Σύμφωνα με έναν παλιό ινδιάνικο μύθο, στις απαρχές του κόσμου ο Δημιουργός έφτιαξε έναν άνδρα και μια γυναίκα. Οι δυο τους ζούσαν μαζί κι ευτυχισμένα αλλά κάποια στιγμή τσακώθηκαν (φήμες λένε πως η αιτία ήταν ένα μήλο κι ένα φίδι). Η γυναίκα εγκατέλειψε θυμωμένη τον άνδρα. Ο θεός Ηλιος που τον λυπήθηκε άρχισε να στέλνει διάφορα φρούτα και καρπούς στη Γη προσπαθώντας να καλοπιάσει τη γυναίκα και να υποχωρήσει.

Τελικά, έστειλε τις φράουλες και η γυναίκα επέστρεψε στον άνδρα της και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα! Φυσικά! Αφού μας έμειναν οι φράουλες!

Μικρές αλλά θαυματουργές, οι φράουλες περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C. Ενα φλιτζάνι (8-10 μέτριες φράουλες) παρέχει σχεδόν τη διπλάσια από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για έναν ενήλικο. Επίσης, κατέχουν την τρίτη θέση στη λίστα με τα κορυφαία τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Το λαμπερό κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ενώσεις που λέγονται ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθούν στην αποκατάσταση ζημιών στους μυς μετά την άσκηση και διεγείρουν την καύση του λίπους.

Είναι επίσης γνωστές για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, ενώ μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση της φράουλας συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ κάποια συστατικά της προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή. Ακόμη, είναι πλούσιες σε κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Τέλος, ένα φλιτζάνι φράουλες έχει μόνο 54 θερμίδες, γεγονός που τις κατατάσσει στις κορυφαίες τροφές για απώλεια κιλών.

Επειδή όμως οι φράουλες θεωρούνται από τα πιο επιβαρημένα τρόφιμα σε φυτοφάρμακα, ας προτιμούμε τις φράουλες βιολογικής καλλιέργειας που ούτως ή άλλως διατηρούν υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών.
Οι φράουλες είναι ευαίσθητο φρούτο, οπότε καλύτερα να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό και να αποφεύγεται η πολύωρη παραμονή τους σε θερμοκρασία δωματίου. Οταν διαλέγουμε φράουλες, ας αγοράζουμε αυτές που έχουν μικρό ή μεσαίο μέγεθος, είναι χωρίς κακώσεις και ζαρώματα, έχουν πράσινα φυλλαράκια στην κορυφή και μικρές τρίχες στην επιφάνειά τους. Είναι επίσης καλύτερα να τις διατηρούμε ολόκληρες και να τις πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό (όχι να τις μουλιάζουμε) λίγο πριν να τις καταναλώσουμε.

Οι φράουλες είναι αλλεργιογόνο τρόφιμο, γι’ αυτό η κατανάλωσή τους από άτομα με αλλεργίες πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τις απολαύσει κανείς. Εμείς σας προτείνουμε κάποιες υγιεινές και αρκετά εύκολες ιδέες για να τις δοκιμάσετε!

Φράουλες με ξίδι μπαλσάμικο

Κλασική ιταλική συνταγή. Το μπαλσάμικο απογειώνει τη γεύση της φράουλας!

Υλικά 4 φλιτζάνια φράουλες κομμένες σε φέτες, 2½ κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο καλής ποιότητας, 1 κ.σ. ζάχαρη, Ελάχιστο πιπέρι

Μισή με μία ώρα πριν από το σερβίρισμα ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Αφήστε να δέσουν τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Τρώγονται σκέτες ή μαζί με παγωτό βανίλια και λίγο ξύσμα λεμονιού στην κορυφή.

Σαλάτα με σπανάκι και φράουλες

Ο συνδυασμός μοιάζει παράξενος, αλλά είναι εξαιρετικά υγιεινός και γευστικός! Επίσης, η βιταμίνη C της φράουλας βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου του σπανακιού.

Υλικά 3 φλ. τρυφερά φύλλα σπανάκι baby, 2 φλ. φράουλες κομμένες σε φέτες, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξίδι από σταφύλι, 1/4 φλ. ζάχαρη, 1/8 κ.γ. πάπρικα, 1 κ.σ. σουσάμι ή κουκουνάρι

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το σπανάκι με τις φράουλες. Σε άλλο σκεύος χτυπάτε ελαφρά το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη ζάχαρη, την πάπρικα και το σουσάμι ή το κουκουνάρι. Τέλος, περιχύνετε το μείγμα σπανάκι – φράουλες με το ντρέσινγκ και ανακατεύετε να πάει παντού.

Το ξέρατε πως

Οι αρχαίοι Ελληνες ή δεν ήξεραν ή δεν ονόμασαν τις φράουλες. Η ονομασία χαμαικέρασος που είναι η φράουλα στην καθαρεύουσα, αναφέρεται στην πραγματικότητα στα κούμαρα. Οι Ρωμαίοι ήξεραν τις άγριες φράουλες και τις έλεγαν fraga terrestia («επίγεια κούμαρα»). Από αυτή την ονομασία προέκυψε το fragula που πέρασε στα ελληνικά αρχικά ως «φράγουλα».

Οι φράουλες πρωτοκαλλιεργήθηκαν τον Μεσαίωνα στις Γαλλικές Αλπεις και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι φράουλες που τρώμε σήμερα είναι υβρίδια από δύο αμερικανικές ποικιλίες, που στη συνέχεια διασταυρώθηκαν με ντόπιες γαλλικές ποικιλίες.

Οι φράουλες έχουν λευκαντικές και αντιγηραντικές ικανότητες. Θεωρούνται από τα καλύτερα καθαριστικά για τα δόντια καθώς και για τις κηλίδες και πανάδες του δέρματος. Απλά λιώνουμε τις φράουλες και τρίβουμε πολύ καλά τα δόντια ή το δέρμα μας με τον πολτό τους.

Λόγω του κόκκινου χρώματος και του σχήματός της, η φράουλα θεωρούνταν ένα από τα σύμβολα της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα. Κατ’ επέκταση, πιστεύεται πως έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Στη Γαλλία του 13ου αιώνα, οι νεόνυμφοι έτρωγαν παραδοσιακά ένα γλυκό με κρέμα φράουλας καθώς θεωρούνταν φρούτο του πάθους, ενώ υπάρχει μια γαλλική έκφραση που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «πάμε για φράουλες» και χρησιμοποιείται όταν κάποιο ζευγάρι απομονώνεται σε κάποιο ήσυχο μέρος μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Οι φράουλες με σαντιγί είναι το παραδοσιακό έδεσμα στο τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον. Τουλάχιστον 20 τόνοι φράουλες καταναλώνονται στη διάρκεια κάθε τουρνουά!

Οι φράουλες ως φυτά αναπτύσσονται χάρη στους «δρομείς»! Ναι, καλά διαβάσατε. «Δρομείς» ή «στόλωνες» λέγονται οι λεπτοί έρποντες βλαστοί που παράγει το φυτό για αγενή αναπαραγωγή.