Πρόβα τζενεράλε με γεύσεις, αρώματα και εκδηλώσεις ευ ζην έκανε η Πάτμος με το φετινό 9οΦεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης Αιγαίου, καθώς σε δύο χρόνια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα αναλάβει τα ηνία της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης. Στο γευστικό φεστιβάλ συμμετείχαν εννέα νησιά: Λειψοί, Ρόδος, Αγαθονήσι, Λέρος, Ικαρία, Φούρνοι, Σάμος, Πάτμος και τιμώμενο νησί φέτος ήταν η Κάσος.
Το φεστιβάλ διήρκεσε μία εβδομάδα και κορυφώθηκε με τη μεγαλύτερη εκδήλωση, τον διαγωνισμό γεύσης τοπικής κουζίνας, ο οποίος πλαισιώθηκε από χορούς με συγκροτήματα των νησιών!
«Το φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο υποστηρίζει τη γαστρονομική παράδοση των νησιών του Αιγαίου και παράλληλα την προωθεί σε νεότερες γενιές, καλώντας κάθε φορά και πιο νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν» λέει στα «ΝΕΑ» η διοργανώτρια της εκδήλωσης γευσιγνωσίας Γεωργία Κοφινά, συγγραφέας και ερευνήτρια γαστρονομίας. Αυτός βέβαια είναι και ο λόγος που υπήρχαν ειδικά μαθήματα μαγειρικής για παιδιά από 11 έως 14 ετών, τα οποία διδάχθηκαν τα σημαντικά στοιχεία της τοπικής κουζίνας και τον υγιεινό τρόπο μαγειρέματος.
Το φεστιβάλ παρουσίασαν ο βουλευτής του Ποταμιού και δημοσιογράφος Γιώργος Αμυράς και η ηθοποιός Μαρία Γουλά.Ο κ. Αμυράς είναι αυτός που διοργάνωσε πρώτος την ποδηλατοδρομία στο νησί, γι’ αυτό και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγιναν μία ποδηλατοδρομία για ενηλίκους και μία για παιδιά.

Χορηγός και συνδιοργανωτής ήταν ο Δήµος Πάτµου. Ηταν εντυπωσιακό πόσο µεγάλη έκταση είχε το γεγονός, αλλά οργανωτικά υπήρχαν πολλά θέµατα και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ απλά, που µπορούν και πρέπει να βελτιωθούν στην επόµενη κιόλας διοργάνωση και φυσικά πριν η Περιφέρεια αναλάβει τον τίτλο Γαστρονοµικής Περιφέρειας της Ευρώπης.

ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ. Στην Πάτμο όπου και αν κάθησα, έφαγα πολύ καλά. Επισκέφτηκα τον Μπενέτο (Σάψιλα, τηλ. 2247-033.089) και δοκίμασα ένα μενού με έντονα τοπικό χαρακτήρα αλλά και πολλές διεθνείς γεύσεις που ικανοποιεί και τους πιο ιδιότροπους τουρίστες. Η φάβα του ήταν η καλύτερη που έχω δοκιμάσει στη ζωή μου. Το μπαρ του εστιατορίου είναι από μόνο του ένα σημείο αναπαράστασης γεύσεων και αισθήσεων με τον μπαρτέντερ Γιάννη Μελιανό να κρατάει ψηλά τον πήχυ του fine drinking.
Στο Τζιβαέρι (Σκάλα, τηλ. 2247-031.170) έπεσα με τα μούτρα στους μεζέδες με θαλασσινά. Λάτρεψα τα κορυφαία ντολμαδάκια και κόλλησα με τις τηγανητές πατάτες που είχαν πασπαλιστεί με τριγωνέλλα (το μπαχαρικό του παστουρμά) και είχαν μοναδικό άρωμα.

Στο Κτήµα Πέτρα (Γροίκος, τηλ. 2247-033.207) οι μεζέδες ήταν τόσο, μα τόσο νόστιμοι που δεν ήθελα να περάσω στα κυρίως. Ξεκίνησα να δοκιμάσω κολοκυθοκεφτέδες και στον 14ο με σταμάτησαν οι συνάδελφοι!

Από τις Πλειάδες (Σάψιλα, τηλ. 2247-032.826) όπου το μενού με βάση την τοπική κουζίνα επιμελείται ο Εκτορας Μποτρίνι (εγγύηση πάντα και παντού) πέρασα για μια σαλάτα και τελικά δοκίμασα και ένα πολύ ιδιαίτερο γλυκό με ντομάτα.

Τα βραβεία
Κρεατικά 1ο:Αγρια κατσίκα ψητή με πατάτες.Ελένη ΓιάνναρουΠάτμος. 2ο:Κατσικάκι κοκκινιστό. Δήμος Κάσου. 3ο:Γιαπράκια. Απολλωνιάτισσες,Ρόδος.
Θαλασσινά 1ο:Γεμιστά καλαμάρια.Γαμπιεράκη Μαρίνα.Πάτμος. 2ο: Χταπόδι στιφάδο. Γαμπιεράκη Χρυσή,Πάτμος. 3ο:Χταπόδι στιφάδο.ΣύλλογοςΥετούσα,Αγαθονήσι.
Λαδερά 1ο:Γλιστρίδα με κοπανιστή. Δέσποινα Καλαμπόγα, Ικαρία, ΣύλλογοςΙωάννης Μελάς. 2ο:Σιτάκα Κάσου.Δήμος Κάσου. 3ο:Κρεμυδόπιττα. Γαμπιεράκη Χρυσή,Πάτμος.

Γλυκά 1ο:Πατινιώτικη σχινόπιτα.Γιάνναρου Ελένη,Πάτμος. 2ο: Μελένια.Σύλλογος επαγγελματιών Φούρνων,Φούρνοι Κορσεών. 3ο:Μελεκούνι. Συνεταιρισμός ΑπολλωνιάτισσεςΡόδος.