Βγήκατε για προπόνηση και αφού βγάλατε την μπλούζα σας είδατε το περίγραμμά της στο σώμα σας. Το λευκό αποτύπωμα είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία. Το δέρμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει μνήμη. Θυμάται αν έχει καεί και το κάψιμο λειτουργεί κάθε φορά αθροιστικά. Αν καήκατε για παράδειγμα πέρυσι και ξεφλούδισε το δέρμα σας, αυτό δεν σημαίνει ότι το ξέχασε κιόλας. Τα κύτταρα συγκρατούν τα καψίματα καθώς ο ήλιος δεν είναι καθόλου φίλος τους. Γι’ αυτό τα αντηλιακά προϊόντα για το πρόσωπο και το σώμα είναι απαραίτητα, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πολύ έντονη.

Σε έρευνα που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Γκρατς στην Αυστρία συμμετείχαν 210 μαραθωνοδρόμοι ηλικίας 19-71 ετών, από τους οποίους μόνο το 56% χρησιμοποιούσε αντηλιακή προστασία. Οι δρομείς είχαν αυξημένα ποσοστά σε ελιές ακανόνιστου σχήματος και αλλοιωμένου χρώματος, κακώσεις δέρματος και πανάδες, όλα επικίνδυνες ενδείξεις για την ανάπτυξη μελανώματος, δηλαδή καρκίνου του δέρματος.Καλό είναι, λοιπόν, να προπονείστε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και να αποφεύγετε τις μεσημεριανές ώρες που οι ακτίνες πέφτουν κατακόρυφα πάνω σας.

Μισή ώρα πριν βγείτε έξω, απλώστε αντηλιακό στο πρόσωπο και το σώμα, καθώς χρειάζεται χρόνος για να απορροφηθεί και να δράσει. Μην περιμένετε να φτάσετε στο σημείο προπόνησης και να κάνετε επάλειψη. Για επιπλέον προστασία μπορείτε να φοράτε ειδικά καπέλα, γυαλιά ηλίου και ρούχα που έχουν αντηλιακή προστασία. Αν βέβαια, ξεχαστείτε και ροδοκοκκινίσετε, τότε μπορείτε να περιποιηθείτε το δέρμα σας με ειδικά προϊόντα (after sun) που θα το ενυδατώσουν και θα το δροσίσουν.

Κατά της αφυδάτωσης

Το αντηλιακό γαλάκτωμα προσώπου – σώματος Bepanthol παρέχει αποτελεσματική προστασία τόσο από τη UVA όσο και από τη UVB ακτινοβολία. Περιέχει προβιταμίνη Β5 και άλλα ενυδατικά συστατικά που βοηθούν την ενυδάτωση του δέρματος και το προστατεύουν από την αφυδάτωση. €14,90, Bayer Ελλάς (τηλ. 210-6187.500)

Για τα χείλη

Εντονα ενυδατικό lip balm με αντηλιακό δείκτη προστασίας SPF20. Το έλαιο ελιάς, το μελισσοκέρι, το βούτυρο καριτέ, το καστορέλαιο, οι εστέρες jojoba, το μέλι και το αιθέριο έλαιο από γεράνι ενυδατώνουν και αφήνουν τα χείλη απαλά. Ιδανικό και για άνδρες. €4,30, Apivita (τηλ. 210-2856.350)

Εύκολη εφαρμογή

Το Sea Side Mist με SPF 50+ προσφέρει αποτελεσματική προστασία από τη φωτογήρανση και τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από τις ακτίνες UVR. Εχει λεπτόρρευστη, υγρή, μη λιπαρή υφή για πανεύκολη εφαρμογή. Είναι ανθεκτικό στο νερό. €22,42, Frezy Derm (τηλ. 210-2846.586)

Για μετά τον ήλιο

Ενυδατική και δροσιστική κρέμα – gel για πρόσωπο και σώμα με πατέντα πρόπολης ενάντια στη φωτογήρανση. Ιδανική για χρήση ύστερα από κάθε έκθεση στον ήλιο αλλά και ως γαλάκτωμα σώματος για καθημερινή χρήση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και των διακοπών. €11,50, Apivita (τηλ. 210-2856.350)

Αμεση απορρόφηση

Το σπρέι αφρού Bepanthol αντιμετωπίζει τα ήπια ηλιακά εγκαύματα, ενώ παράλληλα δροσίζει και ενυδατώνει το ερεθισμένο δέρμα. Με την πρωτοποριακή τεχνολογία Nanosorb, τα θρεπτικά συστατικά του παρέχονται με τη μορφή μικροσκοπικών σταγονιδίων για άμεση και γρήγορη απορρόφησή τους. €13,20, Bayer Ελλάς (τηλ. 210-6187.500)

Με πολύ υψηλό δείκτη

Σπρέι για το σώμα με δείκτη προστασίας SPF 50+ για πολύ υψηλή προστασία του ευαίσθητου δέρματος. Είναι αποτελεσματικό στο σύνολο του φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας (UVB – UVA μακρές και βραχείες), πολύ ανθεκτικό στο νερό και 100% φωτοσταθερό. €22,50, Avène (τηλ. 210-7715.353)