Η ζάχαρη τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το μήλον της Εριδος στις διατροφικές πρακτικές των δρομέων. Μεγάλες ποσότητες του συστατικού αυτού, που βρίσκεται κρυμμένο στις περισσότερες τροφές, μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ασθενειών όπως ο διαβήτης ή στις πιο ακραίες περιπτώσεις ακόμα και καρκίνου. Οι γλυκατζήδες όταν το παρακάνουν μπορούν ακόμα να δουν στη ζυγαριά τους τις ενδείξεις να χτυπάνε κόκκινο και την περιφέρειά τους να μην μπαίνει πια άνετα στα σορτσάκια. Αν σκεφτούν πιο έξυπνα, οι λάτρεις των γλυκών δεν χρειάζεται να κόψουν την αγαπημένη τους συνήθεια αλλά να αντικαταστήσουν τα επίφοβα επιδόρπια με υγιεινά σνακ, που αυξάνουν το επίπεδο του ζαχάρου χωρίς ανησυχία και φέρνουν το απαραίτητο αίσθημα ευφορίας στον οργανισμό.
Σταφίδες

Λίγες αποξηραμένες ρώγες σταφυλιού είναι ικανές να σας κάνουν να τρέχετε σαν τον Λούη! Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Διεθνούς Ενωσης Αθλητικής Διατροφής, οι σταφίδες δεν ήταν απλώς μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων. Ηταν εξίσου αποτελεσματικές με τα ακριβά σκευάσματα που βοηθούν τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων να τρέχουν με ένταση για 80 λεπτά, έπειτα από ένα δοκιμαστικό «πενταράκι». Οι σταφίδες περιλαμβάνουν ένα κοκτέιλ σακχάρων που εκλύονται αμέσως στον οργανισμό και λειτουργούν ως μια χρήσιμη πηγή ενέργειας για την κίνηση των μυών.

Συμβουλή: Κατά τη διάρκεια μεγάλων και δύσκολων προπονήσεων, δοκιμάστε να φάτε 1/4-1/3 του φλιτζανιού σταφίδες μαζί με νερό για κάθε ώρα άσκησης.

Κεφίρ

Αν θέλετε κάθε μέρα κάτι γλυκό στο πιάτο σας, δοκιμάστε το κεφίρ. Αυτό το σνακ, που συνδυάζεται ωραία με το γιαούρτι, περιέχει μεγάλες ποσότητες προβιοτικών ουσιών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση. Επίσης μειώνουν τις φλεγμονές μετά την άσκηση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχουν παραλλαγές του κεφίρ με γεύση φρούτων, μια καλή λύση για υποκατάστατο των γλυκών αφού συνδυάζουν την πρωτεΐνη με τα σάκχαρα και έτσι δίνουν ώθηση στην αποκατάσταση των μυών.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε το σε smoothies, μπάρες δημητριακών και τηγανίτες. Δοκιμάστε μία κούπα κάθε φορά που θέλετε κάτι γλυκό.

Μαύρη σοκολάτα

Αν θέλετε να δοκιμάσετε να μπείτε στη θέση του Γουίλι Γουόνκα στο εργοστάσιο της σοκολάτας, μπορείτε να το κάνετε άφοβα. Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι αθλητές που κατανάλωναν 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας καθημερινά, είχαν μικρότερη κατανάλωση οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης και μεγαλύτερη αντοχή, σε σύγκριση με τις στιγμές που τσιμπούσαν λευκή σοκολάτα. Σε άλλες έρευνες, υπήρχε η ένδειξη ότι η λιχουδιά που είναι πλούσια σε κακάο συμβάλλει στην ανακούφιση της καταπόνησης των μυών που προκαλείται έπειτα από κάθε προπόνηση, ως αποτέλεσμα της φλαβανόλης και των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιλαμβάνει.
Συμβουλή: Για να αυξάνετε τα αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνετε στη διατροφή σας, προτιμήστε σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο σε ποσότητα 30 γραμμάρια ημερησίως.
Χυμός ροδιού

Ξεχάστε τα ροφήματα με πολλά φρούτα και επικεντρωθείτε στον χυμό από ρόδι. Ερευνες έδειξαν ότι η κατανάλωσή του μπορεί να ανακουφίσει τους αθλουμένους από τους πόνους μετά τις ασκήσεις, επισπεύδοντας παράλληλα την περίοδο αποκατάστασης. Ο χυμός που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες επίσης αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, ενώ είναι μια πλούσια πηγή ηλεκτρολυτών και καλίου που ενισχύουν τη λειτουργία των μυών.

Συμβουλή: Πίνετε 1-2 ποτήρια χυμού την ημέρα έπειτα από δύσκολες προπονήσεις.
Μπανάνα

Δεν δίνουν τυχαία μπανάνες έπειτα από αγώνες τρεξίματος. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Plos One» και εξέτασε ποδηλάτες, το γλυκό αυτό φρούτο όταν καταναλώνεται μαζί με νερό μπορεί να γίνει εξίσου αποτελεσματικό όπως και τα διάφορα ενεργειακά ποτά στην ενίσχυση της αντοχής των αθλητών. Η αιτία του φαινομένου αυτού είναι το μείγμα υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών, όπως το κάλιο, που καλύπτει τις ανάγκες των δρομέων.

Συμβουλή: Ρίξτε κομμάτια ώριμων μπανανών στα smoothies σας. Μια έξυπνη ιδέα είναι και η κατανάλωση αποξηραμένων τσιπς μπανάνας.