Νομίζετε ότι μόνο το τρέξιμο είναι αρκετό για έναν δρομέα; Οι περισσότεροι θα απαντήσουν καταφατικά και θα αναρωτηθούν «υποτίθεται ότι πρέπει να κάνω και κάτι άλλο πέρα από το να τρέχω;». Μπορεί τα χιλιόμετρα που γράφουν τα πόδια σας να είναι η καλύτερη αερόβια άσκηση, ωστόσο για να είναι ένας δρομέας σε καλή φυσική κατάσταση θα πρέπει να φροντίζει να κάνει ασκήσεις για την ενδυνάμωση όλων των μυών του σώματός του.

Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης για δρομείς είναι πολύ σημαντικές, γιατί αφενός βοηθούν στην πρόληψη των τραυματισμών και αφετέρου κάνουν έναν δρομέα ισχυρότερο, πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο και θα κάνετε τις κλασικές ασκήσεις με βάρη που κάνουν όλοι οι άλλοι. Ως δρομέας το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε θα πρέπει να είναι ειδικό και με συγκεκριμένες ασκήσεις.

Τριάντα λεπτά από δύο φορές την εβδομάδα φτάνουν για να γυμνάσετε δικέφαλους, τρικέφαλους, τετρακέφαλους, ώμους, πλάτη, μηριαίους, γλουτούς κ.ά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα όργανα γυμναστικής, όπως βαράκια, μπάλα ισορροπίας, λάστιχα ενδυνάμωσης ή σκοινάκι, και με αυτά να διορθώσετε τις ανισορροπίες του σώματος και του μυϊκού συστήματος.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης βοηθούν στον σωστό μεταβολισμό και στην υγεία των οστών. Μην ξεχνάτε ότι το τρέξιμο είναι μια δραστηριότητα για όλο το σώμα. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην επικεντρώνεστε μόνο στα πόδια και να γυμνάζετε τον κορμό σας. Ενα καλό πρόγραμμα ενδυνάμωσης μπορεί να βοηθήσει έναν δρομέα να αποκτήσει ένα πιο ισορροπημένο μυϊκό σύστημα για μεγαλύτερη δύναμη και έτσι να έχει λιγότερους τραυματισμούς.

Για πολλές ασκήσεις

Κλειστό λάστιχο γυμναστικής Superbands που δημιουργεί αντίσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης. Είναι δυνατή η προσομοίωση πολλών ασκήσεων σε περιορισμένο χώρο – κάμψεις με μπάρα, πιέσεις ώμων, όρθια κωπηλατική και σκουότ. €30, Kinissis (τηλ. 210-5317.701).

Για καθημερινή χρήση

Μπάλα γυμναστικής της Reebok για αερόμπικ, για ασκήσεις Pilates, αλλά και για καθημερινή χρήση όταν κάθεστε στο γραφείο. Είναι από ανθεκτικό ελεγμένο PVC, ιδανική για ασκήσεις κοιλιακών, πλάτης και γενικές ασκήσεις. Περιλαμβάνει και DVD με ασκήσεις.

€17, Mekma (τηλ. 210-2758.228).

Ανετο και ασφαλές

Το Floor Exercise της Amila είναι ένα στρώμα ασκήσεων κατάλληλο για όλους, που παρέχει προστασία και άνεση στην εκτέλεση των ασκήσεων εδάφους. Είναι ανθεκτικό, πανεύκολο στο καθάρισμα, με πολύ καλή και σταθερή προσαρμογή στο δάπεδο. €10, www.yourgym.gr (τηλ. 801.300.3190).

Το κλασικό εργαλείο

Πλαστικά βαράκια της Amila για γρήγορα και αξιόλογα αποτελέσματα στην αναδόμηση των μυών του σώματος. Το σετ των δύο τεμαχίων είναι ιδανικό για όλα τα είδη προπονήσεων. €11,50, www.yourgym.gr (τηλ. 801-300.3190).

Εύκολα και γρήγορα

Το χιαστό λάστιχο ενδυνάμωσης τονώνει και σχηματίζει κάθε ομάδα μυών. Είναι ιδανικό για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και απαιτούνται μόλις λίγα λεπτά την ημέρα για να δείτε το επιθυμητό αποτέλεσμα. €3,50, Mekma (τηλ. 210-2758.228).

Ελαφριά αλλά θαυματουργά

Tα σχετικώς ελαφριά βάρη χεριών / ποδιών της Reebok, 2×1 kg, θα ενθαρρύνουν τους μυς σας να είναι πιο ενεργοί, ενώ είστε εν κινήσει. Μπορείτε να τα βάλετε και να ξεχάσετε ότι υπάρχουν, ενώ περπατάτε στο σπίτι. €17, Mekma (τηλ. 210-2758.228).

Παντού μαζί σας

Συνθετικό σκοινάκι ταχύτητας, γρήγορων περιστροφών, τέλειο για να το παίρνετε μαζί σας όπου κι αν πηγαίνετε. Αποτελεί μία πολύ καλή αεροβική άσκηση για την καύση του λίπους και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, που μπορεί να γίνει εύκολα και στο σπίτι.

€4, Kinissis (τηλ. 210-5317.701).

Για καλύτερη σταθερότητα

Η μπάλα ισορροπίας Balance Step της Kettler αποτελεί τον ιδανικό εξοπλισμό προπόνησης για τη βελτίωση της φυσικής σταθερότητας και της εικόνας του σώματος, καθώς και για την ενδυνάμωση των μυών σε βάθος. Προτεινόμενη τιμή λιανικής €150, Leos (τηλ. 210- 9536.512).