Το όμορφο νησί των Δωδεκανήσων υποδέχεται για πέμπτη χρονιά τους δρομείς και τους καλεί στις 29 Απριλίου να την απολαύσουν όπως εκείνοι ξέρουν κι αγαπούν: τρέχοντας! Το όραμα του ροδίτη ομογενούς Τζορτζ Ζάρα αγκαλιάστηκε με θέρμη από τους κατοίκους και τους ντόπιους φορείς και ήδη η διοργάνωση Roads To Rhodes, έχει μπει δυναμικά και επάξια στη λίστα των αξιόλογων προορισμών του εγχώριου και διεθνούς δρομικού τουρισμού. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μαριέτα Παπαβασιλείου, «ο Μαραθώνιος της Ρόδου περνά πλέον στη φάση της ενηλικίωσης. Αποτελεί έναν αγώνα – θεσμό, ενώ η οργανωτική και λειτουργική του αρτιότητα τον κατατάσσει στις σημαντικές αγωνιστικές δράσεις της χώρα μας».

Αγώνες για όλους

Ο Μαραθώνιος της Ρόδου διοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Ενωση Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου. Γίνεται υπό την αιγίδα του ΕΟΤ κι έχει τη στήριξη της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Φέτος μάλιστα, για πρώτη φορά εντάσσεται στο πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού Run For Tourism.Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει αγώνες για κάθε ηλικία και επίπεδο: Μαραθώνιος (42.195 μ. – σε δύο στροφές Ημιμαραθωνίου), Ημιμαραθώνιος (21.100 μ.), αγώνας 10.000 μ., αγώνας 5.000 μ. και παιδικός αγώνας 1.000 μ. H απόσταση του Μαραθωνίου αποτελεί επίσημη πιστοποιημένη διαδρομή από την AIMS-IAAF κι έχει συμπεριληφθεί στο καλεντάρι της AIMS.

Αγώνες με θέα

«Μια διαδρομή δίπλα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και τα μεσαιωνικά τείχη της Ρόδου». Το σλόγκαν της διοργάνωσης πραγματοποιεί αυτό που υπόσχεται. Οι δρομείς θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν διαδρομές –σχεδόν εξ ολοκλήρου –δίπλα στη θάλασσα, ενώ όλοι οι αγώνες είναι σχεδιασμένοι ώστε να περάσουν από σημαντικά αξιοθέατα της πόλης (Ενυδρείο, Ελαφάκια, είσοδος μεσαιωνικής πόλης, Δημαρχείο κ.ά.). Η ανοιξιάτικη, μη τουριστική σεζόν, αποτελεί ένα επιπλέον μπόνους: η πόλη της Ρόδου θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στους δρομείς και θα ζει στους ρυθμούς τους!

Παροχές στους δρομείς

Το γενναιόδωρο «πακέτο συμμετοχής» περιλαμβάνει: πάνινη τσάντα με αναμνηστικό τεχνικό μπλουζάκι Adidas, αριθμό συμμετοχής, ηλεκτρονική χρονομέτρηση, αναμνηστικό μετάλλιο, ιατρικές υπηρεσίες και τροφοδοσία κατά τη διάρκεια του αγώνα και ηλεκτρονικό δίπλωμα συμμετοχής. Στους δρομείς Μαραθωνίου και Ημιμαραθωνίου θα προσφερθεί μεταδρομικό αθλητικό μασάζ, ενώ την παραμονή των αγώνων θα διοργανωθεί πάστα πάρτι για όλους! Τέλος, όλοι οι τερματίσαντες θα μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν τη φωτογραφία τους με τον χρόνο τους και το σήμα της διοργάνωσης.

Σημαντικές συμμετοχές

Η Ρόδος μπορεί να παινεύεται και για το επίπεδο των δρομέων που προσελκύει. Ηδη η διοργάνωση μετράει συμμετοχές από 30 χώρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον γερμανό υπερμαραθωνοδρόμο Στέφαν Σλετ, τον παλαίμαχο νορβηγό ολυμπιονίκη ποδηλάτη Νταγκ Οτο Λάουριτζεν που θα τρέξει Μαραθώνιο και τον ισπανό βουνίσιο πρωταθλητή Ζιγόρ Ιτουριέτα. Επίσης στους αγώνες θα συμμετάσχουν οι «δικοί» μας Μιχάλης Παρμάκης (1ος στον Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης πέρυσι),Κυριάκος Συμιριώτης (5ος στον Μαραθώνιο της Αθήνας), Ράνια Ρεμπούλη (Πανελληνιονίκης), Γιώργος Μίνο, Ματθαίος Ματζιάρ, Παντελής Καμπαξής, Στέλλα Μαρκάκου, καθώς και ο Κώστας Φλέβας που θα τρέξει τον 186ο Μαραθώνιό του στη Ρόδο. Αξιοσημείωτη και η παρουσία –και συμμετοχή στον Μαραθώνιο –της Μαρίας Πολύζου (πρωταθλήτρια Ελλάδας και πρέσβειρας του συλλόγου Οραμα Ελπίδας).

Χρηματικά έπαθλα

Για πρώτη φορά φέτος η διοργάνωση θα προσφέρει χρηματικά έπαθλα στους νικητές. Ειδικότερα, οι τρεις πρώτοι άνδρες και οι τρεις πρώτες γυναίκες του Μαραθωνίου της γενικής κατάταξης θα κερδίσουν από €1.000, €400 και €200 αντίστοιχα, χωρίς χρονικό όριο πριμοδότησης.

Τρέξιμο και αλληλεγγύη

Η Ρόδος είναι μία από τις δώδεκα ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει σκυταλοδρομία με συμμετοχή Ολυμπιονίκη (της ροδίτισσας Νίκης Ξάνθου), Παραολυμπιονίκη (του ροδίτη Θανάση Μπαράκα) καθώς και ενός εθελοντή αιμοδότη.

Επιπλέον, συνδυάζοντας το τερπνό με το ωφέλιμο κι ενθαρρύνοντας τον εθελοντισμό και τον ανθρωπισμό, οι διοργανωτές δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να στηρίξουν τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου. Στην Πλατεία Δημαρχείου, όπου τερματίζουν όλοι οι αγώνες, θα βρίσκεται περίπτερο του συλλόγουΟραμα Ελπίδας για όσους επιθυμούν να ενημερωθούν και να δώσουν δείγμα προκειμένου να γίνουν δότες αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών.

Μαραθώνιοι – αδέλφια

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε η αδελφοποίηση του Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου με τον Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας (18/11/2018). Πρόκειται για μια ενεργή κι αποδοτική συνέργεια με κοινό όραμα και δράσεις που θα επισημοποιηθεί σε ειδική τελετή στις 28 Απριλίου.

Μετακίνηση και διαμονή

Στην ιστοσελίδα rhodesmarathon.gr και τη σελίδα της διοργάνωσης στο Facebook, μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες, τελευταία νέα καθώς και προτάσεις – προσφορές διαμονής και μεταφοράς. Εκεί μπορείτε να κάνετε και την εγγραφή σας μέχρι τις 22 Απριλίου. Ραντεβού στη Ρόδο!