«Μα καλά, από τώρα σκέφτεστε τους Μαραθωνίους της άνοιξης; Δεν έχει μπει καλά καλά ο χειμώνας» θα αναρωτιόταν ίσως κάποιος που δεν έχει σχέση με το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων ή είναι πολύ φρέσκος στο άθλημα. Κι όμως, ο καιρός γαρ εγγύς: τα περισσότερα προγράμματα προπόνησης για έναν Μαραθώνιο απαιτούν τρεις μήνες προετοιμασίας ή και παραπάνω για τους αρχάριους δρομείς. Και μπορεί ο Αυθεντικός Μαραθώνιος να έχει μοναδική αίγλη, η διαδρομή του ωστόσο είναι πολύ δύσκολη και δεν προσφέρεται για καλούς χρόνους. Η καλοκαιρινή ζέστη δεν ευνοεί τις καλές προπονήσεις και η θερμοκρασία, όπως έχουν δείξει οι περισσότερες χρονιές, χτυπά αλύπητα τους δρομείς ακόμη και τον Νοέμβριο.

Πολλοί, λοιπόν, μαραθωνοδρόμοι προτιμούν να κυνηγήσουν τους στόχους τους την άνοιξη· η προετοιμασία κατά τη διάρκεια του ήπιου ελληνικού χειμώνα είναι πολύ πιο εύκολη και οι επιλογές περισσότερες. Σε αντίθεση με τον έναν φθινοπωρινό, η άνοιξη φέρνει έξι Μαραθωνίους: τρεις στην Πελοπόννησο, έναν στη Μακεδονία και δύο νησιωτικούς, στη Ρόδο και την Κρήτη. Οσο μεγαλώνει το δρομικό κίνημα τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον πολλών φορέων που στηρίζουν τις προσπάθειες. Και φυσικά πληθαίνουν οι συμμετοχές, όχι μόνο στους αγώνες των 42.195 μ., μα και στις μικρότερες κούρσες που συμπληρώνουν τις διοργανώσεις.

Η μεγαλύτερη ίσως δυσκολία για όσους επέλεγαν να τρέξουν έναν ανοιξιάτικο Μαραθώνιο στη χώρα μας ήταν η ζέστη, που στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας ξεκινά από νωρίς. Οι διοργανωτές ανοιξιάτικων Μαραθωνίων έπιασαν το νόημα και κάποιοι μετατόπισαν τους αγώνες τους νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να πετύχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες (ιδανικότερη θερμοκρασία για έναν Μαραθώνιο θεωρείται ότι είναι 12-15 βαθμοί Κελσίου). Βοηθά βέβαια και το γεγονός ότι και το Πάσχα του 2017 πέφτει στις 16 Απριλίου. Κάποιοι φρόντισαν επίσης να βάλουν την έναρξη του αγώνα στις 7 το πρωί ώστε να γλιτώσουν λίγη ζέστη οι δρομείς.

Ο χορός αρχίζει στο Ναύπλιο

Ο 4ος Μαραθώνιος Ναυπλίου θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου. Οι συμμετοχές κάθε χρόνο είναι σταθερές και η κοντινή απόσταση της πόλης από την Αθήνα ευνοεί ακόμη και όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν αυθημερόν. Η διαδρομή είναι σχετικά επίπεδη και φιλική προς το κοινό. Φέτος μάλιστα γίνεται και πιο ευχάριστη καθώς αφαιρείται ένα δύσκολο κομμάτι προς τον κόμβο του Αγίου Αδριανού και προστίθεται ένα παραλιακό μέχρι το στάδιο της Νέας Κίου.

Ο «παλιός» της Μεσσήνης

Ο Μαραθώνιος της Μεσσήνης είναι από τους παλαιότερους στην Ελλάδα. Η 12η διοργάνωση προγραμματίζεται νωρίς, στις 12 Μαρτίου. Είναι γνωστή για το οικογενειακό της κλίμα, την επίπεδη διαδρομή της, αλλά και την υγρασία της περιοχής. Εχει ωστόσο πιστούς φίλους, ειδικά από παλιότερους μαραθωνοδρόμους, που την επιλέγουν κάθε χρόνο.

Ταξίδι ώς την Αρχαία Ολυμπία

Ο 3ος Μαραθώνιος Ολυμπίας που ξεκινά από την αρχαία Ηλιδα (Αμαλιάδα) και τερματίζει στο χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας προγραμματίζεται για τις 26 Μαρτίου. Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στον πρώτο νικητή Μαραθωνίου της Ιστορίας, τον Χαρίλαο Βασιλάκο, και οι διοργανωτές επιδιώκουν να δώσουν στους δρομείς την ευκαιρία να αγωνιστούν στον τόπο όπου γεννήθηκε το ολυμπιακό πνεύμα. Η διαδρομή είναι όμως αρκετά απαιτητική.

Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;

Ο 12ος «Μεγαλέκος», όπως αποκαλούν οι παλιοί δρομείς τον Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης, προγραμματίζεται για τις 2 Απριλίου. Η διοργάνωση συγκεντρώνει τις περισσότερες συμμετοχές μετά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Η διαδρομή από την Πέλλα έως το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δίπλα στον Λευκό Πύργο θεωρείται η πλέον εύκολη στην Ελλάδα με ελαφριά κατωφέρεια, ενώ η θέση της πόλης στη Βόρεια Ελλάδα μειώνει τις πιθανότητες να κάνει ζέστη την ημέρα του αγώνα. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στα τουριστικά θέλγητρα της πόλης!

Η επέλαση των Κρητών

Ο 2ος Μαραθώνιος Κρήτης δίνει ραντεβού στα Χανιά την Κυριακή των Βαΐων στις 9 Απριλίου. Οι διοργανωτές πήραν το μάθημά τους από πέρυσι, όταν ο αγώνας διοργανώθηκε τον Μάιο – στην Κρήτη, Μάιος σημαίνει καλοκαίρι. Από πέρυσι πέτυχαν συμπαθητικά νούμερα στις συμμετοχές και φέτος ετοιμάζονται για μεγαλύτερα πράγματα. Η διαδρομή δεν είναι εντελώς επίπεδη, ενώ ενδεχόμενος αέρας ίσως δυσκολέψει τους επίδοξους μαραθωνοδρόμους. Η κρητική φιλοξενία όμως θα τους αποζημιώσει.

Οι Ροδίτες ξαναδίνουν το «παρών»

Ο Μαραθώνιος της Ρόδου, που διοργανώνεται για τέταρτη φορά, είναι από τους πιο καλοστημένους Μαραθωνίους – επίσης στις 9 Απριλίου. Η Ρόδος βρίσκεται βέβαια μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, ωστόσο η διαδρομή της είναι εξ ολοκλήρου επίπεδη και παραθαλάσσια και οι διοργανωτές ετοιμάζουν ελκυστικά πακέτα προσφορών για όσους θέλουν να συνδυάσουν τρέξιμο και διακοπές.