Το Πάσχα έρχεται, οι σούβλες… ακονίζονται και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα σπεύσουν, μισοαστεία – μισοσοβαρά, να δικαιολογήσουν τα πασχαλινά τσιμπούσια με το ότι η πρωτεΐνη κάνει καλό στους μυς. Ομως, αντίθετα με αυτό που πολλοί πιστεύουν, δεν μπορεί κανείς να χτίσει μυϊκή μάζα απλά τρώγοντας πολλές πρωτεΐνες. Η αλήθεια είναι ότι ο συνδυασμός πρωτεΐνης και έντονης άσκησης (ειδικά με βάρη) βοηθά τη μυϊκή ανάπτυξη. Υποτίθεται, βέβαια, ότι τα 20-25 γραμμάρια πρωτεΐνης που χρειάζεται ημερησίως ένας αθλητής θα πρέπει να τα λαμβάνει σε μικρές δόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και όχι σε ένα λουκούλλειο γεύμα.

Ενας τρόπος για να μοιραστούν σωστά οι δόσεις πρωτεΐνης θα ήταν να πάρει κανείς μία δόση αμέσως πριν κοιμηθεί το βράδυ ώστε οι μύες να συνεχίσουν να «χτίζονται» καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας! Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ της Ολλανδίας δημοσίευσε μελέτη στην οποία απέδειξε πως παρόλο που το σώμα κοιμάται, η σύνθεση των μυών συνεχίζεται όταν πριν από τον ύπνο έχει καταναλωθεί πρωτεΐνη.

Χώρισαν 44 εθελοντές σε δύο ομάδες που έκαναν ασκήσεις με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα επί 12 εβδομάδες. Οι μισοί, το βράδυ, κατανάλωναν ένα ποτό πρωτεΐνης, οι υπόλοιποι ένα πλασέμπο. Η ομάδα της πρωτεΐνης είχε μεγαλύτερη βελτίωση στο μέγεθος, στη δύναμη και στην ανάπτυξη των μυϊκών ινών. Και κάτι σημαντικό. Η δίαιτα των εθελοντών ήταν ήδη υψηλή σε πρωτεΐνη, ενώ όλοι έπαιρναν ένα σνακ με 10 γρ. πρωτεΐνη έπειτα από κάθε προπόνηση. Το σνακ πρωτεΐνης πριν από τον ύπνο όχι απλά συμπλήρωνε το «κενό» πρωτεΐνης, αλλά κάτι παραπάνω.

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεται; Ενα φλιτζάνι αγελαδινού γάλακτος χαμηλών λιπαρών έχει περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνη, οπότε χρειάζεται κάτι παραπάνω. Ισως ένα μεγάλο ποτήρι γάλα και μια φέτα με ταχίνι ή φιστικοβούτυρο. Γενικά, το «κόλπο» είναι να παίρνει κανείς την πρωτεΐνη του σε τέσσερις με έξι δόσεις πρωί – βράδυ. Και φυσικά να προπονείται. Κανείς δεν μπορεί να φτιάξει τη φυσική του κατάσταση μόνο τρώγοντας.