Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθώ σε ένα ξενοδοχείο και να θέλω να δειπνήσω σε αυτό. Το εστιατόριο CUVeE και το ξενοδοχείο Aqua Blue στην Κω (παραλία Λάμπη, τηλ. 22420-22.440) με τράβηξαν σαν μαγνήτης. Το περιβάλλον, η αρχιτεκτονική, η διακόσμηση, μα πάνω απ’ όλα οι άνθρωποί τους που ήταν πραγματικά ευγενικοί, με έκαναν να αισθάνομαι ότι βρίσκονται εκεί για να βοηθήσουν να περάσω όσο πιο όμορφα γίνεται. Σε stealth mode, με οριοθετημένη και διακριτική συμπεριφορά και υψηλή αντίληψη, εργάζονταν σαν υπερσυντονισμένο μελίσσι!
Το εστιατόριο σερβίρει διεθνή κουζίνα πολλών αστέρων και ανανεώθηκε φέτος με την επιμέλεια του σεφ Παύλου Κυριάκη και «καπετάνιο» τον σεφ Γιώργο Κωστή (βραβευμένο με αστέρι Michelin). Από τον μπουφέ μέχρι τα πιάτα υψηλής γαστρονομίας, οι γεύσεις είναι αδιαπραγμάτευτα κορυφαίες. Στο πρωινό δοκίμασα τα αβγά Μπένεντικτ, τα οποία έχουν την «ευελιξία» να σερβίρονται με μπέικον ή με καπνιστό σολομό ή με ό,τι επιθυμεί ο πελάτης. Η σος Ολαντέζ ήταν μαγεία, απαλή στην υφή, με ελάχιστη οξύτητα, ποσότητα τόση όση χρειάζεται για να το αναδεικνύει γευστικά. Ο κρόκος δεν ήταν υγρός όπως τον περίμενα, όμως οι γεύσεις ήταν εκεί. Το μπέικον τραγανό και τα υλικά αρίστης ποιότητας.
Ενα μοναδικό σεβίτσε με καθαρά ελληνικές γεύσεις από καρδιές ντομάτας και βασιλικού ήταν το πιάτο που με εντυπωσίασε στο μεσημεριανό μενού. Καταπληκτικό ήταν και το σπανακόρυζο σε μορφή σφαίρας! Μία τραγανή μπάλα γεμάτη με την κλασική συνταγή του σπανακόρυζου. Από τα λίγα πιάτα που πρόλαβα να δοκιμάσω, το καθένα είχε τον δικό του χαρακτήρα και την ελληνική πινελιά του. Γενικά το μενού ήταν εξαιρετικά προσαρμοσμένο στη διεθνή κουζίνα, ώστε να συστήνει στους ξένους επισκέπτες με τον πιο έξυπνο τρόπο τις γεύσεις από τα καλύτερα ελληνικά υλικά.

Το γαστρονομικό αποκορύφωμα του δείπνου όμως είναι ασυναγώνιστο και αυτό που αναμένεται να επηρεάσει την εικόνα ολόκληρου του νησιού. Το μενού έχει έντονο χαρακτήρα, με αρκετά σύνθετα σε υλικά πιάτα, άψογες ισορροπίες και πολύ καθαρές γεύσεις. Το καλωσόρισμα του σεφ ανοίγει την όρεξη με τα τρία μοδάτα κρισπ, το καθένα με διαφορετική υφή, χρώμα και γεύση.

SURF AND TURF. Δοκίμασα ένα surf and turf με τρυφερή καραβίδα καπνιστής εσάνς, γευστικό λουκάνικο σε σωστή ποσότητα και ένταση γεύσης για να δένει με τον θαλασσινό και βελούδινο πουρέ μελιτζάνας με καφέ. Και όλα αυτά παντρεμένα με έναν συγκλονιστικό ζωμό που έφαγα με το κουτάλι! Συνέχισα με ένα πιάτο γεμάτο θαλασσινό ιώδιο, με ένα φαγκρί του οποίου είχε ψηθεί και αφαιρεθεί το δέρμα, αφήνοντας τις γεύσεις πάνω στην ωμή σάρκα του. Συνδυαζόταν με πίκλες αγγουριού και φινόκιο, σορμπέ φινόκιο και σος από καλαμάνσι, έναν τύπο αρωματικού λεμονιού που θυμίζει περγαμόντο! Τρυφερές ίνες από μπούτι πάπιας κονφί σε λίπος κότας και στήθος ψημένο εκείνη τη στιγμή ανέβασαν περισσότερο τη γευστική ένταση του μενού.

Και εκεί που σκεφτόμουν πόσο ακόμη μπορεί να ανέβει γευστικά με το επόμενο πιάτο που είναι ψάρι, ο σεφ μού απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει, σερβίροντάς μου μια τρυφερή βασιλική τσιπούρα με τραγανή πέτσα, η οποία συνοδευόταν από μανιτάρια σιτάκε, κανθαρέλες και σιμέτζι και κονσομέ από τα μανιτάρια με πόνζου και σόγια. Μπανγκ! Γευστική έκρηξη από γη και θάλασσα!

Το κυρίως ήταν το πολύχρωμο πιάτο τής πάνω φωτογραφίας με δύο διαφορετικά κομμάτια από τρυφερό και τραγανό χοιρινό, κρεμμύδι και εσπεριδοειδή, με τα υλικά να χορεύουν στη γλώσσα αρμονικά σαν τα μπαλέτα Μπολσόι. Ολα αυτά σε συνδυασμό με αποκλειστικά ελληνικά κρασιά –55 ετικέτες –και τις εύστοχες προτάσεις του σομελιέ Σταµάτη Μπίλη.

Το μενού έκλεισε με συγκλονιστικά γλυκά τα οποία ήταν άψογα στη ζάχαρη, όχι υπερβολικά γλυκά σαν ζαχαροπλαστείου, με χρώμματα, παιχνιδιάρικες γεύσεις, υφές ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι για ολοκληρωθεί το μυθικό μενού! Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα κοκτέιλ του μπαρτέντερ Χρήστου Μιχαηλίδη, τα οποία με την πρώτη γουλιά προκαλούν οργασμό στους γευστικούς κάλυκες.