετε κατά τη διάρκεια των διακοπών, καθώς και για το τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Να γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι αν ξεκινήσετε για τρέξιμο την τάδε ώρα θα είστε πίσω σε Χ λεπτά.

Πακετάρετε έξυπνα

Δεν χρειάζεστε πολλά. Ενα – δύο τεχνικά T-shirt, ένα σορτσάκι, καπέλο, δύο – τρία ζευγάρια τεχνικές κάλτσες. Τα ρούχα τρεξίματος είναι ελαφρά, μπορούν να ξεπλυθούν αμέσως ακόμη και με σαμπουάν και στεγνώνουν σε ελάχιστο χρόνο για να τα ξαναφορέσετε την επόμενη ημέρα. Πάρτε μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια τρεξίματος, τα οποία μπορείτε να τα φοράτε και στις βόλτες σας.

Σχεδιάστε τις διαδρομές σας

Ακόμη και όταν ταξιδεύετε σε άγνωστο μέρος είναι εύκολο να μπείτε στο Google Maps και να σχεδιάσετε –στο περίπου –διαδρομές ανάλογα με τα χιλιόμετρα που θέλετε να κάνετε. Ψάξτε στο Ιντερνετ ή ενημερωθείτε από άλλους δρομείς οι οποίοι κατοικούν στο μέρος που θα επισκεφθείτε. Μπορεί να πετύχετε και κάποιον τοπικό αγώνα στον οποίο να μπορείτε να λάβετε μέρος!

Ξυπνήστε νωρίς

Το ξενύχτι θα πάει σύννεφο, το ξέρουμε, τουλάχιστον για τους νεότερους σε ηλικία δρομείς που δεν έχουν πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις. Κάντε την καρδιά σας πέτρα και βάλτε το ξυπνητήρι. Η καλύτερη ώρα για προπόνηση είναι πολύ νωρίς το πρωί, με την ανατολή του ηλίου. Η ζέστη είναι πιο υποφερτή και η υπόλοιπη παρέα σας δεν θα έχει σηκωθεί ακόμη από το κρεβάτι.

Μη βαριέστε, τρέξτε!

Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας που λέει ότι το «κάτι» είναι καλύτερο από το «τίποτα». Αν δεν μπορείτε να διαθέσετε παρά μόνο ένα μισάωρο, τότε εκμεταλλευθείτε το! Οταν επιστρέψετε σπίτι σας θα μπείτε ξανά στο κανονικό σας πρόγραμμα. Στο μεταξύ κάντε έστω και μικρές, έντονες προπονήσεις. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατηθείτε σε φόρμα.

Εξι επιλογές προπόνησης

στο ταξίδι

1 Η μικρή και δυνατή

Δεν είναι απαραίτητο να βγαίνετε για τρέξιμο καθημερινά, μα όταν το κάνετε προσπαθήστε να είναι η προπόνησή σας ποιοτική. Μένετε κοντά στην παραλία; Κάντε 10 λεπτά ζέσταμα. Τρέξτε για 30 δευτερόλεπτα πολύ δυνατά. Κάντε 30 δευτερόλεπτα διάλειμμα με αργό τζόγκινγκ και έπειτα επαναλάβετε. Οταν συμπληρώσετε έξι επαναλήψεις, κάντε επί έξι λεπτά κοιλιακούς, καθίσματα και κάμψεις. Επειτα επαναλάβετε άλλες έξι φορές με τρέξιμο γρήγορο – αργό. Οι καρδιακοί παλμοί σας θα ανέβουν αν κάνετε σωστή δουλειά. Ολοκληρώστε με βουτιά στη θάλασσα για να «σβήσετε».

2 Η «ώς εκεί και πίσω»

Είναι ένας καλός τρόπος για να προσθέσετε ένταση και να μάθετε να διαχειρίζεστε τον ρυθμό σας, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο σε έναν αγώνα. Τρέξτε προς μια κατεύθυνση σε χαλαρό ρυθμό για συγκεκριμένο χρόνο, π.χ. 20 λεπτά. Στην επιστροφή κάντε την ίδια διαδρομή με ρυθμό 10% πιο γρήγορο.

3 Η εξερευνητική

Κάνετε ένα χαλαρό τρέξιμο για να γνωρίσετε την περιοχή στην οποία κάνετε διακοπές. Δοκιμάστε ακόμη και περάσματα από αξιοθέατα. Ακόμη κι αν μένετε μέσα σε πόλη ή μεγάλο χωριό, ένα urban trail θα σας φανεί ιδιαίτερα διασκεδαστικό.

4 Η εσωτερική

Κάποιες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες διαθέτουν γυμναστήριο με διάδρομο. Αν όχι, μπορεί στην περιοχή όπου μένετε να λειτουργεί γυμναστήριο στο οποίο μπορείτε να τρέξετε στον διάδρομο ή να χρησιμοποιήσετε τα βάρη, πληρώνοντας ημερήσια συνδρομή. Κάποια πολύ ζεστή μέρα αυτό θα σας λύσει τα χέρια. Ή μάλλον τα πόδια.

5 Η «βρεγμένη»

Οι ελίτ δρομείς κάνουν συχνά προπονήσεις τρεξίματος στην πισίνα. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους επανέρχονται από τραυματισμούς και σίγουρα είναι δροσιστικό. Σε πισίνα μπορείτε να κάνετε ακόμη και διαλειμματικές ή ανοίγματα. Η τεχνική όμως έχει σημασία, γι’ αυτό οπωσδήποτε ρωτήστε κάποιον προπονητή προηγουμένως.

6 Η εναλλακτική

Πάρτε μαζί σας ένα σχοινάκι γυμναστικής. Και βγάλτε το από τη βαλίτσα. Και χρησιμοποιήστε το. Παίξτε μπιτς βόλεϊ, κολυμπήστε, σκαρφαλώστε, κάντε ποδήλατο. Οι «ενεργητικές» διακοπές είναι ό,τι καλύτερο. Χορέψτε. Και κυρίως, περάστε καλά.