Εντάξει, το ξέρουμε όλοι. Οι δρομείς αγαπούν την μπίρα. Ο συνδυασμός του ποτού με την άσκηση δεν ενδείκνυται και συχνά οι δρομείς απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ ενώ προετοιμάζονται για έναν αγώνα. Ομως είναι τόσο κακό να πίνει κανείς μια δυο μπιρίτσες έπειτα από ένα long run; Ερευνα που δημοσιεύθηκε στη «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητικής Ιατρικής» (bjsm.bmj.com) λέει ίσως όχι. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ μελέτησαν τα δεδομένα από έρευνες για να εντοπίσουν τη σχέση που έχει ο συνδυασμός αλκοόλ και άσκησης με τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία, στους θανάτους που συνδέονται με τον καρκίνο και στους θανάτους που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το πόσο πίνουν. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο αυξανόταν στους συμμετέχοντες όσο περισσότερο αλκοόλ κατανάλωναν. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι η περιστασιακή κατανάλωση ήταν προστατευτική έναντι θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και από καρδιαγγειακές παθήσεις! Και με τους αθλητές, τι συμβαίνει; Σε όσους συμμετέχοντες στην μελέτη δεν ασκούνταν, λέει η αμερικανίδα διατροφολόγος Λιζ Απλγκεϊτ στο περιοδικό «Runner’s World», υπήρχε άμεση συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Ομως όλοι οι περιστασιακοί ή μετριοπαθείς πότες που ξεπερνούσαν τις δυόμισι ώρες φυσικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και από τον καρκίνο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η άσκηση , όπως το τρέξιμο, ίσως μετριάζει τις αρνητικές επιπτώσεις από το αλκοόλ.

Τέσσερις συμβουλές

Πίνετε υπεύθυνα

Ενα ποτό είναι ισοδύναμο με μια μπίρα 330 ml, ένα 1 μεγάλο ποτήρι κρασί 150 ml ή μία δόση 40 ml αποσταγμένου οινοπνευματωδους. Συνιστάται οι γυναίκες να πίνουν έως και ένα ποτό την ημέρα, οι άνδρες μέχρι δύο.

Μη σταματάτε να τρέχετε

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση περιστασιακής υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Προγραμματίστε το long run πριν από ένα πάρτι ή μία έξοδο σε μπαρ με φίλους (και βεβαιωθείτε ότι ενυδατώνεστε σωστά).

Προβλέψτε την αποκατάστασή σας

Πριν απολαύσετε την μπιρίτσα σας είναι σημαντικό να έχετε πάρει λίγη πρωτεΐνη (εντός 30 λεπτών από την ολοκλήρωση της προπόνησης) και να έχετε πιει αρκετό νερό. Δοκιμάστε μια μπανάνα με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι και ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν παραγγείλετε τη λάγκερ σας.

Πίνετε περιστασιακά

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περιστασιακοί πότες είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και από καρδιαγγειακές παθήσεις.Επιλέξτε να πίνετε μόνοσε ειδικές περιπτώσεις.