Ας παινέψουμε λίγο το σπίτι μας. Oι δρομείς είμαστε καλά παιδιά. Και δεν το λέμε από μόνοι μας! Σύμφωνα με έρευνες, τα πλεονεκτήματα του συστηματικού τρεξίματος δεν εξαντλούνται στη σωματική υγεία. Οπως εξηγεί ο Μάικλ Σακς, καθηγητής Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και συγγραφέας του βιβλίου «Το τρέξιμο ως ψυχοθεραπεία» («Running as therapy», εκδ. Jason Aronson), «το τρέξιμο σε βοηθά να ανακαλύψεις και να αναπτύξεις κάποιες πτυχές του χαρακτήρα σου. Eχοντας αποδείξει στον εαυτό σου τι μπορείς να πετύχεις σε δρομικό επίπεδο, μπορείς να αντεπεξέλθεις ικανότερα και σε άλλους στόχους κοινωνικούς, προσωπικούς ή επαγγελματικούς». Δέσε τα κορδόνια σου και πάρε τους δρόμους λοιπόν. Το τρέξιμο δεν χτίζει μόνο γερά σώματα και δυνατές καρδιές. Χτίζει και χαρακτήρες! Να γιατί:

1 Τονώνεται η αυτοπεποίθησή σου

Η επιμονή και η υπομονή που δείχνεις προκειμένου να πετύχεις τους δρομικούς σου στόχους σε βοηθούν να ξεπεράσεις οποιεσδήποτε δυσκολίες σου παρουσιάζονται στη ζωή γενικότερα. Το τρέξιμο είναι μια από τις σταθερές αξίες σου κι αυτό δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας όταν τα πράγματα γύρω σου ζορίζουν. Επιπλέον, νιώθεις δραστήριος και δυναμικός. Μαθαίνεις να βλέπεις μακρύτερα, να εμπιστεύεσαι τις δυνάμεις σου ξέροντας –εκ (δρομικής) πείρας –πως πάντα μπορείς λίγο παραπάνω!

2 Αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά τον πόνο

«Τ’ αγαθά κόποις κτώνται» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Στο τρέξιμο αυτό ισχύει κυριολεκτικά αφού ο κόπος, η κούραση και συχνά ο πόνος είναι βασικά συστατικά μιας προπόνησης. Οι δρομείς μαθαίνουμε όχι μόνο να αντέχουμε, αλλά φτάνουμε στο σημείο να εκτιμάμε, ίσως και να απολαμβάνουμε τον πόνο. Οχι μαζοχιστικά, αλλά ως απόδειξη πως ξεπεράσαμε κάποια «όρια», κερδίσαμε κάποια «δεν μπορώ» και «δεν γίνεται» και προχωρήσαμε μπροστά.

3 Αποκτάς υγιεινές συνήθειες

Το τρέξιμο σου θυμίζει να σέβεσαι και να αγαπάς το σώμα σου. Ενδιαφέρεσαι κι ενημερώνεσαι για τη σωστή και θρεπτική διατροφή, πίνεις πολύ νερό, δεν αμελείς τη σωματική υγιεινή σου. Δίνεις αξία στην αποκατάσταση και την ξεκούραση εκτιμώντας τον καλό, βαθύ ύπνο. Κι αν τρέχεις έξω, η επαφή με τη φύση, ο ήλιος, η βροχή, ο αέρας, ακόμη και το χιόνι, σου προσφέρουν ανεκτίμητες δρομικές στιγμές που καταπολεμούν το άγχος, ηρεμούν και αναζωογονούν.

4 Είσαι πιο ανοιχτός στις αλλαγές

Ο Σακς το ονομάζει «διευρυμένη ικανότητα προσαρμογής», εξηγώντας πως οι άνθρωποι που τρέχουν συνειδητοποιούν πόσο ικανοί είναι να πάρουν οι ίδιοι «στα χέρια τους» –εντάξει, στα πόδια τους, σε αυτή την περίπτωση –την κατάσταση κι αλλάζοντας τις συνήθειές τους να βελτιώσουν ουσιαστικά την υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Το τρέξιμο σου μαθαίνει πως το σώμα χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε καθετί καινούργιο κι αυτό σε βοηθά να αντιμετωπίζεις υπομονετικά και αισιόδοξα κάθε αλλαγή στη ζωή σου.

5

Επαναπροσδιορίζεις

τις προτεραιότητές σου

Το τρέξιμο δεν «χαρίζεται». Απαιτεί αφοσίωση, πειθαρχία και θέληση. Διεκδικεί από τον δρομέα χρόνο, ενέργεια και κυρίως ένα καλό πλασάρισμα στις προτεραιότητές του. Ακούγεται καταπιεστικό; Κάθε άλλο. Στην πραγματικότητα όταν τρέχεις συστηματικά και συνειδητά, δίνεις προτεραιότητα σε σένα τον ίδιο! Μαθαίνεις να σέβεσαι τον εαυτό σου και τις ανάγκες του για προσωπικό χρόνο, πνευματική χαλάρωση, σωματική και ψυχική ευφορία. Βρίσκεις τις εσωτερικές σου ισορροπίες κι αυτό επεκτείνεται και στις σχέσεις με τους γύρω σου.

6 Ενισχύεις τη δημιουργικότητά σου

Οταν τρέχεις ανέμελα σε γνωστές, οικείες διαδρομές, μπαίνεις σε μια δρομική «νιρβάνα» που επιτρέπει στο μυαλό σου, αναπόσπαστο από άλλα ερεθίσματα, να εστιάσει σε σκέψεις ή θέματα που το απασχολούν. Το μυαλό καθαρίζει και η δημιουργικότητά σου οξύνεται. Αυτό υποστηρίζουν ο Σακς στο περιοδικό «Runner’s World», αλλά και μια έρευνα του 2011 στην αμερικανική επιθεώρηση «Ερευνα της Δημιουργικότητας», που απέδειξε πως «κατά τη διάρκεια αλλά και για δύο ολόκληρες ώρες ύστερα από μέτριας έντασης αερόβια άσκηση, η δημιουργική και η συνθετική ικανότητα των αθλουμένων παρουσιάζεται ιδιαιτέρως αυξημένη».

7 Γίνεσαι καλύτερος φίλος στους δικούς σου ανθρώπους

Αν και το τρέξιμο θεωρείται μοναχικό σπορ, όσοι τρέχουμε νιώθουμε «συγκάτοικοι στην τρέλα». Μας δένει αυτή η κοινή αγάπη και το δείχνουμε σε κάθε ευκαιρία. Από τον «αγωνιστικό χαιρετισμό» που θα δώσουμε μεταξύ μας όταν διασταυρωθούμε στους δρόμους, μέχρι την υποστήριξη σε έναν δύσκολο αγώνα. Ως δρομέας εξασκείσαι έμπρακτα στο να εκτιμάς την προσπάθεια του άλλου, να του συμπαραστέκεσαι στα δύσκολα και να χαίρεσαι με τις επιτυχίες του. Δίνεις στη φιλία και τη συντροφικότητα τις αληθινές τους διαστάσεις και απολαμβάνεις όλες τις σχέσεις σου μέσα σε αυτές.

8 Μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι στις συνθήκες

To τρέξιμο τσεκάρει διαρκώς την ποιότητα του χαρακτήρα σου. Δοκιμάζεσαι μέσα από αποτυχίες, απογοητεύσεις, τραυματισμούς, δύσκολες καιρικές συνθήκες. Οσο περισσότερο τρέχεις τόσο καλύτερα συνειδητοποιείς πως τίποτα δεν είναι σταθερό ή προβλέψιμο. Μαθαίνεις να αποδέχεσαι με ψυχραιμία τις αναποδιές ως αναπόσπαστο και απαραίτητο μέρος της εμπειρίας! Αυτές σε κάνουν καλύτερο δρομέα αλλά και πιο δυνατό, ανθεκτικό και ισορροπημένο άνθρωπο. Χαλάλι!