Με λουλούδια, ρίγες ή από τζιν ύφασμα, είναι μερικές από τις επιλογές για την πιο καυτή τάση της μόδας. Ποια είναι αυτή; Τα σορτς. Σήμερα θεωρείται δεδομένο ότι άνδρες και γυναίκες μπορούν να φορέσουν –πολύ –κοντά παντελόνια, όμως κάποτε αυτό δεν ήταν και τόσο συνηθισμένο.
Βέβαια οι δρομείς πάντα αποτελούσαν εξαίρεση. Από την εποχή που ξεκίνησαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες πάντα τα σορτσάκια ήταν κομμάτι της δρομικής περιβολής. Αν παρακολουθήσετε, βέβαια, τους «Δρόμους της Φωτιάς» θα διαπιστώσετε πως αρχικά μόνο κοντά δεν ήταν και πως κάποτε έφταναν έως το γόνατο. Στη δεκαετία του 1930 είναι που τα δρομικά σορτς αρχίζουν να κονταίνουν ιδιαίτερα. Οι διάσημες εικόνες του Τζέσε Οουενς στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936 το αποδεικνύουν περίτρανα.

Οι μη δρομείς ίσως να χαμογελούν βλέποντας τα σορτς όσων τρέχουν –συνήθως πολύ κοντά, αρκετές φορές και με σκίσιμο στο πλάι έως ψηλά στον μηρό. Ωστόσο, όσοι τρέχουν θα έχουν αντιληφθεί πως τα σορτσάκια είναι τόσο κοντά για δύο απλούς λόγους: για να μη ζεσταίνουν και για να μην εμποδίζουν τις κινήσεις. Και φυσικά, όταν μιλάμε για δρομικά σορτς θεωρούμε δεδομένο ότι αναφερόμαστε σε ρούχα «τεχνικά». Ενας δρομέας προφανώς δεν θα φορέσει οτιδήποτε βαμβακερό για να προπονηθεί, καθώς το βαμβάκι απορροφά μεν την υγρασία αλλά δεν την αποβάλλει.

Ο αθλητής που καταγράφει χιλιόμετρα στις σόλες του θα πρέπει να επιλέξει υφάσματα που απομακρύνουν και εξατμίζουν την υγρασία, διατηρούν το δέρμα στεγνό και απορροφούν ακόμα και τις ανεπιθύμητες οσμές. Εξίσου σημαντικές είναι η άνεση και η ελευθερία κινήσεων, οπότε αφήστε τα στενά σορτς για τις μη δρομικές εξόδους σας. Για την επιλογή ενός σορτς προπόνησης ή αγώνα, τρία είναι τα κλειδιά: άνεση, μηδαμινό βάρος, ελαστικότητα.

Ιδανικόγια long runs

Το σορτς Endurance της Salomon προσφέρει ελαφριά συμπίεση στους τετρακέφαλους και στους γλουτούς, ενώ χάρη στη μεγάλη ελαστικότητα στη μέση προσαρμόζεται σε κάθε σωματότυπο.

Η τεχνολογία Advanced Skin Active Dry βοηθάει το δέρμα να παραμένει διαρκώς στεγνό. €60, Shop and Trade (τηλ. 210-3408.400)

Ανετο

Δρομικό σορτς Sunlight Lady της εταιρείας Gore Running Wear από αέρινο τεχνικό ύφασμα που αγκαλιάζει το σώμα. Εχει ελαφρύ και ελαστικό υλικό στη μέση για μοναδική άνεση και μπορεί να φορεθεί πάνω από κολάν. Από €49,95, Alpamayo Pro (τηλ. 210-3627.032)

Ελαφρύ σαν πούπουλο

Το αθλητικό σορτσάκι Run Lux III έχει κρυφή πίσω τσέπη αποθήκευσης με φερμουάρ, ελαστική μέση με εσωτερικό συνεχές κορδόνι, αντανακλαστικές λεπτομέρειες, πίσω και μπρος και πανάλαφρο, ελαστικό ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα και κινείται μαζί σας. €43,99, Saucony (τηλ. 210-6740.277)

Στεγνό και αντιβακτηριδιακό

Το σορτς Hana Square 4.0 διαθέτει τεχνολογία DryLite, η οποία ρυθμίζει την υγρασία που παράγεται διατηρώντας το σώμα στεγνό. Επίσης, με την τεχνολογία DynamotionFit εξασφαλίζετε ανατομική εφαρμογή και μέγιστη ελευθερία κινήσεων, ενώ η τεχνολογία Freshplus παρέχει αποσμητικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες στο ρούχο. Προτεινόμενη λιανική τιμή €45, Mizuno (τηλ. 210-6855.220)

Πολυχρηστικό

Το σορτς PR Core 3’’ είναι κατασκευασμένο από υλικό coolCELL που απωθεί την υγρασία, διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου οσμών, ανακλαστικό λογότυπο και πρακτική εσωτερική τσέπη. €34,99, Puma (τηλ. 211-1088.400)

Και για νυχτερινές διαδροµές

Το Woven Short 7’’ της Asics είναι αρκετά μακρύ, χωρίς όμως να σας εμποδίζει να κινηθείτε ελεύθερα. Εχει επίπεδη μέση με ενσωματωμένο κορδόνι, φερμουάρ στην πίσω τσέπη και ανακλαστικές κουκκίδες για ορατότητα τη νύχτα. Προτεινόμενη λιανική τιμή €45, Asics (τηλ. 210-9870.970)