Δεν είναι φορές που τρέχεις στην άσφαλτο και θέλεις να γκαζώσεις σαν σπορ αμάξι; Οταν παίρνεις τα βουνά, δεν έτυχε να νιώσεις σαν… 4×4 πάνω στα κατσάβραχα; Δεν έχεις λαχταρήσει, περνώντας δίπλα από βενζινάδικο, να μπορούσες να βάλεις κι εσύ λίγη βενζίνη για ενέργεια;

Η αλήθεια είναι ότι μοιάζεις με αυτοκίνητο. Διότι εκτός από τα χιλιόμετρα που γράφει το κοντέρ σου, έχεις και άλλο ένα κοινό μαζί του: τα αμορτισέρ. Ναι, μάλιστα, έχεις αμορτισέρ: τους μηνίσκους σου. Είναι βιολογικά εξαρτήματα και έχεις δυο σε κάθε γόνατο. Οι μηνίσκοι είναι αυτοί που απορροφούν τους κραδασμούς και μεταφέρουν ισομερώς τα φορτία σε κνήμη και μηρό. Αλλά που δυστυχώς, όχι βέβαια αρκετά εύκολα, μπορούν να τραυματιστούν. Ισως σε ένα απότομο κατέβασμα ενός μονοπατιού ή σε ένα στραβοπάτημα στον δρόμο. Ετσι απλά και από το πουθενά να στρίψει αντίθετα η κνήμη από τον μηρό και τότε να τραυματιστεί ο μηνίσκος ή και οι δυο. Αυτό ίσως ακούστηκε λίγο φριχτό. Δεν είναι. Στην αρχή δεν θα το καταλάβεις. Αλλά σύντομα θα αισθανθείς το γόνατο δύσκαμπτο και ίσως δεις και πρήξιμο. Και θα αρχίσεις να πονάς. Μην το αφήσεις. Πήγαινε στον ορθοπεδικό. Θα βγάλεις μαγνητική τομογραφία. Εως τη διάγνωση προσπάθησε να μη μένεις ώρες με λυγισμένο γόνατο. Βάζε πάγο και βέβαια τρέξιμο γιοκ.

Η θεραπεία μετά τη διάγνωση μπορεί να είναι ένα απλό ραντεβού με τον φυσικοθεραπευτή ή στις πιο δύσκολες περιπτώσεις το χειρουργείο. Στην πρώτη περίπτωση ο φυσικοθεραπευτής μαζί με αντιφλεγμονώδη θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τη βλάβη και σύντομα θα περάσεις στο κομμάτι ενδυνάμωση. Αν πρέπει να βάλεις νυστέρι, μην τρομάξεις: πρόκειται πλέον για επέμβαση ρουτίνας. Βγαίνεις από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα και μέσα σε ελάχιστες ημέρες πετάς τις πατερίτσες και έπειτα επισκέπτεσαι τον φυσικοθεραπευτή σου.

Στόχος και στις δύο περιπτώσεις είναι η ενδυνάμωση του άκρου και η σταδιακή επιστροφή στο τρέξιμο. Ισως αισθανθείς ότι το σπορ έληξε για σένα αλλά θα είναι λάθος. Τα αμορτισέρ σου σε κάθε περίπτωση θα είναι εκεί, έτοιμα και ανανεωμένα να αντέξουν χιλιόμετρα βουνά και δρόμους. Να αισθάνεσαι σαν… λιμουζίνα με το πιο γερό σασί και όταν περνάς από πρατήριο βενζίνης να σιγοτραγουδάς Πρωτοψάλτη: «Να μπορούσα στα σύννεφα, να ‘χα εγώ βενζινάδικο…».

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος