Δεν είμαστε όλοι φανατικοί της νηστείας, ωστόσο υπάρχουν εκείνοι που τηρούν με ευλάβεια κάποιες παραδόσεις και περιορισμούς. Μεσούσης της Σαρακοστής, λοιπόν, και ταυτόχρονα στη μέση κάποιας προετοιμασίας για μικρό ή μεγάλο αγώνα, πολλοί δρομείς ψάχνουν εναλλακτικούς, νηστίσιμους τρόπους να ενισχύσουν τη διατροφή τους. Το υπερόπλο τους είναι ένα: το ταχίνι!
Κάποιοι το αποφεύγουν γιατί παχαίνει. Ωστόσο, αυτό το ελληνικό σούπερ τρόφιμο από 100% αλεσμένο σουσάμι, όταν καταναλώνεται στις σωστές ποσότητες, δίνει στους τρεχάτους το σύνολο των θρεπτικών συστατικών του σουσαμιού και το απαραίτητο διατροφικό σπρώξιμο για να φτάσουν πιο μακριά. Ο μαγικός πολτός είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, αποτελεί πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης υψηλής βιολογικής αξίας, πολυακόρεστων ή αλλιώς απαραίτητων λιπαρών οξέων, σύνθετων υδατανθράκων και αντιοξειδωτικών ουσιών.
Τα εν λόγω θρεπτικά συστατικά δεν πρέπει να περνάνε απαρατήρητα απ’ όσους ασχολούνται με το τρέξιμο, μιας και είναι απαραίτητα στο καθημερινό διαιτολόγιό τους. Αλλωστε, κάθε φορά που βγαίνουν στον δρόμο, οι ανάγκες τους αυξάνονται καθώς το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών της άσκησης και την αναπλήρωση του γλυκογόνου, περισσότερη πρωτεΐνη για τη μυϊκή αποκατάσταση και αύξηση της μυϊκής μάζας, σίδηρο για την καλύτερη μεταφορά οξυγόνου, μεγαλύτερη ποσότητα μαγνησίου για την καλύτερη μυϊκή συστολή και αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών για την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες που αυξάνεται κατά την άσκηση.
Δεδομένου λοιπόν ότι για την κάλυψη αυτών των αναγκών κάθε δρομέας πρέπει παράλληλα με τη σωστή προπόνηση να ακολουθεί και διατροφή που να χαρακτηρίζεται από την ποικιλία και την επιλογή τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας, το ταχίνι είναι η λύση στο πρόβλημα της πείνας. Ετσι, όχι μόνο δεν θα χρειάζεται να πονοκεφαλιάζει για την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, αλλά θα δει τις επιδόσεις του να βελτιώνονται και την υγεία του να μπαίνει σε γερές βάσεις. Κοινώς, εμπιστευτείτε το ταχίνι για να γίνετε πιο ταχείς!
Πώς ακριβώς, όμως, βοηθάει το ταχίνι τον οργανισμό; Κάθε φορά που ο δρομέας βάζει στο στόμα του μια κουταλιά με τον γευστικό αυτόν πολτό, οπλίζει το σώμα του με βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας και στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Ακόμα, παίρνει την κατάλληλη δόση σιδήρου που απαιτείται στην παραγωγή ερυθροκυττάρων και στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς. Επίσης, αποθηκεύει μαγνήσιο που συμμετέχει στη φυσιολογική μυϊκή συστολή και λειτουργία. Με την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης κερδίζει την αναδόμηση και συντήρηση του μυϊκού ιστού, ενώ με τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχει καλή εγκεφαλική, νευρική και μυϊκή λειτουργία αλλά και βελτιωμένη νευρομυϊκή συναρμογή. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες παίζουν ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και στην προστασία των κυττάρων. Οπως άλλωστε και οι σύνθετοι υδατάνθρακες που χαρίζουν ενέργεια, είτε ως γλυκόζη στο αίμα είτε αναπληρώνοντας τις αποθήκες γλυκογόνου μετά την άσκηση.

Ο χαλβάς των προπονήσεων

Οι γλυκατζήδες, που παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους να κόψουν τα γλυκαντικά συνεχίζουν να τ’ αποζητούν, βρήκαν λύση στο πρόβλημά τους με μια κίνηση. Προσθέτοντας στο πιάτο τους χαλβά από ταχίνι. Ετσι μπορούν να φάνε γλυκό χωρίς ιδιαίτερες ενοχές γιατί είναι ένα προϊόν που διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του σουσαμιού και προσφέρει ενέργεια αργής αποδέσμευσης, ωμέγα λιπαρά οξέα, σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, σίδηρο και μαγνήσιο. Παράλληλα, είναι πλούσια πηγή σακχάρων, ουσιών σημαντικών για τους αθλητές καθώς συμβάλλουν στην παροχή ενέργειας και στην αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου.

Ο Γιάννης Χρύσου είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής