Mία εβδομάδα απομένει ώς τη στιγμή που για έκτη συνεχή χρονιά το κέντρο της Αθήνας θα γεμίσει με δρομείς οι οποίοι συνεπείς στο ανοιξιάτικο ραντεβού τους με το δρομικό κίνημα θα δώσουν δυναμικό «παρών» στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας. Ο αριθμός συμμετοχών αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 20.000, ενισχυμένος σε σχέση με τα περσινά δεδομένα όπου οι δρομείς έφτασαν τους 17.000.

Την ερχόμενη Κυριακή, 19 Μαρτίου, στην ετήσια συνδιοργάνωση του ΣΕΓΑΣ και του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος εκπροσωπείται μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, εκτιμάται ότι θα τρέξουν 6.000 στον Ημιμαραθώνιο, 10.000 στον αγώνα των 5 χλμ., περισσότεροι από 3.000 στα 3 χλμ. και 1.000 στον αγώνα παιδιών, ΑμεΑ και Special Olympics. Αριθμοί που αποκαλύπτουν τη δυναμική της διοργάνωσης, η οποία το 2012 που ξεκίνησε είχε μόλις 3.500 δρομείς.

Σημαντικό είναι και ο αριθμός συμμετοχών των εθελοντών στον 6ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας. Μέχρι στιγμής ξεπερνούν τους 1.100, εκ των οποίων οι 669 είναι μεμονωμένοι και οι 431 οργανωμένοι σε ομάδες, 1.047 είναι οι Ελληνες και 53 οι ξένοι, ενώ οι γυναίκες υπερτερούν καθώς αποτελούν το 60% του συνόλου, ποσοστό που επιβεβαιώνεται σε όλες τις διοργανώσεις.

Και οι τέσσερις αγώνες της διοργάνωσης έχουν ως σημείο εκκίνησης και τερματισμού την Πλατεία Συντάγματος μπροστά από το Κοινοβούλιο και ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές στο ιστορικό κέντρο και στις βασικές αρτηρίες της πόλης.

Μέλος της Διεθνούς Ενωσης Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS) που έχει έδρα της την Αθήνα και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ο οποίος εκφράζεται μέσα από το trademark GREECE, ο Ημιμαραθώνιος από πέρυσι ορίστηκε να διεξάγεται την τρίτη Κυριακή του Μαρτίου στην αρχή της άνοιξης για χιλιάδες μυημένους δρομείς από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο αλλά και πολίτες που θέλουν να δοκιμάσουν την εμπειρία της συμμετοχής σε ένα μεγάλο μαζικό δρομικό γεγονός.

Ευρύτερος σκοπός της διοργάνωσης είναι να μετατραπεί σε ένα μοναδικό αθλητικό δρώμενο με έντονα πολιτιστικά, τουριστικά, ψυχαγωγικά και νεανικά χαρακτηριστικά ώστε να προσελκύει χιλιάδες νέους φοιτητές από την Ευρώπη, την Αμερική και όλες τις ηπείρους που θα θέλουν να αξιοποιήσουν τις ανοιξιάτικες διακοπές τους (spring break) δοκιμάζοντας την καταπληκτική μεσογειακή κουζίνα, γνωρίζοντας τον ήλιο, τη θάλασσα και της ομορφιές της Ελλάδας, ζώντας τον πολιτισμό, την ιστορία και την έντονη ζωή της Αθήνας, καταγράφοντας μοναδικές εμπειρίες ζωής μέσα από την ομαδική συμμετοχή σε ένα μαζικό γεγονός στο κέντρο μιας εκ των πλέον ιστορικών πόλεων του κόσμου. Οι δρομικοί αγώνες διεξάγονται σε κλειστές και απόλυτα ασφαλείς διαδρομές με τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και Τροχαία Αθηνών) και χιλιάδων εθελοντών μέσα από το εθελοντικό πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ.

Η επιτυχία του Ημιμαραθωνίου προσελκύει πλήθος χορηγών. Κύριος χορηγός είναι η ERGO, ενώ κάθε αγώνας έχει τον δικό του χορηγό, που φέρει και την ονομασία του. Για τη διαδρομή των 5 χλμ. είναι η Εθνική Τράπεζα, των 3 χλμ. η Wind και τον παιδικό αγώνα, ΑμεΑ και Special Olympics η Chiquita. Οι αγώνες μεταδίδονται ζωντανά από τη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ), στηρίζονται από όλους τους μεγάλους χορηγούς, επίσημους χορηγούς και επίσημους υποστηρικτές του χορηγικού προγράμματος του ΣΕΓΑΣ, καθώς από χορηγούς επικοινωνίας και θεσμικούς συνεργάτες του ΣΕΓΑΣ οι οποίοι συμβάλλουν τα μέγιστα στην προβολή και άρτια διεξαγωγή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηλεκτρονικές συμμετοχές έχουν κλείσει και όσοι ενδιαφέρονται έστω και την τελευταία στιγμή να τρέξουν στους δρόμους της ανοιξιάτικης Αθήνας μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ (Λ. Συγγρού 137) για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν κενές θέσεις και να προχωρήσουν στην εγγραφή τους.

Αναλυτικά οι ώρες εκκίνησης και οι αφετηρίες κάθε αγώνα δρόμου του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας:

Ημιμαραθώνιος (21.100 μ.): 09.00, Πλατεία Συντάγματος (μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη επί της Λ. Αμαλίας).

Αγώνας Δρόμου 5.000 μ.: 11.45, Πλατεία Συντάγματος (στο ύψος της Οθωνος με κατεύθυνση προς τη Φιλελλήνων).

Αγώνας Δρόμου 3.000 μ.: 09.10, Λ. Βασ. Σοφίας (στο ύψος Ηροδότου – Ρηγίλλης, κοντά στον σταθμό μετρό Ευαγγελισμός).

Αγώνας Δρόμου 1.000 μ. παιδιών, ΑμεΑ και Special Olympics: 09.50, διασταύρωση Ριζάρη – Λ. Βασ. Σοφίας.

Ολοι οι αγώνες τερματίζουν στην Πλατεία Συντάγματος (Λ. Αμαλίας, μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη).