Μαραθώνιοι στην Πόλη του Φωτός, το Παρίσι, στην Πόλη την Αιώνια, τη Ρώμη, στην πρωτεύουσα της ποπ μουσικής, το Λονδίνο, και πάει λέγοντας. Αν έχεις ήδη τρέξει μία δύο φορές την Κλασική, αρχίζεις και λοξοκοιτάζεις προς εξωτερικό. Θέλεις και ένα νέο ατομικό ρεκόρ· οι πιο δημοφιλείς αγώνες είναι πιο εύκολοι από αυτή του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Επιλέγεις, λοιπόν, προσεκτικά τον στόχο σου. Και αρχίζεις τις προπονήσεις και τα ατελείωτα χιλιόμετρα. Η ώρα φτάνει. Το πιθανότερο είναι να ταξιδέψεις με το αεροπλάνο. Εχεις κλείσει εισιτήρια για την παραμονή του αγώνα. Πρόβλημα. Το ταξίδι στην καλύτερη περίπτωση διαρκεί τουλάχιστον τρεις ώρες και εσύ την επόμενη μέρα τρέχεις. Τα πόδια σου θα είναι για ώρα κρεμασμένα σε μια στενή αεροπορική θέση, χωρίς να κινούνται σωστά. Πιθανόν να πρηστούν. Αποτέλεσμα; Θα είναι δύσκαμπτα την επόμενη μέρα. Προσπάθησε να κάνεις κυκλικές κινήσεις στα πέλματά σου. Στο τσεκ-ιν να έχεις επιλέξει θέση στον διάδρομο ώστε να σηκώνεσαι από τη θέση σου συχνά.

Το καλύτερο, βέβαια, είναι να έχεις ταξιδέψει δύο ημέρες πριν τον αγώνα. Ελα όμως που είσαι και η μετενσάρκωση του… Χριστόφορου Κολόμβου και θες να ανακαλύψεις την ξένη πόλη! Και αρχίζεις τις επισκέψεις σε κάστρα, μουσεία, μαγαζιά, εστιατόρια και το δωμάτιό σου δεν σε βλέπει. Να κι άλλο πρόβλημα. Πρόσεχε: προσπάθησε να δεις τα πιο σημαντικά, αν θες οργανώσου και μείνε λίγο περισσότερο στην πόλη έπειτα από τον αγώνα.

Υπάρχουν και μερικές λύσεις ξεκούρασης: γύρισε στο δωμάτιο, βάλε πάγο στα πέλματά σου. Κάνε μερικές ήπιες διατάσεις σε γαστροκνήμιο ακόμα και στον τετρακέφαλο και στους οπίσθιους μηριαίους. Βάλε τα πόδια ψηλά και άραξε βλέποντας τον χάρτη της μαραθώνιας διαδρομής που θα κάνεις. Εγώ προσωπικά ξεκουράζομαι βλέποντας τα… χειρότερα που με περιμένουν. Σκέψου ποιος είναι ο στόχος σου και μην ξεχνάς πως την ημέρα του Μαραθωνίου εσύ θα δεις την πόλη διαφορετικά από κάθε άλλον τουρίστα: τρέχοντας!

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος. Πριν από λίγες ημέρες, παρά τις περιηγήσεις στα κάστρα, τα μουσεία και τα μαγαζιά έκανε ατομικό ρεκόρ με 3.45 στον Μαραθώνιο του Εδιμβούργου