Με τα υλικά που έχουν στη Σαντορίνη δημιουργούν την καλύτερη φάβα με χταποδάκι. Ένα πιάτο που αγαπούν έλληνες και ξένοι τουρίστες, σε συνταγή τουsous chef στο Elea RestaurantΑνδρέα Σαλίασι.

Για τη φάβα

Υλικά

250 γρ. φάβα

1 μεσαίο κρεμμύδι

1 καρότο

1 λίτρο ζεστό νερό από βραστήρα (η αναλογία νερού προς φάβα είναι περίπου 5 προς 1 για ανοιχτή κατσαρόλα)

40 ml. ελαιόλαδο

Xυμός από ένα λεμόνι

Aλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομματάκια (καρέ) και τρίβουμε το καρότο. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει σε μεσαία φωτιά και ρίχνουμε κρεμμύδι και καρότο να σοταριστούν απαλά για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο.

Προσθέτουμε τη φάβα και τη σοτάρουμε ίσα ίσα για ένα λεπτό ανακατεύοντας συνέχεια για να μην μας κολλήσει. Αυτό το κάνουμε για ποιο έντονη γεύση και για να «παντρευτούν» οι γεύσεις μετάξι τους.

Προσθέτουμε το 1 λίτρο νερό αφήνοντας το υπόλοιπο για συμπλήρωμα αργότερα εφόσον χρειαστεί.

Σιγοβράζουμε τη φάβα με ανοιχτή κατσαρόλα. Καθώς περνάει η ώρα και σίγουρα μετά το πρώτο 15λεπτό ανακατεύουμε πιο τακτικά για να μην κολλήσει στον πάτο καθώς η ποσότητα του νερού μειώνετε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι

Ελέγχουμε αν η φάβα έχει λιώσει. Συνήθως αυτό συμβαίνει περίπου στα 30-35 λεπτά. Αν η φάβα δεν έχει λιώσει και το νερό έχει μειωθεί, προσθέτουμε ζεστό νερό σε μικρές ποσότητες (ανά 100 ml) μια ή περισσότερες φορές για να μην μάς βγει πολύ αραιό, αλλά ωστόσο να έχουν λιώσει καλά τα σποράκια της φάβας.

Όταν πλέον η φάβα έχει λιώσει και είναι πηχτή, την αφαιρούμε από το μάτι και με μίξερ χειρός η (μπλέντερ) την περνάμε καλά ώστε να γίνει εντελώς λεία και βελουτέ.

Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι στο τέλος για να απογειώσει τη γεύση και συμπληρώνουμε στο τέλος όσο αλάτι ή πιπέρι νομίζουμε ότι χρειάζεται.

Χταπόδι

Υλικά

1 χταπόδι περίπου ένα κιλό

Κόκκινο ή ροζέ κρασί όχι πολύ γλυκό (περίπου 2 κούπες ή όσο πάρει)

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά (αν είναι κατεψυγμένο το αφήνουμε να ξεπαγώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου).

Με το νερό που έχει κρατήσει στο πλύσιμο, το βάζουμε στην κατσαρόλα. Το ψήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία χωρίς να προσθέσουμε κανένα άλλο υγρό.

Αυτό θα αλλάξει χρώμα και θα μειώσει (κατεβάσει) τα υγρά του. Όταν αρχίσουν να ελαττώνονται προσθέτουμε λίγο λίγο το κρασί . Συνεχίζουμε να το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Το χωρίζουμε τα πλοκάμια του αν είναι μεγάλο (αυτό μπορεί να γίνει και από την αρχή αν είναι πολύ μεγάλο). Το κεφάλι δεν το τρώμε.

Ο συνολικός χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού. Προσθέτουμε όσο κρασί χρειάζεται μέχρι να γίνει μαλακό. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο και πριν να απορροφήσει τα τελευταία υγρά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράζει μέχρι να μελώσει η σάλτσα του. Το σερβίρουμε όπως είναι ή με λίγο ωμό ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες ξύδι.

Σεφ Ανδρέας Σαλίασι

Ο Ανδρέας Σαλίασι -έχοντας ήδη κληρονομήσει το μαγειρικό ταλέντο του πατέρα του- σπούδασε τη μαγειρική τέχνη στη σχολή ΞΥΝΗ Μακεδονίας και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2015.

Εκανε την πρακτική του στην Κω στο ξενοδοχείο Neptune στην κρύα κουζίνα.

Πέρυσι εργάστηκε στα εστιατόρια του ξενοδοχείου Katikies στη Σαντορίνη. Φέτος ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον ξενοδοχειακό όμιλο και ολοκληρώνει τη σεζόν στο εστιατόριο Elea Restaurant του ξενοδοχείου Sun Rocks Boutique Hotel -relais et chateaux- που εξειδικεύεται στον γαστρονομικό τουρισμό.

Ο ίδιος και ως μέλος της ομάδας του, δημιουργεί φέτος ελληνική – μεσογειακή δημιουργική κουζίνα με γαλλικές τεχνικές. Το όνειρό του είναι να ανοίξει ένα εστιατόριο που θα συνδυάζει υψηλή γαστρονομία με comfort food.