Εξ ορισμού, το τρέξιμο είναι ατομικό άθλημα αφού ο καθένας που φοράει τα αθλητικά παπούτσια του και βγαίνει στους δρόμους ενδιαφέρεται για την επίδοσή του. Τι γίνεται, ωστόσο, όταν όλη αυτή η ενέργεια των δρομέων ξεπερνά τα ατομικά όρια και διοχετεύεται για έναν ανώτερο σκοπό; Τότε μπορεί να γίνει φορέας αλλαγής όπως αυτή που επιχειρούν να φέρουν οι συμμετέχοντες στον αγώνα Piraeus EndoNight Run/Walk by Vita, τον οποίο διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά το Σάββατο 16 Ιουνίου στις 20.00 με αφετηρία και τερματισμό το Γήπεδο Καραϊσκάκη. Πρόκειται για έναν αγώνα ο οποίος είναι αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για το θέμα της ενδομητρίωσης που ταλαιπωρεί γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι, υποστηρικτές της κίνησης κατά της ενδομητρίωσης, κινητοποιούνται προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί όλος ο κόσμος . Ετσι, το Worldwide Endomarch προσκαλεί τον πλανήτη να συμμετέχει στην κοινή αυτή προσπάθεια πραγματοποιώντας αγώνες δρόμου και πορείες σε πολλές χώρες του κόσμου. Στις 16 Ιουνίου το περιοδικό «Vita» συμμετέχει σε αυτή την κίνηση τρέχοντας στον Πειραιά στο Piraeus EndoNight Run/Walk. Ο αγώνας των 5 ή 10 χιλιομέτρων και ο περίπατος των 2,5 χιλιομέτρων στους δρόμους του Δήμου Πειραιά έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Σκοπός δεν είναι η πρωτιά και η διάκριση αλλά η στήριξη στη γυναίκα, στα σοβαρά γυναικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως είναι αυτό της ενδομητρίωσης.

Με σλόγκαν της καμπάνιας του Worldwide Endomarch «Its Time To End The Silence!» – «Οι γυναίκες θα πρέπει να πάψουν επιτέλους να σιωπούν και να ντρέπονται. Ηρθε η ώρα να μιλήσουν ανοιχτά για τη Γυναικεία Υγεία και τις Γυναικολογικές Παθήσεις!», γυναίκες νεαρής και μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν ή μη από την ασθένεια, άνδρες ευαισθητοποιημένοι για την ενδομητρίωση και γενικότερα την υγεία των γυναικών, γενικό κοινό, δρομείς και αθλητές θα στείλουν το δικό τους μήνυμα υγείας. Και θα ενώσουν τις φωνές με το αντίστοιχο διεθνές κοινό, μιας και το Worldwide Endomarch έχει βρει απήχηση σε 63 πόλεις και χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το κόστος συμμετοχής στους αγώνες είναι 5 ευρώ για το απλό πακέτο και 10 για το ενισχυμένο, ενώ όλα τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν αποκλειστικά στους σκοπούς της οργάνωσης Wise για την καταπολέμηση της ενδομητρίωσης. Οι εγγραφές θα είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά μέχρι τις 6 Ιουνίου στη σελίδα www.endomarch.gr.