Είτε τα φοράνε οι Κενυάτες για να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων είτε ένας απλός δρομέας που κάνει τον γύρο του τετραγώνου στη γειτονιά του, τα δρομικά σορτσάκια κάνουν την ίδια δουλειά: μειώνουν την τριβή που προκαλείται ανάμεσα στα πόδια, δίνουν ελευθερία κινήσεων και κάνουν την κούρσα πιο ευχάριστη.

Αν ανοίξετε την ντουλάπα σας, λοιπόν, και διαπιστώσετε ότι σας λείπει εκείνο το σορτσάκι που εκτός από το ωραίο του χρώμα και σχέδιο σας δίνει κι ένα χεράκι βοηθείας για να πάτε ακόμα πιο γρήγορα, σπεύστε στο κοντινότερο κατάστημα αθλητικών ειδών για να το αποκτήσετε. Πριν απλώσετε το χεράκι σας, ωστόσο, και κάνετε δικό σας το πρώτο κομμάτι που θα σας χτυπήσει στο μάτι, φροντίστε να θέσετε ψιλούτσικα τον πήχη των προσδοκιών σας από το ρούχο.

Αρχικά, να είναι κατασκευασμένο από κάποιο συνθετικό ύφασμα, όπως πολυεστέρας, ώστε όχι απλά να στέκεται καλά πάνω σας, αλλά να τεντώνεται όσο πρέπει, να ρίχνει… πόρτα στην υγρασία και φυσικά να μην προκαλεί γδαρσίματα στο δέρμα.

Επίσης, συντονίστε το ραντάρ σας να εντοπίσει σκίσιμο στα πλαϊνά του ρούχου. Οσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα, αφού επιτρέπει στον δρομέα να έχει μεγαλύτερο εύρος κινήσεων. Εντάξει, τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι κομματάκι κοντά και αποκαλύπτουν τυχόν προβλήματα του ποδιού, αλλά μπρος στην καλή επίδοση τι είναι ο πόνος της ατέλειας;

Αρκετά βολικές είναι και οι τσέπες που έχουν τα περισσότερα από αυτά στο πίσω μέρος τους ώστε να αποθηκεύονται με ασφάλεια κινητό τηλέφωνο, κλειδιά και προσωπικά είδη. Οι άνδρες δρομείς δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζουν και για τα εσώρουχά τους, αφού τα περισσότερα δρομικά σορτς έχουν ενσωματωμένη επένδυση που προσφέρει σωστή υποστήριξη όπου χρειάζεται!

Βραβευμένο «πούπουλο»

Η 5η έκδοση του Kinvara διαθέτει μεικτό σύστημα πρόσδεσης Pro-Lock για ευέλικτη και δυναμική αίσθηση εφαρμογής. Με βάρος 218 γραμμάρια, ανήκει στη κατηγορία «φτερού» και κέρδισε το βραβείο Editor’s Choice του περιοδικού «Runner’s World» στη κατηγορία Minimal Shoes τον Σεπτέμβριο του 2014. €125, Saucony (τηλ. 210-6740.277).

Δρομικό ρολόι

Ρολόι με αυτόματο φωτισμό με LED, ανθεκτικό στους κραδασμούς, με χρονόμετρο και χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης, μνήμη καταχώρισης 60 αρχείων γύρων, ημερήσιο και ωριαίο ηχητικό σήμα, κρύσταλλο από ορυκτό γυαλί, λουράκι από καουτσούκ και αδιάβροχο (έως 200 μ.). €126, Casio (τηλ. 210-2002.200).

Τρέξτε με στυλ

Τα γυαλιά ηλίου από τη σειρά Chainlink της Oakley έχουν φακούς και βραχίονες σε μπλε χρώμα και απευθύνονται σε όσους θέλουν στυλ όταν αθλούνται. Ο σκελετός τους είναι ελαφρύς και έχει μαλακά σημεία στα αφτιά και τη μύτη. €170, Luxottica (τηλ. 210- 6669.300).

Αεράτο

To Inferno Split Short είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ανάλαφρο ελαστικό ύφασμα που απομακρύνει τον ιδρώτα. Εχει διάτρητα προφίλ εμπρός και πίσω για καλύτερο αερισμό, εσωτερική ραφή και φαρδιά πλαϊνά κοψίματα για έξτρα άνεση, ελαστική μέση με εσωτερικό συνεχές κορδόνι.

€37, Saucony

(τηλ. 210-6740.277).

Αποσμητικές ιδιότητες

Εκτός από τις τεχνολογίες DryLite, η οποία ρυθμίζει την υγρασία του σώματος και το διατηρεί στεγνό, και fresh plus για υψηλά επίπεδα άνεσης και αντιβακτηριδιακές και αποσμητικές ιδιότητες, το σορτσάκι της Mizuno έχει και σήματα αντανάκλασης που προστατεύουν στις νυχτερινές διαδρομές. 45€, Mizuno (τηλ. 210-6855.220).

Πάντα στεγνοί

Η τεχνολογία Adaptive Dynamic cooling επιτρέπει καλύτερη διαπνοή κρατώντας τον δρομέα δροσερό και στεγνό ακόμη και σε πιο υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμη, το σορτσάκι της New Balance διαθέτει εσωτερικό διχτάκι, εσωτερικό αλλά και εξωτερικό τσεπάκι με φερμουάρ και αντανακλαστικά σχέδια για ασφαλές βραδινό τρέξιμο. €42, New Balance (τηλ. 210-8160.100).

«Διαστημικής» αισθητικής

Το τύπωμα στο σορτς Αdidas by Stella McCartney θυμίζει τα νερά του ξύλου και είναι ένα από τα αγαπημένα της σχεδιάστριας. Εχει τεχνολογία climaproof® wind που παρέχει αερισμό σε συνδυασμό με την αντίσταση του αέρα. €65, Adidas

(τηλ. 210-6754.888).

Για τη νύχτα

Το Running 7’’ baggy shorts έχει τρύπες σε βασικά σημεία για σωστό αερισμό, εσωτερικές ραφές και τεχνολογία VisiCELL με υλικά σχεδιασμένα για να φαίνεστε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Εχει και τσέπη με φερμουάρ. €30, Puma (τηλ. 211-1088.400).