Την άνοιξη η μυροβόλος Χίος είναι στα καλύτερα της. Με τον Κάμπο των εσπεριδοειδών, το ζωγραφιστό Πυργί, τη θαυματουργή μαστίχα και τα πανέμορφα μεσαιωνικά χωριά της, προκαλεί για μία απόδραση, ιδιαίτερα το Πάσχα.

Το βίντεο του Πάνου Μαυράκη (με φωνητικά του Γιώργου Μανδελένη) το οποίο δημοσίευσε πρόσφατα το Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Χίου σε συνεργασία με το αντίστοιχο γραφείο του Δήμου Χίου, θα σας πείσει.

Ολοκληρώνεται με μία εικόνα από τον ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο, ο οποίος για χρόνια αποτελούσε πόλο έλξης για χιλιάδες ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Πέρυσι, για πρώτη φορά μετά την… Τουρκοκρατία, δεν πραγματοποιήθηκε.

Φέτος η διεξαγωγή του παραμένει στον αέρα καθώς παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τοπικούς φορείς και τις διαβεβαιώσεις πως θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα να αρθούν οι αντιδράσεις λιγοστών κατοίκων. Οι συζητήσεις πάντως συνεχίζονται, οπότε ας είμαστε αισιόδοξοι.

Αλλωστε, υπάρχουν πολλά ακόμη να δείτε στο νησί. Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα, σύμφωνα με την επίσημη τουριστική ιστοσελίδα (http://www.chios.gr/el/), είναι τα ακόλουθα:

1. Η παραλία Μαύρα Βόλια

2. Τα μεσαιωνικά χωριά

3. Η Νέα Μονή

4. Η μαστίχα

5. Η πόλη

6. Οι δυτικές παραλίες

7. Η ποδηλατάδα στον Κάμπο με τα τεράστια κτήματα και τα εντυπωσιακά αρχοντικά με τις ξεχωριστές αυλόπορτες (χάρτη και πληροφορίες για τα αξιοθέατα που θα δείτε, θα βρείτε εδώ: http://www.chios.gr/el/podilato-kampos)

8. Ο ρουκετοπόλεμος

9. Η Βολισσός με το κάστρο της και ο γύρος της Αμανής

10. Τα Ψαρά και οι Οινούσσες