Καλά νέα για τους δρομείς! Αν και τις τελευταίες δεκαετίες η συχνή κατανάλωση αβγών έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση δυσλιπιδαιμιών, πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, απέδειξε το αντίθετο. Ευτυχώς, γιατί τα αβγά είναι μια από τις καλύτερες τροφές για εκείνους. Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν περιορίζονται στα γενικά «κλασικά»:

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Η πρωτεΐνη που έχει το αβγό θεωρείται υψηλής βιολογικής αξίας –καλύπτει το 13% της ημερήσιας κατανάλωσης –και έχει βρεθεί ότι ρυθμίζει την όρεξη. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν έχει βρεθεί ότι διαιτώμενοι που κατανάλωναν αβγό για πρωινό πετύχαιναν 60% πιο μεγάλη απώλεια βάρους από αυτούς που κατανάλωναν κάτι άλλο ίσης θερμιδικής αξίας.

Προστατεύουν την καρδιά

Ερευνες έχουν αποδείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση αβγών σε εβδομαδιαία βάση δεν αυξάνει την επιβλαβή για την καρδιά χοληστερίνη. Επιπλέον, η πρωτεΐνη που βρίσκεται στον κρόκο δεν επιτρέπει την εμφάνιση θρόμβων.

Ενισχύουν την οστική δύναμη

Τα αβγά είναι πλούσια σε βιταμίνη D. Για την ακρίβεια, ένα αβγό προσφέρει το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης δοσολογίας.

Βελτιώνουν την όραση

Η υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη, και μάλιστα σε πιο απορροφήσιμη μορφή από αυτή του σπανακιού, παρεμποδίζει την φθορά που επέρχεται λόγω ηλικίας.

Προσφέρουν πρωτεΐνη

Οι μικροτραυματισμοί κατά τη διάρκεια της άθλησης είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο. Το αβγό βοηθά στη μυϊκή αποκατάσταση παρέχοντας 6 γραμμάρια διαιτητικής πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό της αθλητικής διατροφής, όσοι ασκούνται συστηματικά χρειάζονται 1,4 με 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Εάν η άσκηση αφορά το τρέξιμο αντοχής, απαιτείται το χαμηλό όριο. Η κατανάλωση πρωτεΐνης αμέσως πριν ή αμέσως μετά την αθλητική δραστηριότητα βοηθά σημαντική στη διατήρηση αλλά και στην αποκατάσταση των μυών.

Είναι πλούσια σε σίδηρο

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στη «Αμερικανική Επιθεώρηση Ιατρικής και Τρόπου Ζωής» (ajl.sagepub.com) το 2012, τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου επηρεάζουν αρνητικά την αθλητική απόδοση, τον μεταβολισμό αλλά και τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού. Ο σίδηρος αποτελεί μέρος της αιμογλοβίνης και συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου στους μυς. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η εξάντληση και η κόπωση ειδικά κατά την άθληση. Ενα μεγάλο αβγό προσφέρει 0,72 mg σιδήρου. Γυναίκες άνω των 50 και ενήλικοι άνδρες χρειάζονται τουλάχιστον 8 mg ανά ημέρα. Γυναίκες κάτω των 50 χρειάζονται 18 mg καθημερινά.

Είναι πλούσια σε φώσφορο

Το τρέξιμο επιβαρύνει αρθρώσεις και οστά. Για να διασφαλίσουμε τη σωστή οστική πυκνότητα αλλά και την υγεία των οστών, θα πρέπει να έχουμε μια διατροφή πλούσια σε φώσφορο. Σύμφωνα με το ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland, το 85% του συνολικού φωσφόρου βρίσκεται στα δόντια και τα οστά. Αξίζει να σημειωθεί και η σημαντική του δράση στον μεταβολισμό αλλά και την αποβολή άχρηστων ουσιών από το σώμα. Η επαρκής πρόσληψη αυτού του στοιχείου μπορεί να μειώσει και τον μυϊκό πόνο ύστερα από έντονο τρέξιμο. Ενα μεγάλο αβγό περιέχει 89 mg φωσφόρου, το 13% της ημερήσιας κατανάλωσης για ενηλίκους.

Είναι πλούσια σε σύμπλεγμα βιταμινών Β

Τα αβγά είναι πλούσια σε ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, Β-6 αλλά και Β-12. Σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, όλα τα παραπάνω βοηθούν στον μεταβολισμό ενέργειας, συμβάλλουν στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα και προστατεύουν την καρδιά. Επιπλέον, αυξάνουν την αντοχή. Διατροφή φτωχή σε αυτές τις βιταμίνες μπορεί να προκαλέσει αναιμία, κόπωση, μυϊκές κράμπες αλλά και αναπνευστικά προβλήματα.

Η συνταγή

Ομελέτα λαχανικών με λίγες θερμίδες

Πρόκειται για ένα νόστιμο και γρήγορο πιάτο. Συνδυάζοντάς το με μια σαλάτα και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης έχετε ένα πλήρες light γεύμα

Υλικά για

2 μερίδες:

4 αβγά

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 μπουκετάκι μπρόκολο

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

2 μεγάλα μανιτάρια πλευρώτους

1 πιπεριά ψιλοκομμένη

1 μέτρια ντομάτα

2 κολοκυθάκια

λίγο γάλα light

λίγο αλεύρι

αλάτι / πιπέρι

Εκτέλεση:

– Ψιλοκόβετε τα λαχανικά και τα βάζετε σε αντικολλητικό τηγάνι με το λάδι και μισή κούπα νερό. Τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν τα υγρά τους.

– Χτυπάτε τα αβγά με λίγο γάλα light και μια κουταλιά αλεύρι και περιχύνετε τα λαχανικά.

– Ανακατεύετε για να μην κολλήσουν μέχρι να γίνει η ομελέτα.

– Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.

Tip:

Πολλές φορές ο χρόνος σας είναι περιορισμένος. Μπορείτε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε έτοιμο κατεψυγμένο μείγμα λαχανικών από το σουπερμάρκετ.

Η Μαρία Πρίγκου (peridiatrofis.com)είναι ειδική διαιτολόγος, Msc