Η διατροφή που ακολουθεί ένας δρομέας επηρεάζει πολύ την αθλητική του απόδοση. Ωστόσο το να διαχωρίσει κανείς τις καλές τροφές από εκείνες που αποτελούν κακές διατροφικές επιλογές δεν είναι πάντα τόσο εύκολο· συχνά βλαβερά τρόφιμα «μεταμφιέζονται» σε υγιεινά και μπορούν να ξεγελάσουν ακόμη και έμπειρους δρομείς. Ετσι, παρότι ορισμένα θεωρητικά αθώα φαγώσιμα και ποτά πιστεύεται πως βοηθούν στην προπόνηση ή στον αγώνα σας, και μάλιστα συστήνονται κατά κόρον, αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στα συστατικά τους θα αλλάξετε γνώμη. Ιδού λοιπόν μια λίστα:

Τα επιδόρπια γιαουρτιού

Οπως όλα τα γαλακτοκομικά, είναι πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο και πρωτεΐνη. Σε αντίθεση όμως με το λευκό γιαούρτι, η περιεκτικότητά των χρωματιστών επιδορπίων γιαουρτιού με γεύσεις σε ζάχαρη είναι σχεδόν τετραπλάσια: μπορεί να φθάσει και τα 30 γραμμάρια ανά μερίδα! Το κλασικό ελληνικό γιαούρτι είναι η καλύτερη και πιο υγιεινή επιλογή. Δεν είναι τυχαίο που είναι διάσημο στα πέρατα του κόσμου.

Το πολύσπορο ψωμί

Πολλοί δρομείς το επιλέγουν έναντι αυτό της ολικής αλέσεως λόγω των σπόρων που υποτίθεται ότι είναι θρεπτικοί. Στην πραγματικότητα όμως, εκτός από τους σπόρους, το ψωμί ουσιαστικά φτιάχνεται από λευκό αλεύρι. Αν θέλετε μια πραγματικά υγιεινή επιλογή, να αγοράζετε ψωμί από αλεύρι ολικής αλέσεως.

Τα ενεργειακά ποτά

Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη που περιέχουν τα ενεργειακά ποτά βελτιώνει λίγο την αθλητική απόδοση. Σε έρευνες όμως που δημοσιεύθηκαν στη «Βρετανική Διατροφική Επιθεώρηση», η κατανάλωσή τους προκάλεσε επίσης αϋπνία, υπερένταση και εκνευρισμό που κράτησε για αρκετές ώρες μετά τη λήξη του αγώνα. Θα ήταν λοιπόν προτιμότερος ένας κανονικός καφές από ένα τέτοιο ποτό.

Οι (πολλές) μπίρες

Οι δρομείς λατρεύουν την μπίρα, δεν είναι κρυφό. Παρότι μία μπίρα θεωρείται καλή λόγω των υδατανθράκων, οι πολλές αφυδατώνουν και γεμίζουν το σώμα με επιπλέον θερμίδες. Αν είστε λάτρης της μπίρας, θα πρέπει να πίνετε πολύ νερό γιατί αυξάνουν τη διούρηση.

Τα αθλητικά ποτά

Μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα στη διάρκεια ενός επίπονου αγώνα ή μιας μεγάλης προπόνησης. Αντιθέτως μπορούν να σας επιβαρύνουν σημαντικά ως προς το θερμιδικό φορτίο όταν η φυσική σας δραστηριότητα είναι πολύ χαμηλή. Περιλαμβάνουν συνήθως πολλή ζάχαρη, οπότε σκεφτείτε το διπλά πριν ανοίξετε το μπουκάλι ενώ είστε αραχτοί στον καναπέ.

Οι μπάρες πρωτεΐνης

Πολλοί δρομείς επιλέγουν μια μπάρα ή ένα ρόφημα πρωτεΐνης ύστερα από μια χρονοβόρα προπόνηση προκειμένου να «γεμίσουν» πρωτεϊνικά. Κάποιες φορές μάλιστα επιλέγουν μία μπάρα πρωτεΐνης αντί για ένα κανονικό γεύμα. Στην πραγματικότητα όμως, εάν η διατροφή τους είναι ισορροπημένη, πλούσια σε ψωμί ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, ψάρι και κοτόπουλο, οι μπάρες δεν είναι απαραίτητες. Πολλές μάλιστα κρύβουν πολλή ζάχαρη.

Τα λάιτ αναψυκτικά

Είναι γνωστό πως τα αναψυκτικά πρέπει να αποφεύγονται λόγω ζάχαρης, έτσι πολλοί στρέφονται προς τα ανθρακούχα ποτά λάιτ επειδή θεωρούνται διαίτης. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα γλυκαντικά δεν είναι πάντα και τόσο αθώα. Π.χ. η ασπαρτάμη επηρεάζει τη χλωρίδα του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη που δυνητικά αυξάνει την πιθανότητα διαβήτη.

Τα τρόφιμα με υδρογονωμένα έλαια

Τα προϊόντα αυτά, όπως π.χ. η μαργαρίνη και τα μπισκότα, είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, τα οποία προκαλούν θρόμβους και επιπλέον δεν μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε ενέργεια. Ετσι, επηρεάζουν αρνητικά την αθλητική απόδοση. Διαβάζετε προσεκτικά για τα συστατικά στα πακέτα.

Οι πολτοί ξηρών καρπών

Το φιστικοβούτυρο, το ταχίνι ή το βούτυρο αμυγδάλου αποτελούν σημαντικούς συμμάχους του δρομέα. Προσοχή όμως: μόνο όταν είναι απαλλαγμένα από ζάχαρη και διάφορα άλλα πρόσθετα, όπως π.χ. κακάο. Προτιμήστε αυτά που είναι στη φυσική τους μορφή· τα υπόλοιπα περιέχουν πάνω από 4 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών και 20 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα. Οχι και πολύ υγιεινό, έτσι;

Η Μαρία Πρίγκου (http://peridiatrofis.com) είναι Msc ειδική διατροφολόγος