Τα ενεργειακά ποτά και η σοκολάτα υπόσχονται ενέργεια στους δρομείς. Υπάρχουν όμως και υγιεινά τρόφιμα τα οποία μπορούν να σας δώσουν ένα «σπρώξιμο» χωρίς να σας παχύνουν
Ξηροί καρποί

Καταναλώνοντας ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς, το σώμα σας γεμίζει μόνο με ενέργεια, θρεπτικά συστατικά, καλά λιπαρά και όχι συντηρητικά. Για να ενεργοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι θρεπτικές ουσίες, μουλιάστε κατά τη διάρκεια της νύχτας τους ξηρούς καρπούς. Η τοποθέτησή τους σε νερό τούς κάνει να περνούν στη διαδικασία της βλάστησης, δηλαδή να βγάζουν φύτρες (φυτικά βλαστοκύτταρα), κάτι που αυξάνει αυτόματα τη διατροφική τους αξία. Παράλληλα, επιτρέπουν στον οργανισμό να τους χωνεύει πιο εύκολα.

Γιαούρτι

Προσθέστε μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι στο πρωινό σας, στις σαλάτες ή ακόμα και σε κάθε γεύμα ώστε να πάρετε μια καλή δόση ασβεστίου και μια καλή δόση προβιοτικών. «Τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια που βρίσκονται στο γιαούρτι και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής ισορροπίας της μικροχλωρίδας του εντέρου. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται σημαντικά η δύναμη του ανοσοποιητικού» εξηγεί στα «ΝΕΑ» η διαιτολόγος – διατροφολόγος Χριστίνα Αδαμοπούλου, MSc in Food and Nutrition. Τα προβιοτικά βοηθούν επίσης στη διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην πέψη των τροφών. Με τον τρόπο αυτό η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών γίνεται πιο σωστά και παρέχεται περισσότερη δύναμη και ενέργεια στον οργανισμό.

Σολοµός

Γνωστός για τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχει, ο σολομός βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και δυνητικά στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Εκτός από αυτά, είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Β6, νιασίνη και ριφοβλαβίνη. Το τι ακριβώς κάνουν όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν έχει σημασία, αλλά είναι βέβαιο ότι βοηθούν τον οργανισμό να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια, κάτι που τον θέτει σε εγρήγορση. Είναι κατάλληλη τροφή όταν νυστάζουμε ή αισθανόμαστε ότι βαριόμαστε.

Μανιτάρια

Περίπου 150 γραμμάρια μανιτάρια την ημέρα τροφοδοτούν τον οργανισμό με αρκετά μεγάλες ποσότητες σιδήρου, ο οποίος είναι σημαντικός για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς. Οταν δεν έχουμε επαρκή παροχή οξυγόνου σε βασικά όργανα του σώματος όπως είναι ο εγκέφαλος (κεντρικό νευρικό σύστημα), τότε αισθανόμαστε κόπωση και λήθαργο.

Αβγά

Είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Ενα μόνο αβγό μπορεί να παρέχει στον οργανισμό 30% της ημερήσιας ανάγκης του σε πρωτεΐνες. Είναι σημαντική τροφή και συνιστάται να καταναλώνονται μετά την άσκηση, καθώς εξασφαλίζουν την αποθεραπεία των μυών και ο οργανισμός σας νιώθει φρέσκος και ανανεωμένος.

Κολοκυθόσποροι (και ηλιόσποροι)

Καταναλώστε 150 γραμμάρια σπόρους κολοκύθας (το γνωστό μας πασατέμπο) και αμέσως θα λάβετε τη μισή ημερήσια δόση μαγνησίου που ο οργανισμός σας έχει ανάγκη. «Οπως και το σπανάκι, το μαγνήσιο ενδυναμώνει τα οστά, βοηθά στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπαρών οξέων, ενώ βοηθά τους μυς να χαλαρώσουν» λέει η Χριστίνα Αδαμοπούλου.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Το μαγνήσιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και μάλιστα «ζευγαρώνοντας» με το κάλιο βοηθά στην αποτελεσματική πέψη των τροφών και στη ρύθμιση της λειτουργίας των νεύρων και των μυών. Προσθέστε φρέσκο σπανάκι στην αγαπημένη σας σαλάτα ή βάλτε το σε ομελέτα.