Οι περισσότεροι δρομείς αγωνίζονται για να έχουν ισορροπημένη διατροφή, αλλά ακόμη και οι πιο οργανωμένοι ξεμένουν από σημαντικά διατροφικά συστατικά. Ειδικότερα το καλοκαίρι που ο οργανισμός χάνει πολλά συστατικά με την υπερβολική εφίδρωση, ακόμη και η πιο εξισορροπημένη διατροφή δεν μπορεί να καλύψει τα κενά. Η μία λύση είναι να καταναλώνουμε πολύ περισσότερο φαγητό, κάτι που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών δεν είναι ευχάριστο. Η δεύτερη λύση είναι η λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής.

«Μπορεί οι φυσικές τροφές να είναι οι καλύτερες πηγές βιταμινών, αλλά υπάρχουν οι δρομείς το καλοκαίρι που χρειάζονται κάτι παραπάνω. Με τα εν λόγω συμπληρώματα μπορούν να διασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν προβλήματα, όπως ζαλάδες κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα» λέει στο περιοδικό «Runner’s World» η Μόλι Μόργκαν, διατροφολόγος άθλησης στη Νέα Υόρκη.

Αμερικανοί ειδικοί εξηγούν ότι το πιο ασφαλές είναι οι ασκούμενοι να λαμβάνουν βιταμίνες που παρασκευάζονται από φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες έχουν εμπειρία στον κλάδο του φαρμάκου και των κλινικών δοκιμών. Παράλληλα, προτείνουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που όπως έχει φανεί από επιστημονικές μελέτες είναι απαραίτητες στους δρομείς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να καταναλώνουν λίγο λίπος στη διατροφή τους, καθώς αποτελεί πηγή ενέργειας, συμβάλλει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, E, K) και παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Η κατανάλωση λίπους δεν πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από το 15% των συνολικών ενεργειακών αναγκών ημερησίως και συνιστάται σε ποσοστό 20% – 30% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών. Πάντως, προτιμάτε το φυτικό λίπος (ελαιόλαδο κατά προτίμηση ωμό, ξηρούς καρπούς, σουσάμι) και από το ζωικό λίπος τα ψάρια που περιέχουν ω3 και ω6 λιπαρά οξέα.

Ασβέστιο

Ειδικά για όσους τρέχουν σε ανώμαλο δρόμο, το ασβέστιο είναι εξαιρετικά σημαντικό τους καλοκαιρινούς μήνες για την ενδυνάμωση των οστών και την αποφυγή των καταγμάτων. Επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις μυϊκές και νευρικές λειτουργίες. Επιπλέον, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition», φάνηκε ότι όσοι προσλαμβάνουν υψηλές ποσότητες ασβεστίου έχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν ασβέστιο αυξάνουν πολύ τη χοληστερίνη και είναι παχυντικά. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους οι ειδικοί συστήνουν στους δρομείς 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ζωτικό στοιχείο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, του συστατικού που μεταφέρει το οξυγόνο στους μυς. Χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα μειώνουν σοβαρά την ενέργεια στους μυς και η απόδοση μειώνεται. Οι άνδρες σπάνια έχουν χαμηλό σίδηρο, ενώ οι γυναίκες δρομείς, ειδικά αυτές που είναι σε φάση πριν από την εμμηνόπαυση και αισθάνονται αδυναμία και κούραση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι χρειάζονται συμπλήρωμα σιδήρου. Σε κάθε περίπτωση, για τη λήψη του θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πολυβιταµίνες

Μεγάλη έρευνα που έγινε το 2007 και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Αmerican Journal of Clinical Nutrition», κατέδειξε ότι 35% των δρομέων λαμβάνουν πολυβιταμίνες για μεγάλα χρονικά διαστήματα και αυτοί έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα, σε σχέση με αυτούς που δεν παίρνουν. Η Μόργκαν εξηγεί ότι αυτού του είδους οι βιταμίνες είναι πολύ σημαντικές για τους ανθρώπους που κάνουν σκληρή προπόνηση.

Βιταµίνη Α

Η βιταμίνη άλφα (ή βήτα καροτένη) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος. Επίσης, είναι η βιταμίνη την οποία δεν μπορούμε να λάβουμε σε επαρκείς ποσότητες από τη διατροφή. Ειδικά στους δρομείς που το αντηλιακό λόγω του ιδρώτα δεν είναι εύκολο να παραμείνει στο σώμα τους για να τους προστατεύει, η συγκεκριμένη βιταμίνη σε συμπλήρωμα είναι απαραίτητη.

Σύµπλεγµα βιταµινών Β

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β (Β1, Β2, Β6, Β12) σε συνδυασμό με τον σίδηρο συμβάλλουν στη διατήρηση των καθημερινών αναγκών σε ενέργεια. Η γενική δράση των βιταμινών Β αφορά τη σωστή μυϊκή σύσπαση, την καταπολέμηση και αναστολή των μυϊκών πόνων ύστερα από άσκηση. Βοηθούν επίσης στη σωστή απορρόφηση των αμινοξέων, καθώς και τον ολοκληρωμένο μεταβολισμό των τροφών σε ενέργεια.

Σελήνιο

Το σελήνιο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σε συνεργασία με τη βιταμίνη Ε ενισχύει τη σωστή λειτουργία στον θυρεοειδή, το πάγκρεας, το συκώτι και το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα είναι πολύ χρήσιμο για τους δρομείς αφού προστατεύει από μυϊκά προβλήματα που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες εμφανίζονται έπειτα από έντονη άσκηση.