Φρενίτιδα ενθουσιασμού επικρατεί στον κόσμο ενόψει του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, τον οποίο όχι μόνο έχει αγκαλιάσει, αλλά τον περιμένει με αγωνία από την ημέρα που τελειώνει ο προηγούμενος! Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη των εγγραφών, το σύστημα κόντεψε να καταρρεύσει και οι θέσεις εξαφανίστηκαν.

«Είναι εντυπωσιακό ότι επτά μήνες πριν από το γεγονός οι ατομικές εγγραφές στο δεκάρι και στο πρωινό πεντάρι έκλεισαν μέσα σε 10 ώρες! Οι 4.000 ατομικές εγγραφές που άνοιξε ο ΣΕΓΑΣ αντιστοιχούν στο 25% του ορίου των 18.000 εγγραφών σε αυτούς τους δύο αγώνες. Για να δώσει μάλιστα περισσότερες ευκαιρίες στους απλούς δρομείς, ο ΣΕΓΑΣ άνοιξε και 3.000 ατομικές εγγραφές στο απογευματινό πεντάρι» τονίζει στο «Τρέχω» ο γενικός συντονιστής του Μαραθωνίου Μάκης Ασημακόπουλος και σπεύδει να εξηγήσει γιατί είναι αναγκαίο το πλαφόν/όριο στις συμμετοχές.

«Ο ΣΕΓΑΣ των 120 χρόνων ιστορίας έχει εμπειρία σε διοργάνωση αγώνων μακράν κάθε άλλου στην Ελλάδα. Η ασφάλεια των δρομέων σε συνδυασμό με την ανάγκη για ποιότητα της αγωνιστικής εμπειρίας των δρομέων επιβάλλει τα όρια εγγραφών ανά αγώνα. Πρέπει να μπορούν να τρέχουν όσοι το επιθυμούν και να μην αναγκάζονται να περπατούν» λέει.

Τρομερή απήχηση. Οσον αφορά την τρέλα του κόσμου για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο ο Μάκης Ασημακόπουλος επισημαίνει ότι «η ραγδαία αλλαγή της στάσης των Ελλήνων απέναντι στο τρέξιμο έχει αρχίσει από το 2006, πολύ πριν από την οικονομική κρίση, η οποία ευτυχώς δεν επηρέασε τη θετική εξέλιξή της. Η αναβάθμιση του Αυθεντικού Μαραθωνίου συνέβαλε αποφασιστικά στην καταξίωση του γεγονότος στη συνείδηση των Ελλήνων και πυροδότησε τη γενικότερη ανάπτυξη του δρομικού κινήματος. Από τους συνολικά περίπου 60 αγώνες και 15.000 εγγραφές το 2006 σε όλη την Ελλάδα, φθάσαμε στους συνολικά 400+ αγώνες το 2016 με πάνω από 200.000 συμμετοχές. Στην αυθεντική διαδρομή θα συμμετάσχουν φέτος πάνω από 18.500 δρομείς, εκ των οποίων οι 7.500+ θα είναι ξένοι από 100 και πλέον χώρες. Συνολικά, μαζί με τους αγώνες παιδιών και Special Olympics, ο Μαραθώνιος Αθήνας έχει βάλει όριο τους 50.000 δρομείς για το 2016, ενώ 10 χρόνια πριν είχε μόνο 5.250. Μπορούμε να πούμε ότι το εθνικό αθλητικό μας γεγονός, στις 13 Νοεμβρίου, θα παραγάγει οικονομική δραστηριότητα 20 και πλέον εκατ. ευρώ για το τουριστικό προϊόν της χώρας μας».

Ο άνθρωπος-κλειδί του Αυθεντικού Μαραθωνίου μάς θυμίζει βεβαίως ότι απαιτούνται παρεμβάσεις και έργα. «Η δυνατότητα αύξησης των εγγραφών στον μαραθώνιο δρόμο και στους μικρότερους αγώνες χρειάζεται μόνιμα έργα υποδομής στον Μαραθώνα και στη διαδρομή του Μαραθωνίου. Επίσης χρειάζεται επένδυση για διεύρυνση των προσωρινών εγκαταστάσεων έξω και γύρω από το Καλλιμάρμαρο. Τέλος, απαιτείται πολύ προσεκτική μελέτη από τον ΣΕΓΑΣ για τον χρονικό επανασχεδιασμό των αγωνιστικών δραστηριοτήτων του Μαραθωνίου.

Πάντως η Πολιτεία έχει συνειδητοποιήσει τα οφέλη, αλλά ακόμα δεν τα έχει εντάξει στον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και στις δομές της. Ο Μαραθώνιος και ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας, το Run Greece αλλά και άλλα πετυχημένα δρομικά γεγονότα αποφέρουν ιστορικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, τουριστικά και οικονομικά οφέλη και η Πολιτεία θα δείξει ότι τα έχει συνειδητοποιήσει όταν βάλει τους κανόνες και προβεί στις επενδύσεις για τις οποίες μιλήσαμε».

«Πρέπει να μπουν κανόνες». Για το θέμα της ασφάλειας των δρομέων, ο Μάκης Ασημακόπουλος είναι απόλυτος: «Πρέπει να προστατευθεί η συνέχιση της ανάπτυξης, να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των δρομέων και να υπάρξει σεβασμός στην καθημερινή ζωή των πολιτών που επηρεάζονται από τη διοργάνωση αγώνων. Σήμερα όποιος θέλει κάνει αγώνα, ανεξάρτητα από το αν έχει τεχνογνωσία, εμπειρία, υποδομές και κοινωνική συναίνεση. Θα πρέπει να μπουν κανόνες από την Πολιτεία, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ. Το στοίχημα είναι να αυξηθούν οι Ελληνες που βάζουν το τρέξιμο στο πρόγραμμά τους. Δεν θέλουμε το τρέξιμο μόνο ως μόδα της εποχής αλλά κυρίως ως μόνιμη συνήθεια των Ελλήνων με θετικό αντίκτυπο για τα παιδιά, το σύστημα υγείας και τον αθλητικό τουρισμό. Φέτος, 120 χρόνια μετά τον πρώτο Μαραθώνιο του 1896, θα έχουμε ελίτ συμμετοχές και περαιτέρω βελτίωση του ρεκόρ του Αυθεντικού Μαραθωνίου και ας είμαστε ύστερα από Ολυμπιακούς. Το 2015 ήταν ένα κακό διάλειμμα λόγω των capital controls».