Οι δρομείς έχουν έναν κολλητό φίλο που είναι πάντα εκεί για να τους συμβουλέψει, να τους βοηθήσει να μείνουν σε φόρμα και να τους δώσει έναν «καρπό» βοηθείας. Τα ειδικά ρολόγια τρεξίματος και τα wristbands καταγράφουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα, ώστε όποιος παίρνει τους δρόμους να μπορέσει στο τέλος της διαδρομής του να αξιολογήσει την επίδοσή του. Καρδιακοί παλμοί, χρονομέτρηση, απόσταση, ρυθμός και άλλα δρομικά στοιχεία αποθηκεύονται προς τέρψη, ανάλυση και ενδεχομένως μοίρασμα στις σελίδες κοινωνικές δικτύωσης.
Τα ειδικά ρολόγια, αν και μοιάζουν με τα υπόλοιπα απλά μοντέλα του εμπορίου, στην πραγματικότητα τα κάνουν όλα και συμφέρουν (με την πιο ευρεία έννοια της λέξης, μια και κοστίζουν ακριβούτσικα). Είναι οπλισμένα με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, αντίστροφη μέτρηση, καταμετρητή γύρων άσκησης και θερμίδων. Τα πιο προικισμένα διαθέτουν και GPS ώστε να κρατάνε στο ηλεκτρονικό τους τεφτέρι το πόσο γρήγορα κινείται ο δρομέας και την απόσταση που διανύει. Και επειδή είναι κι έξυπνες συσκευές, όχι μόνο είναι συμβατές με τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς, αλλά λειτουργούν και σε χώρους όπου το δορυφορικό σήμα είναι συλλεκτικό. Δηλαδή, λιγοστό.
Τα wristbands, από την άλλη, αν και φέρνουν κάτι σε βραχιόλι, κάνουν πολλά παραπάνω απ’ το να στολίζουν τον καρπό εν κινήσει. Μετρούν τα βήματα, την απόσταση και τις θερμίδες που καίει ο δρομέας στην κούρσα του. Αν δεν το βγάλει όταν πέσει στο κρεβάτι, μπορεί να καταγράφει τη φυσική του κατάσταση κατά τη διάρκεια του ύπνου και να τον ξυπνά με στοργή και προδέρμ πουρνό πουρνό για την άσκησή του. Πολλά απ’ αυτά συνδέονται με το κινητό ή την ταμπλέτα και έρχονται πακέτο με μια ειδική εφαρμογή.

Μέχρι και στον ύπνο σας

Το smartwatch Talkband B1 της Huawei είναι το έξυπνο περικάρπιο που καταγράφει τις θερμίδες που καίτε, τον αριθμό των βημάτων σας και την ποιότητα του ύπνου σας. Οι μετρήσεις προβάλλονται στην κυρτή οθόνη της συσκευής ενώ αποθηκεύονται μέσω εφαρμογής στο κινητό σας. € 120, Public (τηλ. 210-8181.333).

Πολυεργαλείο προπόνησης

Το M400 έχει ενσωματωμένο GPS, δραστηριογράφο, προ-προγραμματισμό και αναπαράσταση («relive») προπόνησης, δείκτες δρομικής οικονομίας, επιβάρυνσης και αποκατάστασης. Μεγάλη αυτονομία, επικοινωνία Bluetooth και εξελιγμένη διαδικτυακή υπηρεσία Polar Flow. Ενδεικτική τιμή λιανικής €300 με πομπό Η7, Science Technologies

(τηλ. 210-9690.592).

Καταγράφει τα βήματά σας

Το vivosmart σάς υποδέχεται καθημερινά με έναν εξατομικευμένο στόχο βημάτων, καταγράφει τη δραστηριότητά σας και σας υπενθυμίζει να κινηθείτε όταν έχετε παραμείνει ακίνητοι πολλή ώρα. Εχει ειδοποιήσεις με δόνηση, αυτονομία για επτά ημέρες και συγχρονίζεται ασύρματα με το GarminConnectTM μέσω Bluetooth®.

€170, Garmin (τηλ. 210-9840.144).

Λειτουργικό αλλά και φαντεζί

Το Ironman Run Χ20GPS της Timex έχει γρήγορο και αξιόπιστο GPS, το οποίο παρέχει σε πραγματικό χρόνο την απόσταση, τον ρυθμό, την ταχύτητα και τις θερμίδες που καταναλώνετε. € 130, Alpamayo Pro (τηλ. 210-3627.032).

Ολα με την κίνηση

Οι λειτουργίες του Razer Nabu ενεργοποιούνται με τις κινήσεις των χεριών. Η οθόνη βρίσκεται στο εσωτερικό του καρπού και ενεργοποιείται με ένα γύρισμα, ενώ με ένα τίναγμα διώχνετε την ενημέρωση που μόλις είδατε. Η πλήρης ανάλυση των δραστηριοτήτων σας παραδίδονται μέσω του companion app στο κινητό σας. €100, Public (τηλ. 210-8181.333).

Ολα με ένα άγγιγμα

Το T-Race Touch της Tissot έχει έντεκα λειτουργίες αφής, μετράει όλους τους χρόνους και τους γύρους σας με τη λειτουργία χρονογράφου και σας δίνει την απαραίτητη ώθηση με τη λειτουργία του ημερολογίου, το οποίο καταγράφει την απόσταση που έχετε ήδη διανύσει, €445, Swatch Group Greece (τηλ. 210-9565.656)

Μαζί σας στην καθημερινότητα

Το MyKronoz ZeFit Wristband σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τις κινήσεις, την επικοινωνία, την ψυχαγωγία σας αλλά και να σας υπενθυμίζει ό,τι είναι σημαντικό. Αδιάβροχο, ελαφρύ, με επαναφορτιζόμενη μπαταρία που διαρκεί έως 4 ημέρες, σας δείχνει φυσικά και την ώρα. €60, Public (τηλ. 210-8181.333).

Μίνιμαλ αλλά πλήρες

Το βραχιόλι-βηματόμετρο Ironman Move X20 συνδέεται με τη δωρεάν εφαρμογή της Timex για συσκευές iOS και Android εμφανίζοντας και καταγράφοντας πλήρως την καθημερινή σας δραστηριότητα. Η οθόνη κρυστάλλων τεχνολογίας 3D σάς βοηθά να αξιολογείτε τη δραστηριότητα σας αλλά και να παραμένετε σε επαφή με τα μηνύματα ή τις κλήσεις σας. €130, Alpamayo Pro(τηλ. 210-3627.032).