Σε σχέση με τους άνδρες δρομείς οι γυναίκες είναι λιγότερο γρήγορες. Σύμφωνα όμως με μία νέα έρευνα, όσον αφορά την απόκτηση καλής φυσικής κατάστασης μπορεί να έχουν ένα αερόβιο πλεονέκτημα έναντι των ανδρών. Σε μια μικρή νέα μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν την πρόσληψη οξυγόνου και την απορρόφησή του από τους μυς σε 18 νέους άνδρες και γυναίκες, που έτρεχαν σε διάδρομο. Η πρόσληψη οξυγόνου είναι σημαντικός τρόπος υπολογισμού της αερόβιας φυσικής κατάστασης.

Οι γυναίκες επεξεργάζονταν το οξυγόνο περίπου 30% πιο γρήγορα από τους άνδρες, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουότερλου, στο Οντάριο του Καναδά. «Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα σώματα των ανδρών είναι από τη φύση τους πολύ πιο αθλητικά από εκείνα των γυναικών», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Τόμας Μπελτρέιμ στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου. «Βρήκαμε ότι οι μύες των γυναικών τραβούν το οξυγόνο από το αίμα γρηγορότερα, γεγονός που, από επιστημονική άποψη, είναι σημάδι ενός ανώτερου αερόβιου συστήματος», τονίζει ο Ρίτσαρντ Χάγκσον, καθηγητής Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας στο Γουότερλου, που ειδικεύεται στην αγγειακή γήρανση και την υγεία του εγκεφάλου.

Επειδή οι γυναίκες επεξεργάζονται το οξυγόνο ταχύτερα, είναι λιγότερο πιθανό να συσσωρεύσουν μόρια που συνδέονται με την κόπωση των μυών, την αντίληψη της προσπάθειας και την κακή αθλητική επίδοση, εξηγούν οι μελετητές. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην αμερικανική επιθεώρηση «Εφαρμοσμένη Φυσιολογία, Διατροφή και Μεταβολισμός» (Applied Physiology, Nutrition and Metabolism). «Παρότι δεν γνωρίζουμε για ποιον λόγο οι γυναίκες έχουν ταχύτερη πρόσληψη οξυγόνου, η μελέτη αυτή κλονίζει τη συμβατική άποψη», αναφέρει ο Μπελτρέιμ. «Θα μπορούσε ακόμη και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την προπόνηση και την αθλητική αξιολόγηση». Λέτε;