Πολλές φορές παρακολουθούμε με ζήλο την σωματική εικόνα κάποιων επαγγελματιών αθλητών. Τις περισσότερες φορές βέβαια υποθέτουμε ότι αυτή η εικόνα οφείλεται μόνο σε συμπληρώματα, σκόνες πρωτεΐνης κ.ά. Για τα μέγιστα αποτελέσματα όμως, πολυάριθμοι αθλητές υψηλού επιπέδου καταναλώνουν συστηματικά κάποια τρόφιμα που τους παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός και το σώμα τους. Μπορείτε να εντάξετε και εσείς κάποια από αυτά τα τρόφιμα σε συστηματική βάση και μακροπρόθεσμα με τη συνέχιση των προπονήσεων σας να δείτε το σώμα σας να αλλάζει άρδην.

Μπανάνα

Οι περισσότεροι αθλητές αγαπούν αυτό το φρούτο. Οι μπανάνες αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για να τροφοδοτήσετε τους μυς σας, ενώ παράλληλα παρέχετε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που τις περισσότερες φορές απουσιάζουν από τα αθλητικά ποτά. Και μην ξεχνάτε ότι η μπανάνα μπορεί να σας τα προσφέρει όλα αυτά χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Ρόδι

Πολλά ερευνητικά άρθρα τα τελευταία χρόνια τεκμηριώνουν τα οφέλη του ροδιού και του χυμού του. Εκτός του ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και κάλιο, ειδικά ο χυμός του ροδιού βοηθάει να ελαττωθούν οι πόνοι των μυών από μια έντονη προπόνηση. Τέλος, δυο πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι με συστηματική φυσική δραστηριότητα που έπιναν χυμό ροδιού καθημερινά είχαν βελτιωμένη μυϊκή δύναμη μετά το πέρας της άσκησης.

Αβγό

Τα αβγά περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και επιπρόσθετα είναι πλούσια σε λευκίνη. Η λευκίνη ανήκει στα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή σε αυτά που δεν μπορεί να βιοσυνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να τα προσλαμβάνει μέσω της τροφής. Επιπλέον, θεωρείται απαραίτητο αμινοξύ για τη σύνθεση μυϊκών πρωτεϊνών. Ερευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λευκίνη, όπως τα αβγά, προάγουν την αποκατάσταση των μυών και την ανάπτυξη μετά την άσκηση. Με περίπου 70 θερμίδες ανά τεμάχιο, τα αβγά παρέχουν σημαντικά οφέλη στους μυς και αποτελούν πηγή ενέργειας για μεγαλύτερη αντοχή.

Σολομός

Ο σολομός έχει μεγάλη διατροφική αξία και αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αν θέλετε να βοηθήσετε τους μυς σας να αναρρώσουν από μια έντονη φυσική δραστηριότητα, ο σολομός αποτελεί σίγουρα μια ενδεδειγμένη πρόταση. Οι αθλητές καταναλώνουν συστηματικά σολομό, αφού μπορεί να βοηθήσει δραστικά και στη μείωση φλεγμονών.

Ζυμαρικά

Οι υδατάνθρακες αποτελούν την πηγή του καυσίμου του σώματος για τη λειτουργία των μυών και έρευνες αποδεικνύουν ότι η λήψη επαρκούς ποσότητας υδατανθράκων στη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μεγιστοποίηση της απόδοσης. Μια μελέτη που αφορούσε τους δρομείς του Μαραθωνίου έδειξε ότι όσοι δρομείς έτρωγαν περισσότερα από 3 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 0,5 κιλό σωματικού βάρους έτρεξαν κατά μέσο όρο 13,4% ταχύτερα από τους δρομείς που κατανάλωναν λιγότερους υδατάνθρακες. Συνοψίζοντας, τα ζυμαρικά αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα για τους επαγγελματίες αθλητές, επειδή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και παρέχουν σταθερή ενέργεια, χάρη στο χαμηλό γλυκαιμικό τους δείκτη.