Γιατί οι άνθρωποι τρέχουν μεγάλες αποστάσεις; Ποια ανάγκη τούς οδηγεί; Η καινούργια σεζόν του CineDoc 2017-18 ξεκινά με το υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου «Ultra: Τhe Real Marathon», το οποίο ακολουθεί πέντε ευρωπαίους δρομείς που αγωνίζονται στο Σπάρταθλο. Η ταινία παρουσιάζει την επίπονη προετοιμασία των πρωταγωνιστών και τη δοκιμασία των ορίων τους κατά τα 246 χλμ. μιας διαδρομής 36 ωρών από την Αθήνα μέχρι τη Σπάρτη.

Οι πέντε υπερμαραθωνοδρόμοι ακολουθούν τα ίχνη του Φειδιππίδη, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη από τους Αθηναίους στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο εναντίον των Περσών. Ο ιστορικός Υπερμαραθώνιος γίνεται αυτές τις ημέρες κάθε χρόνο στην Ελλάδα· ο φετινός ξεκίνησε ήδη χθες και σήμερα οι δρομείς τερματίζουν. Είναι ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως. Ο Ούγγρος Μπάλαζ Σιμονί δεν είναι μόνο σκηνοθέτης της ταινίας, αλλά και ένας από τους δρομείς που πρωταγωνιστούν σ’ αυτήν· έχει τερματίσει τέσσερις συνεχόμενες φορές το Σπάρταθλο. Μέσα από την ταινία μοιράζεται μαζί μας τον άγνωστο κόσμο του δρομέα υπεραποστάσεων. Για τον σκηνοθέτη και τους χαρακτήρες της ταινίας, το τρέξιμο παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς τους έχει βοηθήσει να ξεπεράσουν σημαντικά εμπόδια στη ζωή τους.

Η ταινία προβάλλεται στον κινηματογράφο Δαναό την Τρίτη 3/10 στις 20.00 και την Κυριακή 8/10 στις 16.00. Στις 3/10 θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη. Η ταινία θα προβληθεί επίσης στη Θεσσαλονίκη στις 4/10. Πληροφορίες: www.cinedoc.gr.