Ακόμα θυμάμαι την ώρα που στάθηκα στη γραμμή της αφετηρίας του πρώτου μου αγώνα 5 χιλιομέτρων. «Τι σκεφτόμουν και αποφάσισα να τρέξω; Θα αντέξω;» ήταν οι σκέψεις που περνούσαν από το μυαλό μου. Και ακόμα: «Πώς στέκομαι;» ή «Μα τι σκεφτόταν εκείνος όταν επέλεξε να φορέσει αυτό το σορτς;». Η πρώτη φορά που κάνουμε κάτι σημαντικό στη ζωή μας είναι μια πολύ ξεχωριστή περίσταση. Ιδού κάποιες συμβουλές που θα βοηθήσουν όσους τρέχουν για πρώτη φορά σε αγώνα 5.000 μ.

1 Συγκεντρώστε πληροφορίες

Εάν είστε σαν και μένα, προφανώς δεν θα θέλατε να δείτε ένα βιντεάκι με εσάς ανεβασμένο στο YouTube με τίτλο «γελοίος δρομέας». Σήμερα, τα smartphones παραμονεύουν σε κάθε γωνία να σας απαθανατίσουν. Ευτυχώς όταν πρωτοξεκίνησα να τρέχω σε αγώνες δεν υπήρχαν και δεν υπάρχει ντοκουμέντο από μένα να φοράω ό,τι να ‘ναι κάλτσες, γκέτες γυμναστικής και να έχω τον αριθμό μου περασμένο ανάποδα στην πλάτη. Υπάρχει μια απλή λύση: δηλώστε εθελοντής σε έναν αγώνα πριν πάρετε μέρος σε αυτόν. Ετσι μπορείτε να συγκεντρώσετε τις αναγκαίες πληροφορίες και να δείτε τι παίζει.

2 Να είστε έτοιμοι από πριν

Τη νύχτα πριν από τον αγώνα δοκιμάστε όσα σκοπεύετε να φορέσετε. Πάρτε τον αριθμό σας, το χρονόμετρό σας, μπλούζα και φόρμα ή σορτς και ό,τι άλλο σκοπεύετε να φορέσετε στον αγώνα. Ετσι θα είστε έτοιμοι το πρωί να αφοσιωθείτε στο τρέξιμό σας.

3 Πηγαίνετε νωρίς στην εκκίνηση

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ακούσετε τον ήχο του πιστολιού του αφέτη ενώ προσπαθείτε να παρκάρετε. Ούτως ή άλλως την πρώτη φορά οι δρομείς έχουν πολλά νεύρα και αγωνία και φτάνουν στην αφετηρία τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα. Αυτό δίνει χρόνο να περιεργαστούν τον χώρο, να βρουν τη θέση τους και να χαλαρώσουν πριν αρχίσει ο αγώνας.

4 Λάβετε σωστή θέση

Εάν δεν τρέχετε με την ταχύτητα του φωτός, αναζητήστε δρομείς που «μοιάζουν με εσάς» και σταθείτε δίπλα τους στην αρχή του αγώνα. Εάν στέκεστε πολύ μπροστά θα ποδοπατηθείτε και θα «ξεφουσκώσετε» στα πρώτα χιλιόμετρα. Δηλαδή, εάν ακολουθήσετε τους ρυθμούς των άλλων θα τρέξετε το πιο γρήγορο πρώτο χιλιόμετρο της ζωής σας. Τι θα γίνει στα επόμενα 4;

5 Σπάστε την απόσταση

Αναπνέετε βαθιά από την κοιλιά, να θυμάστε γιατί παίρνετε μέρος στον αγώνα και σπάστε νοητικά την απόσταση των 5 χλμ. σε πέντε μικρότερες κούρσες –μία ανά χιλιόμετρο. Οταν ακούσετε την πιστολιά του αφέτη, επικεντρωθείτε στο να ολοκληρώσετε το πρώτο χιλιόμετρο με καλή στάση σώματος και με χαμόγελο. Κατόπιν, συγκεντρωθείτε στα επόμενα 1.000 μέτρα και στα επόμενα 1.000. Πριν καλά καλά το καταλάβετε, θα αισθανθείτε στενοχώρια που ο αγώνας τελειώνει και θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα ολοκληρώθηκε. Το να σπάτε τη συνολική απόσταση σε μικρότερες θα σας βοηθά πάντα.

6 Να είστε η χελώνα, όχι ο λαγός

Ο πιο εύκολος τρόπος για να φθάνετε στην όμορφη φωτογραφία του τερματισμού είναι να βρείτε τον δικό σας ρυθμό από την αρχή. Πάρτε τα πέντε κομμάτια του αγώνα (όπως τα περιγράψαμε πριν) και βάλτε τους χρώμα. Για παράδειγμα, κίτρινο το πρώτο χιλιόμετρο, πορτοκαλί το δεύτερο, ροζ το τρίτο, κόκκινο το τέταρτο, μοβ το τελευταίο. Τρέξτε με το χρώμα και όχι με το ρολόι σας. Το σώμα δεν γνωρίζει ρυθμό. Γνωρίζει την προσπάθεια. Τρέξτε βάσει της αναπνοής σας και διατηρήστε χαλαρό ρυθμό, τέτοιο που να σας επιτρέπει να μιλάτε. Εάν δεν μπορείτε, πηγαίνετε πιο αργά. Σε κάθε χρώμα προσθέστε λίγη ακόμα προσπάθεια. Καθώς το κάνετε αυτό, ρίξτε ένα αόρατο «αγκίστρι» σε κάποιον δρομέα μπροστά σας (κάποιον που πήγε πολύ γρήγορα στην αρχή και βλέπετε ότι έχει κουραστεί) και πλησιάστε. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενθαρρυντικό από το να προσπερνάτε τους άλλους προς το τέλος του αγώνα. Οποιος έχει την υπομονή να βρει τον ρυθμό που του ταιριάζει, ολοκληρώνει τον αγώνα νιώθοντας σαν υπερήρωας.

7 Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία και είναι καλύτερο να επενδύσετε μερικά δευτερόλεπτα για να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Ομως φροντίστε να πιείτε αυτά που προσφέρονται και όχι να τα ρίξετε πάνω στα ρούχα σας. Αρα καλό θα είναι να έχετε προσέξει πώς στήνονται οι σταθμοί. Πείτε ευχαριστώ στους εθελοντές που βρίσκονται εκεί. Οι αγώνες δεν θα υπήρχαν χωρίς την προσφορά των εθελοντών.

8 «Κόβετε» τις στροφές

Η μικρότερη απόσταση μεταξύ δύο σημείων είναι μια ίσια ή λίγο καμπύλη γραμμή. Καθώς τρέχετε τα 5.000 μ., έχετε τον νου σας σε στροφές και καμπύλες και αποφεύγετε να καλύπτετε μεγαλύτερη απόσταση. Αυτό αποτελεί και έναν σημαντικό τρόπο να μη χαζεύετε στη διάρκεια της κούρσας.

9 Γιορτάστε κάθε τερματισμό

Τον πρώτο σας αγώνα 5.000 μ. θα τον τρέξετε μια φορά στη ζωή σας. Απολαύστε τον, τρέξτε με όλη σας την καρδιά και πανηγυρίστε το επίτευγμά σας. Το κερδίσατε με το σπαθί σας!

Η Τζένι Χάντφιλντ www.jennyhadfield.com είναι γνωστή αμερικανίδα προπονήτρια δρομέων αντοχής και περιπατητών. Το κείμενό της δημοσιεύτηκε στην αφιερωμένη στο φίτνες ιστοσελίδα www.active.com