Φέτος, ο 29ος Γύρος της Αθήνας που θα γίνει στις 18/10 απηχεί την κοινωνική προσπάθεια του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και έχει έναν ιδιαίτερο σκοπό: με συμμετοχή 1 ευρώ συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση για τα παιδιά που πάσχουν από επιληψία.

Οσοι τρέξουν φέτος συμβάλλουν στη συγκέντρωση ποσού για την αγορά ενός ηλεκτροεγκεφαλογράφου, τον οποίο ο δήμος θα προσφέρει στο Νευρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Η Αγία Σοφία. Για αιτήσεις συμμετοχής: www.opanda.gr / τηλ. 210-5284.873 – 4.

Υπολογίζεται ότι 1 στα 100 παιδιά σχολικής ηλικίας έχει επιληψία ενώ θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι μπορεί να εμφανισθεί από τις πρώτες ημέρες της ζωής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιληψία στα παιδιά θεραπεύεται σε ποσοστό 75%. Αυτό προϋποθέτει έγκαιρη και σαφή διάγνωση.

Με αφορμή λοιπόν το αίτημα του νοσοκομείου και την απόφαση φέτος ο Γύρος της Αθήνας να έχει αυτόν τον σκοπό, αποφάσισα να δηλώσω για πρώτη φορά ανοιχτά την πάθηση με την οποία ζω τόσα χρόνια χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα παίρνοντας την αγωγή που απαιτείται.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με επιληψία ζουν μια κρυφή ζωή, εξαιτίας της παρανόησης, του φόβου και της συμπεριφοράς των κακώς πληροφορημένων συνανθρώπων μας και του στίγματος που συνοδεύει τη διαταραχή αυτή. Και εγώ την έζησα με έναν τρόπο αυτήν την κρυφή ζωή, με την έννοια ότι δεν θεωρούσα ότι χρειάζεται να το λέω, πέραν από την οικογένειά μου και τους κοντινούς μου ανθρώπους.

Η ουσία είναι ότι κάνω τη δουλειά της ηθοποιού αδιάκοπα από το 1996, χωρίς να προκύψει ποτέ πρόβλημα. Αυτό το αναφέρω επειδή η φύση της συγκεκριμένης δουλειάς δεν με άφηνε εύκολα να μπαίνω στη διαδικασία να εξηγώ και να προσπαθώ να πείσω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάθω κάτι στη σκηνή.

Σήμερα (17.30-20.00) στην Αίθουσα Τρίτση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων η ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Ακρως απόρρητο ή να το μοιραστώ μαζί σας; Ας μιλήσουμε για την επιληψία» σε συνεργασία με το Νευρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Η Αγία Σοφία, την αντιδημαρχία για το παιδί του Δήμου Αθηναίων και την ομάδα στήριξης και βοήθειας για γονείς, συγγενείς – φροντιστές και φίλους που φροντίζουν άτομα με επιληψία.

Η Λαρίσα Βέργου είναι ηθοποιός, εκλεγμένη σύμβουλος στο 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων με τον συνδυασμό Δικαίωμα στην Πόλη, μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.