Τα Χριστούγεννα θεωρούνται η γιορτή της αγάπης. Είθισται, μέσα στο εορταστικό κλίμα να ρίχνουμε μια ματιά σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα και να προσπαθούμε έστω και λίγο να τους ενισχύσουμε. Οι δρομείς έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν μέσω του αγαπημένους αθλήματος, συνδυάζοντας το τρέξιμο με την κοινωφελή δράση. Στη βάση αυτής της λογικής κινούνται οι αγώνες Santa Run που διοργανώνονται πια σε όλη τη χώρα τις ημέρες αυτές κι έχουν αυστηρά φιλανθρωπικό προσανατολισμό. Ακολουθώντας πιστά την γεωμετρική αύξηση του δρομικού κινήματος εντός συνόρων, αλλά και την αμερικανική τάση των εορταστικών διοργανώσεων, οι αγώνες με τους συμμετέχοντες ντυμένους αγιοβασιλιάτικα έχουν απλωθεί σε όλη την επικράτεια κι αποκτούν την μορφή της μόδας!

Στη Γλυφάδα

Τον μαραθώνιο των Santa Run ανοίγει η Αθήνα για 4η χρονιά με τη διοργάνωση να είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στη Γλυφάδα. Με χαλαρή διάθεση οι δρομείς θα ντυθούν στα ερυθρόλευκα και θα διασχίσουν μια διαδρομή 2,5 χιλιόμετρων στο κέντρο της αγοράς της Γλυφάδας, με σημείο εκκίνησης και τερματισμού τα γυμναστήρια Holmes Places. H διοργάνωση που φέρνει τη σφραγίδα του Communication Lab, της εταιρίας επικοινωνίας που φέρνει κάθε χρόνο το Spetses Mini Marathon και το Spetsathlon, δεν θα έχει ούτε χρονομέτρηση και φυσικά ούτε ανταγωνισμό γιατί γίνεται για καλό σκοπό. Το σύνολο των εσόδων θα διατεθεί για τους σκοπούς της φιλανθρωπικής δράσης Charity4U, η οποία έχει ως στόχο να βοηθά φερέλπιδες αθλητές να εκπληρώσουν το όνειρο συμμετοχής τους σε διεθνείς αγώνες. Γι’ αυτό και η κάθε συμμετοχή ορίσθηκε στα 12 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της στολής Αϊ-Βασίλη. Αιτήσεις συμμετοχής είναι διαθέσιμες στις γραμματείες των Holmes Place Αθήνας, Γλυφάδας και Αμαρουσίου, απ’ όπου οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται όλον τον εξοπλισμό.

Στα Βριλήσσια

Την επόμενη μέρα, η εορταστική σκυτάλη περνάει στα Βριλήσσια όπου ο τοπικός πολιτιστικός και αθλητικός οργανισμός του δήμου, διοργανώνει για πρώτη φορά τον «Αγώνα δρόμου υγείας». Στις 11.00 το πρωί, με σημείο εκκίνησης και τερματισμού την Πλατεία Αναλήψεως, οι συμμετέχοντες του Santa Run Βριλήσσια θα τρέξουν 5 χλμ ενισχύοντας τους σκοπούς του συλλόγου Οραμα Ελπίδας. Παράλληλα, θα συγκεντρωθούν τρόφιμα μακράς διάρκειας και καθαριστικά είδη για το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου. Τα παιδιά, μπορούν να τρέξουν 1 χλμ, δίπλα σε μέλη πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της περιοχής αλλά και μαθητές σχολείων. Δηλώσεις συμμετοχής διατίθενται στη διεύθυνση www.vrilissia-arts-sports.gr.

Στα Χανιά

Με σύνθημα «Διάλεξε αυτά που μας ενώνουν», το Santa Run Χανίων, η πρώτη διοργάνωση του είδους που ήρθε στην Ελλάδα, επιστρέφει για έβδομη χρονιά το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου. Η «παρωδία» του γνωστού Santa Run του εξωτερικού όπως την ονομάζουν, φέτος θα στηρίξει τέσσερις συλλόγους που λειτουργούν στην πόλη και φροντίζουν παιδιά με προβλήματα υγείας. Πρόκειται για τα ΕΛΕΠΑΠ, Κ.Η.Φ.Α.ΑΜΕΑ, Κ.Η.Φ.Α.Π «Η Μεγαλόχαρη» και Ορίζοντας. Στηριζόμενη στον εθελοντισμό η παρέα των νέων που διοργανώνουν τον αγώνα κα συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο πλήθος αγιοβασίληδων στη χώρα, δίνουν ραντεβού τώρα στο 1ο Γυμνάσιο – ΣΔΕ Χανίων για να τρέξουν στο κέντρο της πόλης. Νωρίτερα, θα έχουν ολοκληρωθεί κοινωνικές δράσεις που δίνουν διευρυμένο χαρακτήρα στη διοργάνωση όπως η επίσκεψη στο Δημοτικό Γηροκομείο με μουσικές και κεράσματα, η συλλογή και απόδοση βιβλίων ως χριστουγεννιάτικα δώρα σε παιδιά, το μοίρασμα προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού σε νέους, η επίσκεψη στο 16ο Διαπολιτισμικό Σχολείο αλλά και η αλληλεπίδραση με τους αθλητές του σωματείου για άτομα με αναπηρίες Αρίωνας. Οι συμμετοχές υποβάλλονται μέσω της σελίδας www.santarunchania.com και κοστίζουν 15 ευρώ.

Στη Λευκάδα

Στη Λευκάδα αν και η διοργάνωση ξεκίνησε πέρυσι ως Kids’ Santa Run στην ουσία απευθύνεται τόσο σε μικρούς όσο και μεγάλους στις 23 Δεκεμβρίου. Η ιδέα για την πραγματοποίηση του αγώνα οφείλεται στον Σπύρο Μεσσήνη, πρόεδρο του Γυμναστικού Συλλόγου του νησιού που θέλησε να κάνει πέρυσι διερευνητικά το Santa Run με παιδιά να τρέχουν με αγιοβασιλιάτικα σκουφάκια επί 1 χλμ. Η ιδέα προέκυψε για την ενίσχυση ενός κοριτσιού τριάμισι ετών που έπασχε από καρκίνο στον εγκέφαλο και πια έχει φύγει απ’ τη ζωή. Φέτος, στο κόλπο μπαίνουν και οι ενήλικοι που καλούνται να καλύψουν 2,5 χιλιόμετρα σε πλήρη εορταστική εξάρτιση με σημείο εκκίνησης και τερματισμού την κεντρική πλατεία Λευκάδας. Παράλληλα διατηρείται και η παιδική διαδρομή που κινείται στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης. Στον τερματισμό θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής και τοπικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν ζεστή σοκολάτα ρόφημα για τους μικρούς δρομείς και ζεστή σαγκρία για τους ενήλικες που θα μπορούν να χορεύουν στους ρυθμούς της μουσικής που θα παίζει. Η συμμετοχή κοστίζει 10 ευρώ για ενήλικες και 3 ευρώ για παιδιά με τα έσοδα να δίνονται σ’ ένα 12χρονο κοριτσάκι που πρέπει να κάνει εγχείρηση καρδιάς τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Δηλώσεις συμμετοχής στη σελίδα http://gslefkadas.gr
Στη Ρόδο

Την ευκαιρία να περιπλανηθούν στα στενά της πόλης της Ρόδου ντυμένοι εορταστικά θα έχουν οι συμμετέχοντες στο 2ο Santa Run του νησιού στις 26 Δεκεμβρίου. Για να επιβραβευτούν για την προσπάθειά τους θα καταλήξουν σε μια μεγάλη συναυλία με τους Onirama. Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τους καταστηματάρχες αλλά και τους κατοίκους, η διοργάνωση θα συγκεντρώσει χρήματα για το Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματκή Ασθένεια «Φλόγα». Το κόστος συμμετοχής είναι 20 ευρώ (για τα παιδιά 10) και πέρα από τη στολή περιλαμβάνει είσοδο και δωρεάν μπύρα στη συναυλία μαζί με δώρα και προσφορές χορηγών. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στη σελίδα http://santarunrhodes.gr

Στον Βόλο

Μια γιορτή στην πόλη του Βόλου θα στηθεί στις 29 Δεκεμβρίου με αφορμή το 2ο Santa Run. Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι θα τρέξουν μια απλή διαδρομή ενός χιλιομέτρου, ξεκινώντας από το χωριό του Αϊ-Βασίλη (λίγο μετά το δημαρχείο), θα κατευθυνθεί στην Ερμού και θα τερματίσει στη φάτνη στον Αγιο Νικόλαο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν μιας και θα υπάρχει ειδικός κουμπαράς στους χώρους της διοργάνωσης από το Δήμο Βόλου για να συγκεντρωθούν χρήματα που θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Οι δρομείς δεν θα είναι ντυμένοι υποχρεωτικά με στολή Αϊ-Βασίλη αλλά με ό,τι γιορτινή περιβολή έχουν στη διάθεσή τους.