Τα πρωινά του Σαββατοκύριακου ενδείκνυνται για αγώνες τρεξίματος. Απλετο φως να πέφτει στα πόδια των δρομέων, καθαρή σήμανση στη διαδρομή και η ενέργεια από την ξεκούραση του ολονύχτιου ύπνου να κάνει την προσπάθεια όσων στήθηκαν στην εκκίνηση κομματάκι πιο εύκολη. Βέβαια, στις ένδοξες ημέρες του δρομικού κινήματος που περνάει η χώρα μας την τελευταία διετία, τα στοιχεία αυτά μοιάζουν ξεπερασμένα. Ολοένα και πιο εναλλακτικές κούρσες ξεπετάγονται στο αγωνιστικό καλεντάρι που φιλοδοξούν να προσφέρουν διαφορετικές δρομικές εμπειρίες σε όσους φορούν τ’ αθλητικά τους παπούτσια και βγαίνουν για να «γράψουν χιλιόμετρα». Κάποιες από αυτές προγραμματίζονται το βράδυ, όταν οι πόλεις γίνονται πιο όμορφες, με το σκοτάδι να κρύβει τις ατέλειές τους. και οι διαδρομές πιο ευχάριστες, με τις επευφημίες μεγαλύτερου κοινού. Επιπλέον, συχνά έχουν και κοινωνική διάσταση.

Το επόμενο Σάββατο στον Πειραιά

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Endomarch Piraeus Night Run/March που είναι προγραμματισμένος για το Σάββατο 20 Μαΐου. Αυτός ο αγώνας δρόμου και ο περίπατος στους δρόμους του Πειραιά έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, αφού στόχος των διοργανωτών δεν είναι η πρωτιά και η διάκριση όσων δηλώσουν συμμετοχή, αλλά η ενημέρωση για τα σοβαρά γυναικολογικά προβλήματα όπως είναι η ενδομητρίωση. Μετά την επιτυχημένη περσινή πρώτη διοργάνωση, η φετινή προσπάθεια στοχεύει και φέτος να ενημερώσει δυναμικά το ευρύ κοινό, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τις Ελληνίδες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ενδομητρίωσης, αλλά και όλους, άντρες – γυναίκες, που απλώς θέλουν να συνδράμουν σε αυτό τον σκοπό. Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές διαδρομές, 2.500, 5.000 και 10.000 μ. κι έχουν σημείο εκκίνησης και τερματισμού το γήπεδο Καραϊσκάκη. Οι ενδιαφερόμενοι, δρομείς και βαδιστές, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της σελίδας του αγώνα www.endomarch.gr/registration.php έως τις 15 Μαΐου, ενώ η ώρα συγκέντρωσης την ημέρα του αγώνα είναι στις 8 το απόγευμα. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων πηγαίνει στην υποστήριξη της οργάνωσης Aware που πραγματοποιεί προγράμματα ενημέρωσης γυναικών και παράλληλα φιλοδοξεί να δημιουργήσει τηλεφωνική γραμμή στήριξης πασχόντων. Ακόμα, κομμάτι των εσόδων θα προσφερθεί στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Πειραιά, μια και παρέχει υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στα θύματα της βίας.

«Φωτίζοντας» το κέντρο της Αθήνας

Μια εβδομάδα μετά τον Πειραιά, οι λάμπες στους φακούς κεφαλής των δρομέων ανάβουν στους δρόμους της Αθήνας. Το Lighting Up Athens επιστρέφει την Κυριακή 28 Μαΐου σε μια διαδρομή 5 χιλιομέτρων. Το φωτεινό ποτάμι των δρομέων θα ξεκινήσει την πορεία του από τη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου και θα περάσει την αψίδα του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Οι εγγραφές γίνονται μέσω της σελίδας της διοργάνωσης www.lightingupathens.gr και θα συνεχιστούν μέχρι την εξάντληση των συμμετοχών. Το κόσμος συμμετοχής ανέρχεται στα 10 ευρώ το άτομο, αλλά ισχύουν εκπτωτικά πακέτα για οικογενειακές συμμετοχέςμε ανήλικα παιδιά.Μια και για τις ανάγκες των δρομέων διακόπτεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων κατά μήκος της διαδρομής, υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της απόστασης μέσα σε 60 λεπτά. Ο εν λόγω αγώνας αποτελεί μετεξέλιξη του Energizer Night Run που ξεκίνησε το 2011 κι έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες δρομείς. Από πέρυσι άλλαξε ο κεντρικός χορηγός, η εταιρεία ηλεκτρισμού nrg ανέλαβε την υλοποίησή του σε συνεργασία με τονΟργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, αλλά οι βασικές του πτυχές παρέμειναν οι ίδιες. Και πέρα από την αθλητική έχει και κοινωνική διάσταση, αφού στηρίζει οικονομικά την Ποδηλατική Ομάδα Αμεσης Επέμβασης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Την υποστήριξη των δρομέων θα αναλάβουν εθελοντές, οι οποίοι κατά μήκος της διαδρομής θα προσφέρουν νερό και θα λειτουργούν σαν δείκτες ώστε να μην προκύψουν προβλήματα κατεύθυνσης των συμμετεχόντων.

Απόψε στα Γιάννινα

ο νυχτερινός Ημιμαραθώνιος

Στη Βόρεια Ελλάδα, την τιμητική της έχει η πόλη των Ιωαννίνων που σήμερα διοργανώνει τον 2ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο έπειτα από πρωτοβουλία του τοπικού Συλλόγου Δρομέων. Οι εικόνες της λίμνης Παμβώτιδας, τα ιστορικά σημεία της πόλης και οι παραδοσιακοί οικισμοί θα συντροφεύουν την προσπάθεια του κάθε δρομέα στην εμπειρία του ημιμαραθώνιου δρόμου που έχει ώρα εκκίνησης τις 19.00. Ο αγώνας είναι ίσως ο ταχύτερος αγώνας 21 χλμ. επειδή δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, η διαδρομή είναι επίπεδη, με μόλις 8 μ. υψομετρική διαφορά και προσφέρεται για ατομικά ρεκόρ. Το καλεντάρι συμπληρώνει και μια κούρσα των 5 χιλιομέτρων, το Entry Night Race 5 km, που είναι κυκλική και αν και φαντάζει ευκολότερη, έχει τις δικές της απαιτήσεις κάτω από τον νυχτερινό φωτισμό της λίμνης και του φεγγαριού. Η σημαντική βελτίωση στις συνθήκες του αγώνα φέτος είναι το γεγονός πως έγινε επίσημη καταμέτρηση της διαδρομής από τον ΣΕΓΑΣ για την πιστοποίησή της. Πληροφορίες στο www.ioanninahalfmarathon.gr.