Ξημερώνει Κυριακή. Σηκώνεστε από το κρεβάτι και αρχίζετε να ετοιμάζεστε για τον αγώνα. Ισως είναι ο Ημιμαραθώνιος για τον οποίο προετοιμάστε από καιρό. Ισως, πάλι, είναι ο λαϊκός αγώνας δρόμου 10.000 μ. της περιοχής σας. Πριν όμως βάλετε τα αθλητικά σας πρέπει να φάτε κάτι, έτσι δεν είναι; Εννοείται. Αλλωστε κάθε ημέρα πρέπει να αρχίζει με ένα ισορροπημένο γεύμα, ακόμη και η ημέρα του αγώνα. Η αλήθεια είναι ότι το περιεχόμενο του πρωινού είναι ένα από τα θέματα που πολύ συχνά απασχολεί τους δρομείς, ακόμη και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους. «Το πρωινό που θα καταναλώσετε την ημέρα του αγώνα δεν πρέπει να είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που τρώτε συνήθως» λέει στο «Τρέχω» η διατροφολόγος Μαρία Πρίγκου.

Οπως δεν ενδείκνυται να φορέσετε καινούργια παπούτσια την ημέρα του αγώνα, έτσι δεν ενδείκνυται να καταναλώσετε κάποιο τρόφιμο ή ποτό που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Δεν ξέρετε πώς θα αντιδράσει το στομάχι σας. «Για να είναι ισορροπημένο το πρώτο γεύμα της ημέρας», λέει η Μαρία Πρίγκου, «θα πρέπει να συνδυάσετε τουλάχιστον τρεις από τις πέντε διαφορετικές ομάδες τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά, υδατάνθρακες). Το αγωνιστικό πρωινό θα περιλαμβάνει μία πρωτεΐνη, υδατάνθρακες (μαύρο ψωμί) και φυτικές ίνες ώστε να σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε».

Προσοχή όμως: δεν στρώνουμε τραπέζι μισή ώρα πριν από τον αγώνα, ακόμη και αν το σημείο εκκίνησης βρίσκεται κάτω από το σπίτι μας! Δώστε στο στομάχι σας χρόνο να χωνέψει. Ιδανικά, φάτε πρωινό έως και δύο ώρες πριν από την κούρσα (ή από μια απαιτητική πρωινή προπόνηση), ακόμη και αν αυτό σημαίνει ξύπνημα νωρίτερα.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε επτά απλές ιδέες για αγωνιστικά πρωινά γεύματα. Εξάλλου, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τρώτε κάθε ημέρα υγιεινό πρωινό. Εκτός του ότι σας βοηθά να έχετε καλές επιδόσεις, συμβάλλει και στην απώλεια βάρους. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε πρωινό έχουν λιγότερα κιλά από αυτούς που δεν το συνηθίζουν.

Γιαούρτι με βρώμη

Βάλτε σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι 100 γραμμάρια βρώμη και ανακατέψτε το. Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας σταφίδες. Συνοδέψτε το με φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού.

Το πρωινό των αρχαίων
Συνδυάστε 30-40 γραμμάρια τυρί με ένα μέτριο μήλο και 40 γραμμάρια καρύδια ή αμύγδαλα. Το γεύμα σας είναι πλήρες!

Ενεργειακή μπάρα και μπανάνα

Αναζητήστε ενεργειακές μπάρες με δημητριακά,

τα οποία διαθέτουν τουλάχιστον 3 έως 5 γραμμάρια φυτικών ινών και 10 γραμμάρια πρωτεϊνών.

Μπορείτε να καταναλώσετε έως και 150 γραμμάρια.

Συμπληρώστε το πρωινό σας με μία μπανάνα.

Φραουλένιο smoothie

Οι φράουλες είναι από τα πιο νόστιμα φρούτα. Χτυπήστε 100 γραμμάρια στο μπλέντερ με 50 γραμμάρια γιαούρτι (2% λιπαρά), 100 γραμμάρια γάλα, λίγο μέλι και ίσως χυμό οποιουδήποτε φρούτου.

Παρφέ γιαούρτι

Βάλτε τα τρία τέταρτα από το κεσεδάκι γιαουρτιού σε ένα μπολ. Γεμίστε το με μια κούπα κομμάτια από φρέσκα φρούτα εποχής και βάλτε από πάνω ένα κουτάλι της σούπας βρασμένο στάρι. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι.

Σάντουιτς με φιστικοβούτυρο

Αμερικανιά, θα πείτε. Ισως, αλλά είναι γευστικό! Απλώστε μια γεμάτη κουταλιά φιστικοβούτυρο σε μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης. Καλύψτε τη φέτα με κομμάτια μπανάνας. Βάλτε ακόμη μια φέτα ψωμί από πάνω και απολαύστε το.

Μεξικάνικο πρωινό

Πρέπει να έχετε λίγο χρόνο παραπάνω. Αναζητήστε στο σουπερμάρκετ έτοιμες τορτίγιες. Γεμίστε μία τορτίγια με δύο αβγά που τα έχετε κάνει ομελέτα (χωρίς λάδι). Συμπληρώστε με πιπεριές κομμένες σε λωρίδες και τριμμένο τυρί τσένταρ.