Ιούνιος 2014. Οσοι συμμετείχαν στο πανέμορφο Μονοπάτι Παρνασσού έχουν να το λένε! Φτάνοντας στο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη, στον πρώτο μεγάλο σταθμό ανεφοδιασμού του αγώνα και αφού είχαν διανύσει περίπου 18 ανηφορικά, ορεινά χιλιόμετρα τους περίμενε μια ωραία ασυνήθιστη έκπληξη. Δίσκοι γεμάτοι φρεσκοκομμένα κομμάτια από καρπούζι! Κάποιοι δρομείς το θυμούνται ακόμη ως το «ωραιότερο καρπούζι της ζωής τους» αφού ήταν ό,τι ακριβώς ζητούσαν εκείνη τη στιγμή για να δροσιστούν. Η ιδέα των διοργανωτών να συμπεριλάβουν το ζουμερό, νόστιμο φρούτο στις παροχές τροφοδοσίας τους ήταν όχι απλώς πρωτότυπη αλλά και ιδιαίτερα αποτελεσματική!

«Γούρνα μου πελεκητή, μαρμαρένια και χυτή, που έχεις μαύρα ψάρια μέσα και γλυκό κρασί». Ετσι περιγράφει ο λαός το καρπούζι και έχει απόλυτο δίκιο αφού αποτελείται κατά 90% από νερό, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο και άλλους ηλεκτρολύτες το καθιστά ιδανικό για την αναπλήρωση των υγρών και την αντιμετώπιση της ελαφράς αφυδάτωσης που πιθανότατα έχει υποστεί ο οργανισμός κατά την προπόνηση, ειδικά το καλοκαίρι! Επίσης, τέσσερα φλιτζάνια καρπούζι περιέχουν 50 g υδατανθράκων, ικανά να καλύψουν την ποσότητα του γλυκογόνου που έχει καταναλωθεί κατά την άσκηση. Επιπλέον είναι έντονα διουρητικό άρα και αποτοξινωτικό, ενώ διατηρεί την καλή λειτουργία του πεπτικού και –όπως όλα τα κόκκινα φρούτα –του ουροποιητικού συστήματος.

Λίγες θερμίδες. Είναι φτωχό σε θερμίδες αφού δίνει μόνο 45 ανά φλιτζάνι, αλλά πλούσιο σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα βιταμινών C και Α καθώς και άλλες ουσίες που έχουν αντιοξειδωτική αλλά και αντιφλεγμονώδη δράση όπως το λυκοπένιο, το οποίο αποτελεί αποδεδειγμένα αναστολέα των φλεγμονών και σύμμαχο στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού και οστικού μας συστήματος. Επίσης το λυκοπένιο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου όπως εκείνος του προστάτη.
Σύμφωνα με έρευνα του ισπανικού Πανεπιστημίου της Cartagena τo 2013, η κατανάλωση του φυσικού χυμού του καρπουζιού αμέσως μετά την προπόνηση καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους χάρη στο φυσικό αμινοξύ L-σιτρουλίνη, το οποίο ενισχύει τη διαδικασία απομάκρυνσης του γαλακτικού οξέος από τους μυς, η συσσώρευση του οποίου ευθύνεται για το αίσθημα πόνου ή καύσου.
Αντοχή. Αλλες έρευνες έδειξαν πως η L-σιτρουλίνη σε μεγάλες ποσότητες αντιδρά με τα ένζυμα του οργανισμού και μετατρέπεται σε L-αργινίνη, ένα αμινοξύ απαραίτητο για την καλή υγεία των αιμοφόρων αγγείων και των αρθρώσεων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επάρκεια αργινίνης αυξάνει την αντοχή και την απόδοση όσων αθλούνται, αφού τους επιτρέπει να είναι αποδοτικότεροι δαπανώντας λιγότερη ενέργεια. Επίσης, στο πλαίσιο μιας μελέτης του 2010 που δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό Ιατρικό Περιοδικό για την Υπέρταση, οι ερευνητές χορήγησαν για έξι εβδομάδες σταθερές δόσεις σιτρουλίνης/αργινίνης από καρπούζι σε υπερτασικούς ανθρώπους γύρω στα 50. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όλοι τους βρέθηκαν με βελτιωμένη αρτηριακή λειτουργία και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Και αφού οι αρτηρίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη μεταφορά του αίματος κατά την άσκηση, η κατανάλωση καρπουζιού ύστερα από αυτή θα βελτιώσει την αερόβια λειτουργία των κυττάρων στις επόμενες προπονήσεις.
Κάποιοι ερευνητές το προχώρησαν λίγο ακόμη συμπεραίνοντας ότι αυτά τα δύο αμινοξέα συμβάλλουν σημαντικά στη διαστολή και χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Κάτι που συμπίπτει με το αποτέλεσμα της χρήσης του διάσημου μπλε χαπιού για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Η έρευνα βέβαια δεν διευκρινίζει τι ποσότητες καρπουζιού χρειάζονται για το επιθυμητό αποτέλεσμα –αν μη τι άλλο, όμως, έχει ενδιαφέρον.

Mεταδρομικό σπιτικό smoothie με καρπούζι

Κάθε άλλο παρά «μάπα το καρπούζι» λοιπόν! Απολαύστε το ανελέητα στη φυσική του κατάσταση, βάλτε το σε σαλάτες και φρουτοσαλάτες, φτιάξτε παγάκια από χυμό καρπουζιού για να τα προσθέτετε στους χυμούς σας και δοκιμάστε τις δύο ιδέες που προτείνουμε παρακάτω:

Θα χρειαστείτε:

1 φλ. τσαγιού καρπούζι σε κυβάκια

½ φλ. γάλα καρύδας

Χυμό από ένα μοσχολέμονο (lime)

Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και έχετε ένα υπέροχο, δροσιστικό, τονωτικό ρόφημα που θα σας ενυδατώσει και θα σας τονώσει!

Μυστικό: προσθέστε λίγο αλάτι αν είστε δρομέας που ιδρώνει πολύ ή αν το καρπούζι δεν είναι πολύ γλυκό (το αλάτι θα ενισχύσει τη γλύκα του, ναι!).

Ξέρατε ότι:

– Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της αρχαίας Αιγύπτου και καλλιεργείται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. στην Κίνα, ενώ μόλις τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη.

– Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων». Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz.

– Υπάρχουν πολλές ποικιλίες καρπουζιού. Εκτός από το «κλασικό» κόκκινο, υπάρχει και κίτρινο και πορτοκαλί αλλά και τετράγωνο καρπούζι!

– Στην Κίνα – που είναι η πρώτη σε παραγωγή χώρα – και στην Ιαπωνία, το καρπούζι προσφέρεται και ως δώρο. Από τα αρχαία χρόνια, αυτό αποτελούσε ένδειξη αγάπης και φιλίας!

– Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αν καταπιείτε μερικούς σπόρους καρπουζιού, δηλαδή τα κουκούτσια του. Είναι μαλακοί, σχεδον άγευστοι, ενώ σε αρκετές χώρες του κόσμου τους καβουρντίζουν και τους καταναλώνουν σαν σνακ προσθέτοντας λίγο αλάτι.