«Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω αν θα τρέξεις». Ετσι θα έπρεπε να μετασχηματίσουν τη γνωστή λαϊκή παροιμία τα μέλη της παγκόσμιας δρομικής κοινότητας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που ολοκληρώθηκε από τον Χρήστο Νικολαΐδη, Φυσικό από το αμερικανικό πανεπιστήμιο ΜΙΤ, φαίνεται ότι οι φίλοι μπορούν να επηρεάσουν ο ένας τον άλλον στο θέμα της σωματικής άσκησης, σε βαθμό που να κάνουν το τρέξιμο να μοιάζει με μια κοινωνικώς μεταδοτική δραστηριότητα.

Γράφοντας για τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» www.nature.com/ncomms/ ο Νικολαΐδης και η ομάδα του επισημαίνουν ότι ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 1,1 εκατ. ανθρώπους που ο καθένας έτρεξε πάνω από 350 χλμ. σε διάστημα πενταετίας. Παράλληλα, στην έρευνά τους ενέταξαν και στοιχεία από φορητές συσκευές καταγραφής σωματικής δραστηριότητας και αναλύσεις κοινωνικών δικτύων, όπου οι χρήστες δημοσίευσαν πώς και πόσο τρέχει ο καθένας. Αφού εξέτασαν διεξοδικά τα πάντα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απόφαση να σηκωθεί κάποιος από τον καναπέ και να φορέσει τα αθλητικά του παπούτσια επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το τι κάνουν παράλληλα οι φίλοι του.

Προχωρώντας προς τον διαχωρισμό των δεδομένων ανάλογα με το φύλο, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες επηρεάζονται κυρίως από τους άνδρες φίλους τους και αρκετά λιγότερο από τις συμπεριφορές των γυναικών. Αντίθετα, οι γυναίκες δρομείς φέρονται να ακολουθούν το παράδειγμα των γυναικών φίλων τους, αλλά να αδιαφορούν παντελώς για την προσπάθεια που μπορεί να καταβάλλουν στο τρέξιμο οι άνδρες του περιβάλλοντός τους. Οσον αφορά τη γυμναστική, οι λιγότερο δραστήριοι στο τρέξιμο επηρεάζονται από εκείνους που προπονούνται εντατικά για τους αγώνες τους, ενώ οι έμπειροι στον χώρο δείχνουν να μη λαμβάνουν υπόψη τις επιδόσεις των ερασιτεχνών του αθλήματος αν βέβαια οι φίλοι τους δεν τα πάνε και τόσο καλά συγκρινόμενοι με τους εαυτούς τους.

Στο κομμάτι της προπόνησης, όσοι αρχίζουν το τρέξιμο τείνουν να κάνουν 300 μέτρα περισσότερα από κάθε φίλο τους που τρέχει ένα χιλιόμετρο, τρέχοντας τρία λεπτά παραπάνω σε κάθε δεκάλεπτο προπόνησης των δικών τους ανθρώπων. Το δέσιμο ανάμεσα στους φίλους επεκτείνεται και στο κομμάτι του ρυθμού, εφόσον όσοι βλέπουν τους διπλανούς τους να τρέχουν γρήγορα θα δοκιμάσουν και αυτοί να κινηθούν με γρήγορες ταχύτητες.