Μπορεί η φύση του τρεξίματος να κάνει τους δρομείς συχνά ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς, ωστόσο κάποιες φορές είναι υποχρεωμένοι να δέχονται το καπέλωμα! Ειδικά αν έξω κάνει κρύο κι αυτοί φοράνε τα αθλητικά τους για να βγουν μια βόλτα χιλιομέτρων. Δεδομένου ότι το κεφάλι ανταποκρίνεται στις αλλαγές της θερμοκρασίας πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα ανθρώπινα μέλη κι έτσι στα κρύα αποβάλλει έως και το 50% της θερμοκρασίας του σώματος, χρειάζεται κι αυτό το «κάλυμμά» του. Το πιο απλό αλλά αποτελεσματικό όπλο στη μάχη του δρομέα με το κρύο και τον δρόμο είναι οι σκούφοι. Σε διάφορα σχέδια και μεγέθη, βοηθούν όσους τρέχουν να αισθάνονται πιο άνετα στις χαμηλές θερμοκρασίες και, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα ρούχα, βάζουν ένα χεράκι για να μην πάει η καλή επίδοση περίπατο!
Ναι μεν το σκουφάκι που έχει πλέξει με τα χεράκια της η γιαγιά ή η μαμά σας σάς έχει βγάλει ασπροπρόσωπους μέχρι τώρα στα χιόνια, ωστόσο όταν ετοιμάζεστε να πάτε για τρέξιμο είναι προτιμότερο να το αφήνετε στην ντουλάπα σας και να κάνετε του κεφαλιού σας. Εστω και με βαριά καρδιά. Προτιμήστε λοιπόν εξειδικευμένα σχέδια από συνθετικά υφάσματα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και να αποβάλλει τον ιδρώτα. Κάποια, κατασκευασμένα από μάλλινες κλωστές τύπου φλις, έχουν και αντιανεμικές ιδιότητες, μειώνοντας την αντίσταση του αέρα, ενώ φέρουν αντανακλαστικά διακριτικά για το σκοτάδι.
Στο εμπόριο κυκλοφορεί μια μεγάλη ποικιλία σχεδίων με διαφορετικά πάχη από πολύ λεπτά έως αρκετά χοντρά. Διαλέξτε το δικό σας με γνώμονα τις συνθήκες στις οποίες συνηθίζετε να τρέχετε. Θυμηθείτε πως το κατάλληλο μοντέλο δεν πρέπει να πιέζει το κεφάλι σας, να προκαλεί φαγούρα και γενικότερα δυσφορία. Αυτά είναι δουλειά του ίδιου του τρεξίματος!

Ιδανικό για κρύες νύχτες

Μαλακό και διαπνέον, το σκουφί της Gore για χειμερινό τρέξιμο διαθέτει τμήματα από το αντιανεμικό υλικό Windstopper® Soft Shell στο μέτωπο, στα αφτιά και στον αυχένα. Εχει και ανακλαστικές ταινίες για ασφάλεια σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού. €36, Alpamayo Pro (τηλ. 210-3627.032).

Αεράτο για κάθε κεφάλι

Το Headsweats Mid Cap εξασφαλίζει τη ζεστασιά αλλά όχι και τον ιδρώτα, καθώς έχει πολύ καλό αερισμό. Επιπλέον, έχει ενσωματωμένη περιμετρική κορδέλα, καλύπτει τα αφτιά και προσαρμόζεται σε όλα τα μεγέθη,

€20, www.new-life.com.gr (τηλ. 210-9689.942).

Για κάθε ώρα της ημέρας

Το Big Cat Beanie θα σας κρατήσει ζεστούς στις κρύες προπονήσεις του χειμώνα. Είναι πλεκτό, με σύνθεση από βαμβάκικαι ακρυλικό, ελαστικό και πολύ μαλακό. Το μοντέρνο του σχέδιο δίνει στυλ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. €15, Puma (τηλ. 211-1088.400).

Πλήρης κάλυψη

Ζεστό και ενισχυμένο με Technowarm Polar Fleece, το τεχνικό σκουφί της Lafuma προστατεύει τον λαιμό και τα αφτιά. Απωθεί τον ιδρώτα, ενώ είναι κατασκευασμένο από αντιανεμικό υλικό Windstopper. €18, www.terramare.com.gr (τηλ. 210-4226.213).

Ζέστη χωρίς ιδρώτα!

Το σκουφί από merino έχει σχεδιαστεί για να σας κρατάει ζεστούς και ταυτόχρονα να διατηρεί αυτή τη ζεστασιά χωρίς να ιδρώνετε και έτσι δεν χρειάζεται να το βγάζετε κατά τη διάρκεια της προπόνησης. €32, www.ashmei.com

Ανετο και στυλάτο

Το Logo beanie της Salomon έχει εσωτερική επένδυση από fleece για να σας κρατάει ζεστούς, ενώ η απλή πλέξη του δίνει στυλ και άνεση καθώς τρέχετε στον δρόμο. €18, Salomon (τηλ. 210-3408.400).

Κάνει την υγρασία θερμότητα

Με τεχνολογία Breath Thermo που παράγει θερμότητα στο ύφασμα του ενδύματος, απορροφά την υγρασία που εκπέμπεται από το σώμα του αθλητή, όπου την «παγιδεύει» και τη μετατρέπει σε θερμότητα. €22, Mizuno (τηλ. 210-6855.220).

Με τρύπα για την κοτσίδα!

Κατασκευασμένο από μαλακό υλικό που απωθεί τον ιδρώτα, το σκουφί αυτό απευθύνεται κυρίως στις γυναίκες δρομείς. Η τρύπα που διαθέτει στο πίσω μέρος του επιτρέπει να ελευθερώνονται τα μακριά μαλλιά των κυριών. €38, www.eu.lululemon.com