Μόλις ανακαλύψατε τις χαρές του τρεξίματος, πολλά συγχαρητήρια! Νιώθετε την ανάγκη να παίρνετε διαρκώς τους δρόμους και να δοκιμάζετε τις ικανότητές σας. Είναι σημαντικό να έχετε ενθουσιασμό για το καινούργιο σας χόμπι, ωστόσο δεν πρέπει να υποπέσετε στο πιο γνωστό λάθος των αρχαρίων: μην το παρακάνετε με τις προπονήσεις. Αν θέλετε να δείτε αποτελέσματα στην προσπάθειά σας σχεδόν ανώδυνα, αποφασίστε από νωρίς ποιοι πρέπει να είναι οι δρομικοί σας στόχοι. Τρέχετε για να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση; Παίρνετε τους δρόμους για να ξεδώσετε; Θέλετε να νιώσετε τη χαρά της ικανοποίησης; Οποιοι κι αν είναι οι λόγοι που σας ωθούν να βάλετε τα αθλητικά σας παπούτσια, σχεδιάστε την προσέγγισή σας απέναντι στο άθλημα.

Σκεφτείτε πόσο χρόνο έχετε να διαθέσετε στο τρέξιμο και βάλτε στις εξισώσεις των προπονήσεων τις εργασιακές σας υποχρεώσεις, τις απαιτήσεις των μελών της οικογένειάς σας ή όποιας άλλης ασχολίας. «Να έχετε κατά νου πως το να τρέχετε τρεις φορές την εβδομάδα στα πρώτα σας βήματα είναι μια καλή αρχή και σας δίνει τα απαραίτητα στίγματα βελτίωσης της υγείας σας γενικότερα», προτείνει η αμερικανίδα εργοφυσιολόγος και προπονήτρια Σούζαν Πολ από το Ιδρυμα Track Shack του Ορλάντο (www.trackshack.com). «Αφήστε αρκετό χρόνο αποκατάστασης ανάμεσα στα διαστήματα τρεξίματος, αφού έτσι αποφεύγετε τους τραυματισμούς και μειώνετε την πιθανότητα της υπερκόπωσης. Το τριήμερο προπονητικό πλάνο επίσης σας επιτρέπει να κάνετε αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου σας κι ακόμα και οι πιο απασχολημένοι δρομείς μπορούν να το ακολουθήσουν».

Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να απευθυνθείτε σ’ έναν προπονητή που θα σας καθοδηγήσει. Αρκετά από τα προγράμματα που συνηθίζουν ν’ ακολουθούν οι δρομείς ανάμεσα στα τρεξίματα παρεμβάλουν και ασκήσεις στο γυμναστήριο. Αυτός ο συνδυασμός βοηθάει στο χτίσιμο καλύτερης φυσικής κατάστασης ενώ παράλληλα ενισχύει το μυϊκό σύστημα. Οσοι δεν αρέσκονται σ’ αυτού του είδους την προπονητική ρουτίνα, ωστόσο, δεν πρέπει να το ρίχνουν στο τρέξιμο επτά ημέρες την εβδομάδα για να ισοσταθμίσουν την απαραίτητη άσκηση διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της υπερβολής.