Σε όποιο σεφ έχω πει ότι στο σπίτι κάνω μύδια κατεψυγμένα, με έχει χαρακτηρίσει «απαράδεκτο». «Μόνο φρέσκα» μου τονίζουν. Τα μύδια μπορούμε να τα μαγειρέψουμε με εκατοντάδες τρόπους. Αυτή είναι μία «γλυκιά» και καυτερή συνταγή από τον σεφ Στέλιο Αρακά.

Υλικά

½ κιλό φρέσκα μύδια με το κέλυφος

5 ίνες σαφράν

1 κουταλιά μουστάρδα dijon

1 καυτερή πιπεριά (κομμένη σε μικρά κομματάκια, χωρίς τα σπόρια)

1 ντομάτα (αφαιρούμε τη σάρκα και κόβουμε τετραγωνάκια)

Λίγο μαϊντανό

Μισό λεμόνι (προαιρετικά)

Μισό ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί

Λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το σαφράν σε 2 κουταλιές της σούπας καυτό νερό για 15 λεπτά.

ακολούθως προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα dijon και ανακατεύουμε καλά έως ότου διαλυθεί τελείως. Σε ένα καυτό τηγάνι η κατσαρολάκι με λίγο λάδι ρίχνουμε τα μύδια και την καυτερή πιπεριά. Ανακατεύουμε λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε αμέσως το μείγμα με το σαφράν και τη μουστάρδα. Βράζουμε για 2 με 3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε φρεσκοτριμένο πιπέρι, την ντομάτα και τον μαϊντανό.

Αλάτι δεν βάζουμε.

Σεφ Στέλιος Αρακάς

Ο σεφ Στέλιος Αρακάς έχει ολοκληρώσει τις σπουδές τους στις Επαγγελματικές Σχολές Γαστρονομίας Chef d’ oeuvre με εξειδίκευση σε «Art of cuisine and Gastronomy». Έχει εργαστεί στο εστιατόριο All Senses δίπλα στον chef Ronnie Emborg (2 αστέρια Michelin), στο Funky Gourmet (2 αστέρια Michelin) και στον νεότερο γαστρονομικό στέκι της Αθήνας, την Cookoovaya και ως private chef σε γιοτ στην εταιρεία bluscapes. Σήμερα συνεργάζεται με την εταιρεία bios lagoon (ψάρια φυσικής, βιολογικής εκτροφής), ενώ λαμβάνει μέρος στον φετινό παγκόσμιο διαγωνισμό μαγειρικής για νέους σεφ S. Pellegrino.

Τον Απρίλιο του 2015 κέρδισε την πρώτη του σημαντική διάκριση στον διαγωνισμό «Mediterranean Yacht Show», όπου κατέκτησε το τρίτο βραβείο με τη δημιουργία του «μπαρμπούνια σαβόρο γεμιστά με ελιά, τα οποία συνοδεύονταν από ζουλιέν μαρμελάδας σκόρδου, σφαίρα ξύδι, πίκλα κρίταμου και κονφί ντομάτας. Έχει κάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια μοριακής γαστρονομίας, ενώ το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην ελληνική fusion κουζίνα.